21. 11. 2013.

Mrak u zemlji Crvatskoj

Ilustracija: MJ
U nekom zabačenom selu, u dnu dvorišta posljednje kuće, nalazio se kokošinjac. U blatnoj zemlji, u potpunom mraku, živjeli su crvi - slasna poslastica proždrljivim kokošima.

Kokoši bi mogle preživjeti i bez njih, ali usprkos tome, crvi su vjerovali u svoju vrijednost. Vjerovali su oni u mnogo toga, a posebno u svoju zemlju koju su - a kako bi drugačije - zvali Crvatska.

U Crvatskoj je općenito bilo malo svjetla, pa su crvi oduvijek smatrali da mrak pripada samo njima. U tome su se, naravno, prevarili. Međutim, što se tiče Crvatske, da, ona je stvarno bila njihova. Barem dok kokoši nisu odlučile da je vrijeme ručku.

Ovo je priča o jednom nemilom događaju koji je tragično završio. Da biste ju razumjeli, morate znati da su ti crvi bili uglavnom dvospolci, pa je tako svatko od njih mogao biti i mama i tata malim crvićima. Ovo "uglavnom" odnosi se na nekih 5% njih koji su bili jednospolni i nisu mogli biti oboje, već samo jedno: ili mama, ili tata. Takvi su do sada živjeli u tajnosti, pokušavajući skrivati to što jesu.

No, došlo je vrijeme i da se toj istini pogleda u oči. To se, iz nekog neshvatljivog razloga, nije svidjelo prevladavajućoj većini.

I tako su se, u jednom nemilom trenutku društvenih previranja u Crvatskoj, dva prosječna crva sukobila oko svojih... hm, ajmo reći, prirodnih sklonosti.

Jedan, prigodno malo veći, napao je drugog, prigodno malo manjeg: "Slušaj ti! Nemaš ti što raditi ovdje. Kakav je to način živjeti kao jedan spol? To je grijeh! To je protiv Božje volje!"

Drugi je zbunjeno odgovorio: "Ali nisam ja to birao. Bog me takvog stvorio, što sad da radim?"

"Lažeš! Tvoj um je iskrivljen. Svojim prisustvom kvariš našu djecu. Izglasat ćemo da ti i tebi slični više ne možete živjeti u mraku."

"Ali, mi već živimo u mraku", bunio se nejako onaj manji. "Kako bi drugačije živjeli? Pa sve je ovo mrak..."

Veći je na to pobjesnio: "Nemoj da te čujem kako govoriš takve stvari! Mrak je samo za prave crve. Vi ne možete živjeti u mraku. Idite nekud i živite kako hoćete... Ali, nemoj ni da te čujem da to zoveš mrak! Nema šanse. Nazovite to drugačije.. krak, brak... ne zanima me. Ali, mrak je samo naš!"

Manji crv je zbunjeno slušao, pa je u toj zbunjenosti presavio par zadnjih kolutića jedan preko drugog.

Vidjevši to, veliki je još više podivljajo: "A tako znači! Ti si od onih koji savijaju zadnje kolutiće! I to ćemo izbaciti iz Crvatske! Ne smije toga biti kod nas. Stavit ćemo vas u posebne rupe i tek ako vas ima više od 50% u toj rupi, moći ćete se tako savijati! Jasno?"

Ovom manjem ništa nije bilo jasno. Na žalost, nikad mu ni neće biti jasno, jer su u tom trenutku naišle dvije kokoši.

"Jel' ti znaš o čemu ovi pričaju?" pitala prva drugu.

"Pojma nemam", odgovara druga.

"Nema veze - glavno da je ručak!" nasmije se prva.

Kok, kok... odoše i onaj veliki, i onaj mali.

Broj komentara: 15:

  1. Jako dobro,hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobra priča. Dobra ilustracija.
    Moglo bi biti smiješno...da nije žalosno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Svidja mi se!!! <>

    OdgovoriIzbriši
  4. Konačno, ako si već popljuvao kučicu koja se zove brak (mogao bih se složiti
    s time ako je razlog taj što je brak jedina legitimna kučica) zašto
    se tako grčevito boriš da nova kučica na pomolu mora nositi isti ime? U
    današnjem svijetu postoji pravilo "brendiranja" (mrzim tu odvratnu riječ)
    iliti "tko prije njemu djevojka". Ako sam ja npr. brendirao Slavonski kulen,
    onda tvoj kulen mora nositi drugo ime. A ti češ onda, u skladu sa zakonima i
    pravilima tržišnog natjecanja morati dokazati da je tvoj kulen bolji od mog, i na
    taj način stvoriti novi brend. Čak i u hijerarshijskom sustavu postoje dobro
    određena pravila kako doći do nekog prava. Tim više što je i Vlada jasno i glasno rekla
    da će prava druge kučice regulirati svim zakonskim okvirima koji joj stoje
    na raspolaganju, čemu onda panika, histerija, i uzavrele strasti? Neka ti
    baš vlada RH bude uzor kako se može smireno reagirati i u neugodnim
    situacijama.

