09. 09. 2013.

Rahu - bestjelesni demon

Koji izraz lica je draži bestjelesnom demonu? :-)
Neobična knjiga nastala u neobičnim okolnostima. "Rahu - bestjelesni demon" je ritualna priča iz područja jyotisha. To je već četvrta po redu (hm, pitam se koliko će mi trebati da ih sve dovršim?). Rahu nije tipičan "junak" - nema baš mnogo toga u njemu na što se čovjek može ugledati. Uglavnom izaziva strah i odbojnost. A opet, on je tu, među nama, u nama, oko nas... i tako će i ostati. Možda je bolje da ga barem pokušamo razumjeti!


Knjigu možete nabaviti kod izdavača Dvostruke duge.


Tekst na naslovnici kaže:

Rahu je bestjelesni demon, neumrla odsječena glava osuđena da zauvijek luta svijetom u potrazi za svojim tijelom. U nemogućnosti da ga pronađe, Rahu posuđuje tuđa tijela, ospjedajući svakog tko mu se nađe na putu. Kako to izgleda kad bestjelesni demon opsjedne arhetipove poput Kralja, Majke, Ratnika, Trgovca, Svećenika, Madam ili Sluge, i kakve to veze ima s vašim vlastitim životom, pročitat ćete u iznenađujuće stvarnim opisima demonske opsjednutosti neuobičajenim za "duhovnu" literaturu.

Pohlepa, igre moći, ubojstva, zaluđenost, emocionalni vrtlozi i mnoštvo drugih predstava odigrava se tijekom potrage jednog demona za vlastitim tijelom. Međutim, oprez! Simbolika priča bi vas mogla uzdrmati, a njihovo značenje za vaš vlastiti život moglo bi vas otposlati na put bez povratka! Ovo je knjiga za one koji imaju hrabrosti suočiti se s konačnom preobrazbom.

"Rahu – bestjelesni demon" četvrta je u nizu takozvanih "ritualnih priča" kojima Adrian P. Kezele na već prepoznatljiv, čitljiv a opet iznenanđujuće obuhvatan način ukazuje na skrivena pravila koja upravljaju našim životom, a da toga najčešće nismo ni svjesni. Ovo je ujedno i četrdeseta, jubilarna knjiga ovog plodnog autora čije su riječi dotakle i promijenile živote mnogobrojnih čitatelja.

Broj komentara: 9:

  1. Dragi Adrian,
    baš sam sretna što upravo gledam lice ovog demona s korica knjige koju držim u rukama.
    (Malo glupo zvuči da sam sretna što vidim demona :), ali je veliko uzbuđenje zbog knjige)

    "To je već četvrta po redu (hm, pitam se koliko će mi trebati da ih sve dovršim?)"
    Još dok sam prvi put čitala Veličanstvenog Saturna, poželjela sam da budu opisane sve grahe kroz tvoju ruku i njihov utjecaj na nas... kroz te priče koje tako s lakoćom izlaze iz tvog "pera" ...
    Drage su mi i one o Ganešu. Budući da graha ima 9, preostaje ti još samo 5, skoro manje od pola :) I veselim im se unaprijed! :)
    Čestitam ti na jubilarnoj 40. knjizi... i sad krećem na čitanje :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ehhh...
    progutala sam je... kao Rahu svoje žrtve... samo, kako ću je probaviti???
    Preostaje mi još jedna mogućnost... kao što sam kažeš... još jedno čitanje. :)))

    Madam i Sluga su me "dotukli" - vjerojatno jer se tu nekako mogu i sama prepoznati u nekim stvarima... :) JA...hehehe

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Polako, LA-LA, ima vremena za probavljanje!

      Mene je dotukao Ratnik, a od Svećenika mi je bilo muka (i još mi je...).

      Izbriši
  3. prije svega, pohvale, vrlo citljiva i lijepo napisana knjiga. price jako zanimljive i poticajne. medjutim, reakcija nakon prve veceri citanja: nocna mora, ona prava, dakle ziva. budim se u snu, a stvor, to "nesto" omotano od lijeve strane vrata (glava) preko nogu, do ispod desnog pazuha (rep)... steze u svoj klinc! ??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ništa strašno. To je Rahu samo malo pokazao što može. :-)

      Izbriši
    2. haha, hvala. Imam dilemu, pred kraj knjige govori se o tome kako smo mi ti bestjeleni duhovi koji opsjedaju život (tijela). Da bi razumjela, trebala bi definiciju toga: što je onda život? Zar je moguće da tijelo ima život i bez duha? I kako to da se život bestjelesnog duha (prosjak) koji boravi u nekom međuprostoru između svijetova, može smatrati izlaskom iz karmičkog kruga rađanja i smrti? O.o?

      Izbriši
    3. 1. Ne život tijela. Život. Bez dodataka u zagradi.
      2. Gotovo sam suguran da nigdje u knjizi nije rečeno da je to "izlazak iz karmičkog kruga". Kažem "gotovo" jer Rahu ima svoje načine da zbuni i zavara.

      Izbriši
  4. hm, život. što je život? :) Kaže se da je to bio najbolji dar koji je Rahu mogao dati Slugi, nemam sad knjigu pored sebe da citiram ili se podsjetim... a on je taj dar odbacio, i odabrao opet živjeti u iluziji? Naravno da ima, to uopće nije u pitanju, a knjiga to vrlo jasno i pokazuje :). Uz ovo, navodi se da je rješenje u Ketu, i to mi je jasno, odnosno poznato;).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sluga je iskusio bestjelesni život, kao posljednju Rahuovu smicalicu. Da li to znači da bi tako i ostao, da se nije odlučio vratiti? To je sasvim otvoreno pitanje, jer on se jest odlučio vratiti. Štoviše, inzistirao je na tome, molio i kumio, jer mu je bilo što drugo bilo nezamislivo.

      Izbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.