28. 08. 2013.

Paralelni svemiri, znanost i duhovnost

Posljednjih nekoliko mjeseci uživao sam u proučavanju znanstvenih obzora, nadahnut izvrsnim knjigama fizičara Briana Greena (Elegantni svemir, Tkivo svemira, Skrivena stvarnost), ali i nekih drugih autora po njegovoj preporuci (recimo Paula Daviesa i Victora Stengera). U članku Multiverzum, spomenuo sam da bi bilo zgodno napraviti sažetak mogućih paralelnih svemira prema postojećim fizikalnim teorijama. Međutim, za neka dulja objašnjenja morao bi potrošiti znatno više prostora, a pitanje je koliko bi tako nešto bilo smisleno na ovome mjestu, pa ću ih samo nabrojiti. Dakle, teorijska fizika danas govori da bi multiverzum mogao biti:

Istkani (Quilted)
Inflacijski (ili džepni)
Membranski
Ciklični
Krajolik-multiverzum (Landscape)
Kvantni
Holografski
Simulirani
Konačni

Neki od tih mogućih multiverzuma izviru iz određenih fizikalnih teorija. Primjerice, prvi od njih, Istkani multiverzum (ne znam postoji li ispravniji prijevod riječi "quilted"), zasniva se na jednostavnoj zamisli o beskonačnosti prostora. Ako je prostor beskonačan, kombinacije materijalnih čestica nužno se moraju ponavljati. Kvantni multiverzum je posljedica čvrstog oslanjanja na osnovne postavke kvatne fizike za koju su eksperimentalno potvrđene s velikom točnošću. Njegovo postojanje predložio je još pedesetih godina prošlog stoljeća malo poznati fizičar Hugh Everett. Ideja je isprva odbačena, ali je danas sve više aktualna. Membranski i Landscape multiverzum izvire iz teorije struna, a Holografski iz neočekivanog odnosa entropije i informacija spoznatog u okviru proučavanja crnih rupa. Posljednja dva, Simulirani i Konačni ne izviru iz fizikalnih teorija, već predstavljaju spekulativne mogućnosti, međutim to ne umanjuje mnogućnost njihovog postojanja.

Sve u svemu, kao što sam ranije spomenuo, sa znanstvene strane, paralelni svemiri su mnogo veća vjerojatnost od postojanja samo jednog, ovog našeg u kojem živimo.

Jedan od većih problema koje znanost ima s multiverzumom je eksperimentalno dokazivanje. Za sada se ne nazire neka realna mogućnost za tako nešto. I tu, baš na tom mjestu, duhovnost bi mogla odigrati presudnu ulogu. Ako se, na neki način, iskustveno možemo povezati sa sviješću naših parnjaka u nekom od paralelnih svemira, onda smo samo korak od moguće ideje o praktičnom i eksperimentalnom dokazu. Moglo bi se dogoditi da vrata, koja bi inače možda zauvijek ostaka zatvorena za znanost, budu odškirnuta iznutra, na mjestu kojeg proučava duhovnost.

Naravno, to je za sada samo zamisao. U knjizi "Prije nego odemo predaleko" razradio sam tu zamisao, pokušavši u obliku romana oslikati stvarnost mogućeg multiverzuma, procesa koji se događaju u njemu, te naše moguće višedimenzionalne budućnosti.

Put do cilja uvijek počinje prvim korakom, a u ovom slučaju to je otvorenost uma i shvaćanje da naš svemir nije jedinstven, da sve kazuje da živimo u multiverzumu i da je samo pitanje vremena kad će sadašnje neobične zamisli postati praktična stvarnost.

Broj komentara: 6:

  1. Kako konkretno može spoznaja o paralelnim svemirima pozitivno utjecati na naše živote?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm, ajmo proširiti to pitanje. Kako konkretno spoznaja o udaljenim galaksijamna, prostoru i vremenu, malom i jako velikom, bliskom i udaljenom, te uopće bilo čemu što obuhvaća našu stvarnost, bilo sa znanstvenog, bilo s duhovnog stajališta, može pozitivno utjecati na naše živote?

      Za mene, to je prvenstveno pitanje stvarnosti - kakva je zapravo? Tek nakon toga dolazi pitanje o praktičnosti znanja o stvarnosti. Obično to postane jasno nakon stjecanja znanja, odnosno pokaže se da što više znam o tome kakav je svijet u kojem živim, to se u njemu lakše snalazim. Međutim, to mi zapravo nije presudno.

      Pretpostavljam da nisam takva rijetkost u tom smislu, iako mi je jasno da većina ljudi razmišlja samo o tome kakve koristi će od nečeg imati.

      Siguran sam da će i takvi doći na svoje, jer o utjecaju na naše živote nečega što nam je do nedavno bilo potpuno nezamislivo, moći ćemo jasnije razmišljati kad nam se dosadašnji obrasci razbiju ili barem pomaknu u smjeru multiverzuma. U tom smislu bi promjene mogle biti drastične.

      Izbriši
    2. Pitanje je stvarno loše postavljeno i to iz više aspekata. Iako nije eksplicirano, konotacija pitanja je: kakve ću praktične koristi imati od tog? Ako se i prosvijetlim, niti od toga neću imati posebne praktične koristi. Osim ako se to desi i velikom broju drugih koji me okružuju. Potreba za spoznajom je iznad bilo kakve praktične ili nepraktične koristi, čak, općenito, iznad bilo kakve svrhe. Nemoguće je znati (unaprijed) kako će me spoznaja promijeniti, a kamoli kakve ću praktične koristi imati od nje. To onda ne bi bila spoznaja nego preslagivanje poznatih obrazaca. Jedino spoznaja može ti dati odgovor na postavljeno pitanje, nitko ti to unaprijed ne može reći.

      Izbriši
  2. Hm,da tesko je ovako uloviti svemir,mozda ako bi vukli paralelu atom:sunčev sustav, covjek: svemir, bi bilo jasnije ?
    http://www.val-znanje.com/index.php/tekstovi/metafizika/410-rudolf-steiner-polozaj-covjeka-u-cjelini-kozmosa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko vidim, na tom linku nema nikavog govora o paralelnim svemirima.

      Izbriši
  3. možda bi "quilted" prije bio "prošiven" jer podrazumijeva više međusobno spojenih slojeva, dok je svaki od tih slojeva istkan. ali vjerojatno ima i neko bolje rješenje.

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.