03. 01. 2013.

Male stvari čine razliku

Samo, što sve spada pod "male stvari"?

Pa, recimo, način na koji provodite svoje vrijeme; smjer u kojem ide vaša pažnja; dan ili dva posvećenih sebi, umijesto... nečem drugom.

Zimski solsticij, prirodni početak nove godine, ovaj put ojačan očekivanjem kraja jedne epohe i početkom druge, mogli ste dočekati... nikako. Ili ste mogli provesti pola sata u meditaciji ili pozitivnim mislima. Ili ste mogli reći sami sebi: "U redu, ovo se događa vrlo rijetko. Pa mogu valjda odvojiti par dana za sebe jednom u 26000 godina!"

Novu godinu mogli ste proslaviti... nikako. A mogli ste u pjesmi i veselju popiti koju više, čineći ono što čini većina drugih. Ili ste mogli reći: "Ipak počinje još jedna godina, hajde da ju otpočnem u tišini, istražujući dubine svoje svijesti, pripremajući se za novi godišnji ciklus!"

Veseli me da ima onih koji razumiju kako te male stvari (dva, tri dana u pravi trenutak) čine ogromnu razliku između dobrog života i onog... koji nije takav.

Veseli me što ću s onima koji to razumiju, nakon solsticijske proslave, provesti nekoliko dana u produbljenim meditacijama, istraživanju tišine i pripremi za godinu koja dolazi.

Nema boljeg početka.

2 komentara:

  1. Lako je razumljivo to što ste napisali, ali postoji tu mnogo faktora koji onemogućuju da bi ljudima to došlo do glave/mozga.

    Kako ste i sami primjetili mnogo puta, jedno je nešto reći ljudima da bi oni to ponovili kao pokvarene ploče,a drugo je izrečeno shvatiti i eventualno početi živjeti po tome.

    Smjer u kojem ide naša pažnja... već samo misliti o nečem pozitivnom i koncentrirati se na pozitivno utječe na nas. Pa čak i ako bili okruženi samim negativnostima, ako smo okrenuti na pozitivne stvari, izvući ćemo najbolje iz situacije. Obično je naš um sam onaj koji nas pokopa, a ne težina situacije u kojoj se nalazimo.

    Onda opet, danas je svijet pun mumbo jumbo gluposti (primjerice one gluposti iz "The Secret") u kojima šaljemo nekakve poruke svemiru i ne znam što. To su za mene već pretjerivanja, ali kako razlučiti u tim stvarima pretjerivanje od prave doze?

    Usprkos svemu, slažem se da postoji dobar tajming za određene stvari.

    I najzagriženijem pristalici razuma (budući da se danas nekakav racionalni um najviše protivi tim meditacijama i ne znam čim sve ne - iako nije jasno zašto! Najviše njima samima) može čisto logički biti jasno zašto bi u današnjem bučnom i ubrzanom životu bilo dobro da 40 minuta dnevno (u jutro i predvečer) sjede u tišini. Zašto je čisto logično? Pa svugdje je buka i tenzija! Tišina dođe kao friški kruh nakon uopće ne jedenja kruha ili jedenja starog kruha kojeg bi jedino patke i labudovi jeli. Mislim da u svijetu u kojem bi postohala samo tišina da bi ljudi izmislili nekakav način da 20-40 minuta dnevno divljaju i da dobe onaj mali dio buke u ovoj svoj tišini.

    Nadam se da sam bio razumljiv :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Secret Boy, što znači "dobe"?

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.