    I na kraju o tvojoj histeriji da ako referendum prođe, da je to onda potop,
    smak svijeta (valjda novi kad ovaj 2012 nije uspio). Ono što će se dogoditi
    ako referendum prođe je to da se neće dogoditi - ništa. RH je pre-mala,
    pre-nevažna, sa pre-niskom kolektivnom sviješću da je njen utjecaj na
    globalne trendove i zbivanja praktički jednak nuli. A globalni trendovi
    govore da će se prava nove kučice svuda u svijetu u budućnosti samo POVEĆAVATI, pa će se i RH,
    htjela-nehtjela, prije ili kasnije, povinovati tim trendovima. Kao što se i
    do sada bio slučaj sa svim ostalim trendovima.

    Šteta, Hrvatsaka je istovremeno izgubila dobrog duhovnog učitelja i dobila
    (još jednog) lošeg političara.

    OdgovoriIzbriši
  5. Raule, ti si uvijek dobrodošao da komentiraš što god poželiš.

    Postoje male bitke i velike bitke. Postoje i one u koje smo uvučeni rođenjem. Uvažavam tvoju želju za bitnim promjenama, ali ne uvažavam dizanje dimne zavjese koja skriva male, ali neophodne korake. također, ne uvažavam potrebu da drugim ljudima (u ovom trenutku Adrianu) objašnjavaš što bi oni i zašto bi trebali raditi, jer se tebi to tako čini ispravnim. Podsjeća me na referendum.

    Da si, recimo, pažljivije pročitao pričicu, primijetio bi da su u njoj i kokoške.

    Žao mi je što se slika (pogrešna) tvog omiljenog blogera promijenila (u jednako tako pogrešnu). Preporučam ti da do završetka ovog referenduma ne posjećuješ ove stranice, jer neću pisati ni o čemu drugom, osim o tome. Ispričavam se na neugodi koju ti to izaziva.

    Uzgred, ne mogu obećati da i nakon referendumka neću, tu i tamo, pisati o onom što... hm, pa o onom o čemu mi se bude pisalo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izvinjavam se ja tebi, nakon zadnjeg mog maila odlučio sam se više ne javljati na blog, ali, na neki način, sam bio iziritiran ovom zadnjom pričicom, nisam vjerovao da ćeš stvar tjerati i dalje. Još jednom moje isprike, a zadnju rečenicu koju sam napisao najbolje zaboraviti. Nema smisla da se nas dvojica svađamo oko ovog glupog referenduma (čitam, baš tako ga je nazvao neki strani diplomat). Još uvijek ima i ljepših stvari u životu. Samo da prođe ovo loše vrijeme, pa ću opet na Velebit ....

      Izbriši
    2. Uzgred, Raule, ovaj blog je oduvijek dodirivao svakodnevni život (teme poput ove i jesu pod oznakom "život"). Pisao sam o EU, ekonomiji, anonimusima i internetu, vježbanju, svemu i svačemu. Nekome premalo, nekome previše, a meni - taman koliko mi se čini dovoljno. Zapravo sam uvijek bio sklon "duhovnom aktivizmu" - ideju da duhovno ne smije stajati po stranu nego sudjelovati u društvenim procesima. Na tvoju sreću, nemam vremena previše se baviti time. Ali, kad osjetim da se radi o nekom važnom trenutku u maloj zemlji koja je na putu da postane Crvatska, onda se aktiviram. Bez obzira na ishod.

      Izbriši
    3. Hvala na opuštanju, Raule!

      Ipak, iskoristit ću još jednu tvoju lopticu da kažem da se nikako ne mogu ugledati na našu vladu. Ne smije biti tolerancije prema ne-toleranciji. Morali su mnogo ranije reagirati oštrije i zabraniti ovu farsu una samom početku. Zbog politike i što ti ja znam čega, oni to nisu činili nego su "dostojanstveno" sa strane gledali kako se zahuktava konzervativna revolucija. Propustili su to i nedavno i nisu zatražili ocjenu ustavnosti tog pitanja.

