12. 08. 2013.

Ritualne priče

Petra V. Rundek, prijedlog naslovnice
(Stigao je malo prekasno za knjigu,
što je šteta je je ilustracija doista odlična!)
Izvadak iz "Smjernica za čitanje", "Rahu - bestjelesni demon"

***

"Rahu - bestjelesni demon" je "ritualna priča" ili vratha katha, kako bi je nazvali stari Indijci. Primjereno je spomenuti taj naziv budući da se priče koje ćete pročitati oslanjaju na svoj davni izvor – indijsku priču o bućkanju prvobitnog oceana, suradnji sila dobra i zla u tom pothvatu te nepravednoj podjeli amrite, napitka besmrtnosti, koji je nakon toga uslijedio.

U samoj Indiji, usprkos raznim inačicama, ta je priča relativno slabo poznata. Štoviše, malo tko s njom povezuje jednu od njezinih neizravnih posljedica: nastanak dviju graha, nebeskih hvatača imenom Rahu i Ketu. Nastali su iz tijela jednog od zmijolikih nagasa – stvorenja koja su, kako kažu legende, zajedno sa svojim srodnicima nastanjivala Zemlju prije pojave ljudi.

Na stranu zanimljive implikacije o dinosaurima, kao i egzotične tvrdnje o zavjeri gmazova, činjenica je da su, prema legendama i mitovima o jyotishu, indijskoj astrologiji, Rahu i Ketu glava i tijelo (ili ponekad samo –  rep) jednog organizma. Poslani su na dva suprotna kraja neba i sad kruže oko Zemlje zauvijek razdvojeni. Astronomski, radi se o točkama sjecišta između putanja Sunca i Mjeseca gledano sa Zemlje. Kad se te točke poklope s punim Mjesecom (točnije, kad se puni Mjesec nađe u nekoj od tih točaka), rezultat je pomrčina Sunca, odnosno Mjeseca.

Astrološki, to su uglavnom loše vijesti. Zatamnjenje nebeskih tijela koje daju svjetlo ne sluti na dobro. Rahu i Ketu su stoga uglavnom zloguki hvatači; opsjedatelji koji djeluju na ljudski um i razum, ali i osjećaje i porive.

Ipak, knjiga koju držite u ruci ne mora imati nikakve veze s astrologijom. Ne morate znati baš ništa o simbolici koja se nalazi u pozadini priča koje ćete pročitati. Napisane su tako da njihovu unutarnju dinamiku može razumjeti bilo tko, bez obzira na znanje i interese. Na određeni način, ovo su priče o životu; kratki osvrti na ono što se događa oko nas. Neobični, dakako, zasigurno pomalo fantastični, ali ipak prepoznatljivo svakodnevni.

Smisao uobičajenih ritualnih priča je da vam pomognu shvatiti neke stvari i događaje iz vašega života. U redu, u tom smislu i ova će ritualna priča učiniti baš to.

Ako ste kojim slučajem astrolog ili se time bavite iz hobija, vjerujem da će vam ova knjiga pomoći da shvatite nijanse značenja u djelovanju Rahua kao "prirodnog zakona", posebice u sudjelovanju s drugim "nebeskim hvatačima". Ali, to je samo usputna dobrobit ove knjige.

Ritualne priče, kao i svi drugi preventivni postupci trebali bi vas "spasiti" od pretjeranog negativnog djelovanja kozmičkog makroustroja na mikroustroj koji predstavlja vaše tijelo, duh i općenito život. I tu, vidite, nastaje problem. U ovom slučaju to nije moguće!

Naime, ne možete obuzdati divlje, koliko god se trudili. To jest, možete, ali onda se divlje pretvara u pitomost i nestaje. Rahu, kao nositelj divljeg, nestalnog, iznenađujućeg i neuobičajenog, ne može nestati iz vašeg života. To je kao da bi iz njega nestao zrak ili voda. Ne možete nastaviti živjeti bez toga.

Drugim riječima, kako god okrenuli, što god činili, čeka vas iznenađenje! To je Rahu, i ne može, jednostavno ne može biti drukčije.

Stoga ova ritualna priča ima jednu, kažimo to tako, manjkavost. Ona ne uklanja opasnost Rahuovog ugriza iz vašeg života. Može vas učiniti spremnijim na prihvaćanje, i to je sve.

Naglasio sam ovaj vid Rahuovog postojanja zbog poznate činjenice: ljudi uvijek traže nešto za sebe, neku pomoć, izbavljenje, utjehu... Njihova želja za uklanjanjem teškoća je razumljiva. Međutim, u ovom slučaju stvari baš ne mogu ići tim smjerom.

Vjerujem da će, upravo zbog toga, za mnoge čitanje ove ritualne priče biti iznenađujuće. Dojam bi mogao biti pomalo mračan, a osjećaji koji se javljaju neočekivani. Ali, na posljetku, neočekivanost je Rahuova glavna značajka. Čak i oni koji misle da nešto znaju o njemu, vjerojatno će biti začuđeni. Potrebno je neko vrijeme prije nego se demon prepozna u  njegovom stvarnom obliku i funkciji. Tek kada se to dogodi, može se shvatiti puno značenje ovih priča.

Što se mene tiče, Rahu me uhvatio nespremnog (on to uvijek čini, zapamtite to – ne možete biti spremni za njega, koliko god se trudili). Nisam namjeravao pisati o njemu niti se posebno baviti njegovom problematikom. Što to vrijedi, međutim, kad se demon poput njega počne šetkati amo-tamo, na mjestu na kojem ga ne želite – vrlo blizu vaše glave?

