13. 05. 2014.

Online radionice: najčešća pitanja

Od kada sam počeo s online video seminarima i radionicama, dobivam dosta pitanja koja se ponavljaju, pa ću pokušati ovdje sastaviti neku vrst FAQ (često postavljana pitanja) liste.


1. Zar nije bolje učiti uživo? "Online seminar" zvuči kao nešto virtualno, hladno.

Živimo u vremenu kad se većina komunikacije odvija virtualno (mailovi, društvene mreže). Obrazovanje je već odavno preskočilo granicu postavljenu klasičnom "oči u oči" situacijom. Nema nikakvog razloga da se u području duhovnog znanja kaska za tim.

Imajte na umu, međutim, da nisu sve vrste znanja prenosive preko računala. Uvijek će biti situacija kad je osobni kontakt nezamjenjiv. "Uživo" radionice i tečajevi i dalje će imati svoje mjesto i svoju vrijednost.

S druge strane, postoji znanje koje ne samo da je prenosivo putem elektroničkih medija, nego takvo učenje ima i svojih prednosti.


2. Koja je razlika između webinara i video seminara (videonara)?

Webinar je situacija u kojoj u realnom vremenu prisustvujete nekom predavanju ili tečaju, samo niste prisutni tjelesno, nego virtualno, preko recimo Skypa ili neke druge platforme za webinar. Voditelji webinara u isto su vrijeme s vama (samo na drugom mjestu) i omogućena je komunikacija u realnom vremenu (pitanja i odgovori, chat, video veza).

Videonar je sustav koji je postavljen na određenu platformu (predavanja, pisani e-materijali, video, vježbe, zadaci, testovi) i vi joj pristupate online, preko svog preglednika. Nema komunikacije u realnom vremenu, a voditelji videonara održavaju kontakt s polaznicima obično preko foruma vezanog uz određeni videonar, ili preko maila.


3. Jesu li vaši video seminari webinari ili videonari?

Videonari.


4. Koje su prednosti takvog učenja?

Učite u vrijeme kad vama odgovara. Ne morate podešavati svoj raspored kako biste stigli na vrijeme na neko predavanje.

Ne morate odvojiti dragocjeni vikend koji želite posvetiti obitelji, da biste naučili ono što vas zanima.

Ako živite daleko od mjesta gdje se obično održavaju tečajevi, ovo je izvrstan način da budete "na licu mjesta" ne mičući se iz svog doma.

Isto vrijedi i za osobe koje su bolesne ili na bilo koji način spriječene u putovanju.

Budući da niste vremenski ograničeni, možete savladavati sadržaj svojim tempom, vraćati se na mjesta koja su vam ostala nejasna i mnogo temeljitije učiti (u usporedbi s, recimo, klasičnom vikend radionicom koja bi obuhvatila isti sadržaj).

I naposljetku, troškovi video radionice u načelu su manji nego klasičnog tečaja (a tome treba dodati i uštedu u troškovima putovanja, smještaja i hrane koje bi inače imali).


5. Neki su video seminari otvoreni stalno, a neki se organiziraju u određeno vrijeme. Radi li se, u ovom drugom slučaju, o webinarima?

Ne. I u jednom i u drugom slučaju radi se o videonaru - svi su materijali dostupni polaznicima online u vrijeme koje njima odgovara, a komunikacija nije u realnom vremenu, već preko foruma i maila.

Međutim, određeni sadržaju zahtijevaju više interakcije između voditelja i polaznika. Takvi su video seminari onda zatvorenog tipa i organiziraju se u vremenskom razdoblju za određeni broj polaznika.

Primjerice, takav će biti Studij joga sutri (u trajanju od tri mjeseca). Materijali će biti online, ali grupa zajednički prolazi kroz njih u tjednim intervalima (dakle unutar jednog tjedna imate mogućnost savladati određeni materijal).


6. Brine me online plaćanje. Ne volim to.

Video seminari mogu se platiti PayPal računom ili kreditnom karticom. Oba su načina plaćanja maksimalno sigurna. Nemate razloga za brigu - svijet već odavno počiva na virtualnim novčanim transakcijama. Budite pažljivi sa svojim passwordima, mijenjajte ih povremeno i ne koristite uvijek iste brojke i slova, i sve će biti u redu.

Zatvoreni video seminari (oni koji se organiziraju u određeno vrijeme za određenu skupinu polaznika) mogu se platiti klasičnim načinom - uplatom na žiro račun ili u gotovini.

1 komentar:

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.