      Sad će to možda učiniti s referendumom za 50%, ali kasno je -. dopustrili su da se valovi podignu i svi smo sada žrtve.

      Tvoje razočaranje u ovaj blog je jedna od najmanjih u svemu tome. :-)

      Pouka: nema stajanja sa strane kad se žiri mržnja, diskriminacija i ne-tolerancija. Ako vidiš i ne djeluješ, sudionik si.

      Izbriši
    4. Ne bih se složio s tobom. Nisu mogli prekinuti farsu, jer je sve prije zakuhao (anemični, sterilni) Ustavni sud, pa bi ih optužili da ruše ustavni poredak. O stranci SDP mislim sve najgore, ali potez da ne zatraže mišljenje Ustavnog suda smatram njihovim najboljim potezom u ove 2 godine. Na taj način su eksplicirali i učinili da svi još bolje vide primitivnost ove druge strane. A i razmišljali su dugoročno, po principu ako i izgubimo bitku, nećemo izgubiti rat. Zadržali su pribranost u situaciji koja je i za njih nepovoljna. Naprotiv, ti si reagirao naglo i impulzivno - još jedan pokazatelj da bi bio loš političar (ha, ha). Evo i moje male analize - s vanjske strane. Da se razumijemo, nemam ništa protiv analize s vanjske strane, to uostalom radim svaki dan kad s kolegama na poslu pijem kavu i nemam s tim nikavih problema. Oni ni neznaju da svemu imam i mišljenje - s unutarnje strane. Ali od tebe se ipak očekuje više - barem ja. Mislim da je razmjena mišljenja na blogu zadnjih dana pokazala, da kada vanjsko nadvlada unutarnje, u tren oka svi postajemo primitivci.

      Izbriši
    5. Ne bih se složio s tobom. :-) Još prije, na proljeće je trebalo reagirati.

      Cijela ova stvar ima unutarnju stranu, itekako. Recimo: pokaže kakvi smo. Ovaj referendum je meni i mnogima pokazao u kakvoj zemlji, među kakvim ljudima živimo. Kao što sam i napisao u nekom od ranijih postova na tu temu, morao sam priznatio da sam živio u oblacima - u pogrešnoj percepciji barem potencijalno tolerantnog okružja. Prevario sam se.

      Ali, neka, od toga pa do rasprave ovdje ili negdje drugdje, ono što je izišlo van je ono što je bilo unutra. Sad barem znamo.

      Izbriši
    6. Hm ... ne mogu vjerovati da si živio u takvoj iluziji ..To je valjda sudbina svih nepopravljivih optimista (poput tebe) ..ja sam nažalost pesimist. Mislim da je zatucanost/primitivizam još puno veća nego se sada čini. Sad vidimo primitivizam samo jedne strane, jer oni vode kolo, imaju inicijativu, u ofanzivi su, glasni su. Ali da je situacija obrnuta, onda bi vidio i primitivizam i ove druge strane. Ista zatucanost, samo možda u nekoj drugoj (možda i važnijoj) sferi života.

      Izbriši
  6. ...tako domišljat tekst duhovit, istinit...odavno nisam vidjela toliko specizma kao u ovoj cijeloj halabuci koja se dešava...neko si daje za pravo da proglasi odredjene odnose kao ispravne ili neispravne...na osnovu čega...ko im daje mjerila...da li vjerski radnici koji bi mogli imati dosijee pedofilstva, vanbračnih veza,istospolnih veza, abortusa da im se sudi ( no to svako njihovo djelo im pojede njihov mrak te stoga ništa od dosijea ) ili pak krem društva iz kojeg neko čak i zaradi dosije raznih kriminala mitologije a neki imaju jači mrak te izbjegnu pravdi ali to sve svi znaju i upravo stoga ko im je to pitam se, uzor...da je kojim slučajem bog ili kako ga već zovu onda bi imali opravdanje za sve ili bi jednostavno uživali u tome da im je ta sila ljubavi, svjetla dala slobodnu volju u izborima koju će muziku slušati, koju hranu jesti koju vrstu odjeće oblačiti koga će ljubiti iliti voljeti s kim će se družiti i samim tim bi bili vrlo sretni da i svi drugi imaju takodje slobodu volje u svojim izborima...i ako ćemo već mak na konac---koliko je samo nesretne djece u nazovimo normalnim brakovima---vjerujem duboko da bi za neku djecu izbavljenje bilo da su se našla u okruženju istospolnog braka gdje vladaju mir i harmonija...prosudjivanje do te mjere da bi se istrijebilo osudilo zbog različitost---kako mi ovo samo miriše na nešto kao razni izam ...čak ni ja sada ne bih trebala prosudjivati te koji se stavljaju na pijedestal ispravnosti i moralnosti...da me ne bi pojela koka kakva bježim u svoj hmmm pa ipak još uvijek mrak :) evo mrak nikako ne dozvoljava da ovo pošaljem :) s.p.