Nakon što je počeo sa svojim poslom, trebalo mi je gotovo šest mjeseci da shvatim zbog čega je tome tako (zbog ove knjige, naravno, a i zbog još nekih stvari i zbivanja u mojem životu). Tijekom tog vremena propustio me kroz neočekivana tjelesna iskustva i simptome teško dokučive zdravstvenim znalcima. Također me izbacio u orbitu ekstrasenzornih iskustava i doživljaja koje je bolje ne stavljati na papir. Ponovno me suočio sa smrtnošću i prolaznošću kratke improvizacije na zadanu temu života koja nosi moje ime.

Još je ovdje, sa mnom, u trenutku kad sam već završio njegove priče i pišem ovaj uvod. I još uvijek ne znamo kako će završiti njegov posjet.

Ali, znamo što je iz njega proizašlo!

Kao što ćete uskoro saznati iz priča koje slijede, Rahu je prisutan u našim životima. Neizbježan je. On je dio tijesta iz kojega smo načinjeni.

Inače je nevidljiv i djeluje poput skrivenog sastojka nekog jela, koji vam se čini jako poznatim. Na vrhu vam je jezika, ali ne možete točno odrediti o čemu se radi. S druge strane, najbolje ga vidite, najbliži vam je, kad se dogodi nešto zapanjujuće, nešto potpuno neočekivano. To može biti nešto izvana pa je jedan dio njegove poduke prihvaćanje stvari kakve jesu. Ali, često zapravo iznenadimo sami sebe čineći nešto za što smo uvijek mislili da nikada nećemo.

Ukupni rezultat ove knjige bi trebao biti "ritualan", duboko simboličan i arhetipski pomak prema shvaćanju Rahua kao bestjelesnog demona. Cijela stvar počinje jednim neočekivanim uvidom u stanje živog stvorenja koje se sastoji samo od glave. Vjerojatno se nikada niste ozbiljno zapitali kako biste se osjećali da se nađete u tom bestjelesnom stanju – da odjednom budete samo glava, a bez tijela?

Počevši od tog neočekivanog pitanja, stvari se razvijaju u jednako tako neočekivanom smjeru.

Rahu, bestjelesni demon, kao i njegov parnjak, Ketu, bezglavi demon, pokazuju u čudnom smjeru. Koliko god užasni bili, za razliku od svega što vam se sviđa, oni pokazuju prema van, na drugu stranu, preko života, ograda, obveza i karme – u smjeru u kojem se nitko zapravo ne usudi gledati.

Nije lako suočiti se s bestjelesnim demonom. Ipak – tek toliko da ne kažete da vas nisam upozorio – ako nastavite čitati, učinit ćete upravo to!

***

Knjiga "Rahu - bestjelesni demon" bit će dostupna već početkom devetog mjeseca 2013. Potražite ju kod izdavača, nakladničke kuće Dvostruka duga!




4 komentara:

  1. Slike su ti prava ludnica!

    Ne znam kakve još postoje, ali ova je THE PICTURE

    :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš se veselim novoj priči... Uvijek me tvoja ritualna priča, tj. knjiga, iznenadi nečim novim... i dođe uvijek u pravo vrijeme...
    Slučajnost? Ne vjerujem.
    Ova mi se čini, prema svemu gore, totalno izvan svega...
    Možda mi baš to i treba sada...u ovoj trenutnoj ustaljenosti i dok izgleda kao da su vremenom nestala sva iznenađenja...
    Ipak, ne volim neugodna iznenađenja, a fotografije me lagano plaše... Kakva li će tek biti priča???
    Ali, priča i njena poruka me zanimaju... možda i ono nepoznato u kojem je uvijek neka skrivena čarolija... Jedva čekam... :)

    P.S.
    "Ponovno me suočio sa smrtnošću i prolaznošću kratke improvizacije na zadanu temu života koja nosi moje ime." - sviđa mi se rečenica...

    OdgovoriIzbriši
  3. "Rahu, bestjelesni demon, kao i njegov parnjak, Ketu, bezglavi demon, pokazuju u čudnom smjeru. Koliko god užasni bili, za razliku od svega što vam se sviđa, oni pokazuju prema van, na drugu stranu, preko života, ograda, obveza i karme – u smjeru u kojem se nitko zapravo ne usudi gledati".

    kao što rekoh ranije ovu grahu imam u prvoj kući. prema opisu njezinog djelovanja, prijašnjeg nešto proučavanja specifičnog djelovanja graha u kućama i rašijima na "vlasnika" natalne karte, Rahu me često podsjeti na sebe. ako još uzmemo u obzir da njegovi drištiji utječu na 5 drugih graha mislim da ne treba suviše naglašavati koliko bitan i snažan utjecaj ima na moju malenkost.
    no bez obzira što je Rahu beskrupulozan "(m)učitelj" ipak smatram ga dobrim i dragim. osobito kad me protrese ovako nečim, "Koliko god užasni bili, za razliku od svega što vam se sviđa, oni pokazuju prema van, na drugu stranu, preko života, ograda, obveza i karme..." što reći nego, PREDIVNO!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Super da izlazi knjiga na ovi temu, krajem prošle godine sam izašla iz perioda Rahua i mogu reći da je bilo u najmanju ruku kaotično i teško, sve dok nisam poslušala savjet astrologice i počela popuštati...Kod njega nema labavo, to sam dobro naučila i poanta moje priče je da me "istjerao" na put koji je isprava i pravi za mene, a ne onaj kojim sam ja željela ići jer sam mislila da je najbolji. Onda je postalo lakše a na kraju razdoblja bila sam zahvalna na lekcijama i dobrom protresanju kroz koje sam prošla. Starno je velika lekcija koju nosi period u kojem on "vlada! Jedva čekam pročitati knjigu.

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.