22. 02. 2012.

Sukob svjetonazora

U petak, 10.02.2012., u Zagrebu sam održao predavanje povodom izlaska knjige Deepaka Chopre i Leonarda Mlodinowa "Sukob svjetonazora".

Knjiga je vrlo zanimljiva i toplo ju preporučam svima koji su ikad razmišljali o tome kakav utjecaj ima svjetonazor na naš život i na svijet oko nas. Vjerujem, mnogo veći nego što se mnogima čini.

Iz predavanja:

"Leonard Mlodinow, istaknuti znastvenik, braneći se od "optužbi" Deepaka Chopre, istaknutog duhovnjaka, za manjkavosti znanstvenog svjetonazora koje rezultiraju u zlouporabi znanosti, ispravno je istaknuo kako je daleko više ljudi tijekom povijesti stradalo u ime religije i u ime "ispravnog mišljenja", nego od atomske bombe!

Ako ste dakle živjeli u uvjerenju da svjetonazor nije važan, bilo bi vam bolje da razmislite još jednom. Većina stvari koje se događaju oko nas, ako ne i sve, kako u našem osobnom životu tako i u životu zajednice, na ovaj su ili onaj način povezane sa svjetonazorom.

I budući da svi (ili barem toliko mnogo nas da je besmisleno govoriti o većini, jednostavnije je reći - svi) imamo neki svjetonazor – različit za pojedince i za pripadnike određenih skupina – to znači da se, hoćemo, nećemo, nalazimo usred stalnog sukoba! Ili, ako hoćete – rata!

Uzgred, izvorni naslov koji su urednici dali knjizi razgovora između Chopre i Mlodinowa je "Rat svjetonazora!" Naši urednici su htjeli malo ublažiti udarac koji takav naslov ima, posebice zbog podnaslova "znanost protiv duhovnosti" (koji je kod nas ispao "znanost i duhovnost"). Ali, vidite, na posljetku, to ublažavanje smo napravili zbog našeg svjetonazora! Nigdje ne stoji da je on ispravan. Možda je "rat" doista točnija riječ u ovom slučaju.

Možda se svi mi i nalazimo u ratu s neizvjesnim završetkom.

Kasnije ću vam ispričati zašto mislim da "rat svjetonazora" ipak ima izvjestan završetak – onaj isti kojeg ima svaki rat. Ali, za sada ću se usmjeriti na temu knjige.

Dakle, Deepak Chopra i Leonard Mlodinow dolaze iz dva različita svijeta i zastupaju dva različita svjetonazora. Privatno, postali su dobri prijatelji jer inače ne bi zajedno napisali knjigu u kojoj se jedan drugom suprotstavljaju!

Mlodinow vrlo uspješno iznosi znanstveni pogled na stvari, a Chopra zastupa novu duhovnost. Kažem "novu" jer on zasigurno ne pripada onoj duhovnosti koja se oslanja na religiju i opasnu isključivost. Međutim, on se razlikuje i od većine trenutnih pravaca u duhovnosti prije svega po logičnosti i jasnoći izraza. Ako želite na najjednostavniji mogući način saznati što je to duhovnost, Choprine knjige su vjerojatno jedan od boljih puteva do tog saznanja.

I dok su naši osobni svjetonazori, kao i razlike koje iz njih proizlaze, pojedinačno gotovo nevažni, ova dva svjetonazora mogli bi imati veliki utjecaj na budućnost cijeloga svijeta. Mlodinow je vrlo dobar i mudar čovjek. Bojim se, međutim, da zastupa svjetonazor koji doista može biti – kao što i jeste – zlouporabljen.

Ali, s druge strane, koji svjetonazor NE MOŽE biti zlouporabljen?

Chopra nudi drugi pogled na stvari. Pogled s kojim se ja, kao manje istaknuti duhovnjak, osobno uvelike mogu složiti (ako se već moram s nekim složiti). Međutim, moram vam priznati da sam u nekim dijelovima rasprave bio naklonjen Mlodinowu! Naime, Choprini argumenti su mi se činili blijedi i podložni subjektivnom tumačenju, pa stoga ponovo – zlouporabi!

Međutim, sve u svemu, mnogo sam naučio iz ove knjige. Ako ste privučeni duhovnosti, iz nje ćete saznati od čega se zapravo sastoji vaš svjetonazor! Vaše vlastite misli će vam biti razjašnjene, kao i mnogi zanimljivi podaci koji ih potvrđuju, a koje Chopra kao i uvijek majstorski objašnjava.

Istodobno, Mlodinow će vam ukazati na drugi način pogleda na stvari; na mogućnost da je i duhovnost u koju vjerujete samo još jedna konstrukcija! Taj dio mi se, priznajem, najviše svidio!

Ako ste znanstvenik ili prosječan čovjek sa zdravim razumom koji baš ne vjeruje u duhovni gulaš koji se nudi naokolo, uvjeren sam da ćete simpatizirati s Mlodinowom, posebice na mjestima gdje vrlo maštovito i s dozom humora pobija Choprine argumente. No, isto sam tako uvjeren da ćete uvidjeti i određene vrijednosti koje zastupa Chopra.

Ukupni rezultat je doista odličan: s koje god pozicije da pristupate ovoj knjizi, na kraju ćete završiti u boljem razumijevanju ne samo svoje točke gledišta, nego i one druge – one s kojom se naizgled ne slažete!

Zbog toga na ovu knjigu ne treba gledati kao na raspravu između dva suprotstavljena čovjeka (usprkos naslovima, ublaženim ili ne), već kao na simfoniju kontrapunkta; majstorsko djelo znanja, vještine i mudrosti koje će vas, bez obzira na vaše stajalište, natjerati da napravite korak bliže uklanjanju sukoba i dubljem razumijevanju stvarnosti."

Potpuni tekst predavanja možete pronaći OVDJE!

1 komentar:

  1. Ima li šanse da Dvostruka Duga prevede trilogiju o duhovnosti i prosvjetljenju Jeda McKenne? Čitala sam neke dijelove na engleskom, ali nigdje nisam naišla na informaciju da postoji prijevod na hrvatski.

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.