    OdgovoriIzbriši
  7. Odličan tekst/analogija! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Citiram: "ne razumjem priču o Adamu iEvi" izjavio sam prilično žučljivo jednog dana u početku svoje borbe s tom alegorijom."Zašto Bog nije kaznio samo par krivaca, nego i sve nevine nerođene generacije? Više od mog neznanja učitelja je zabavljala moja žestina."postanak je duboko simboličan i ne može se shvatiti ako ga tumačimo doslovno" objasnio mi je. Njegovo "drvo života" nalazi se u "vrtu" ljudskog tijela. Kičma je kao prevrnuto drvo, sa čovjekovom kosom kao korijenjem i s motoričkim i senzornim živcima kao ranama. Drvo živčanog sistema rađa mnogobrojnim slatkim plodovima ili osjetima vida, zvuka, mirisa,okusa i opipa. Čovjeku je dopušteno da u njima uživa. Ono što mu je zabranjeno jest seksualno iskustvo "jabuka" usred tjelesnog vrta. "zmija" simbolizira sklupčanu energiju u dnu kičmenog stupa, koja stimulira seksualne živce. "Adam" je um, a "Eva" osjećaj. Kad seksualni nagon ovlada osjećajima (sviješću Eve), predaje se i razum (Adam)."
    Vi Adriane ste vjerovatno odmah znali koga citiram, za ove koji neznaju "autobiografija jednog Yogina". Ako podržavamo seksualnost zbog užitka i seksualnosti same dolazi do blokade prve čakre (prevladavaju životinjski nagoni) i nema daljneg razvoja čovjeka i kao ljudskog i kao duhovnog bića. Vi Adriane dobro znate koliko je "velik" Sri Yuktewar bio.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne, nisam znao koga citiraš, niti ne držim nekog "velikim" iz nekih općenitih razloga. Ako mi uspiješ dokazati da su Jogananda i Yuktešwar bili homofobni i diskriminativni - u redu, neće biti jedini iz te branše. Ali, ovim citatom to nisi uspio.

      Iz navedenog teksta, ne vidim izravnu poveznicu sa zaključkom, a pogotovo ne sa zaključkom u kontekstu naše referendumske sramote. U nekim drugim prigodanma, vrlo rado ću ukazati na neke manjkavosti gornje metafore, ali sad bi to bilo skretanje s teme.

      Zbog toga ukazujem samo na ono očigledno: "Prevladavanje seksualnog nagona nad osjećajima" događa se, ili se ne događa, i heteroseksualcima i homoseksualcima podjednako. Potpuno smo jednaki u tome.

      Ako je autor zaključka želio reći da se seks mora prakticirati samo u slučaju produženja vrste, toga u citiranim riječima nema. Postoji samo upozorenje da seksualni nagon koji NIJE UDRUŽEN S OSJEĆAJIMA dovodi do neravnoteže.

      Ako anonimni autor zaključka želi reći da su homoseksualne osobe bezosjećajne te da ne poznaju ljubav nego se samo isključivo predaju sekusalnom nagonu koji kod njih dominira te im je oduzeo i razum... E, pa, ništa - stavit ćemo ga u svetu i duhovnu zemlju Crvatsku. Možda mu nakon tisuću godina gledanja oko sebe sine da su homoseksualci po svemu i svačemu potpuno jednaki njemu, podložni istim problemima i posjednici istih vrlina i potencijala kao što je i on sam.

      Ili će to biti možda nakon 2000 godina, nakon što represija, progon, okrivljavanje i istrebljivanje neće dati rezultata, već će osoba homoseksualne orijentacije i dalje biti 5-10% kao što ih je bilo od kad je svijeta i vijeka - sve tamo do Eve i Adama, ili neke druge priče o postanku koju će kreativni teolozi izmisliti.

      Izbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.