20. 06. 2012.

Ljetni solsticij 2012.

Ljetni solsticij je jedan od dva dana u godini - dva značajna prirodna praznika - kada bismo dio naše pozornosti trebali podariti Suncu. Drugi je, naravno, zimski solsticij, prirodni početak nove godine. I dok se oko ovog potonjeg okupio velik broj praznika obojanih raznim tradicijama, ljetni se solsticij kao općeprihvaćeni praznik zadržao samo ponegdje. Najčešći je u sjevernim zemljama, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Latviji i Litvi. Engleski naziv je za te proslave je "midsummer", a naše proslave se po novo-kršćanskom zovu Ivanje. Naravno, proslava suncostaja je mnogo starija od kršćanstva koje je na umjetan način preimenovalo stare običaje i tako ih pokušalo prisvojiti i promijeniti.

Hrvatski naziv za solsticij je suncostaj (latinski sol; sunce i sistere;stajati). Točka suncostaja je trenutak kad je nagnuta os našeg planeta u određenoj hemisferi najbliža Suncu.

U slučaju zimskog solsticija, najčešće se slavi noć uoći njega. Tako je i za vrijeme ljetnog. Pa, eto, ovaj ljetni suncostaj dogodit će se u noći između 20. i 21.06.2012. u 01:09. Znači, ako bismo željeli biti u skladu s kozmičkim ritmovima, danas navečer počinje proslava ljeta! (Ivanje se tradiconalno slavi uglavnom 23.06.)

U slučaju da želite proslaviti ovu noć, glavne teme su: vatra, cvijeće žarkih boja i ljubav!

Nešto od toga se zadržalo i u našim običajima - krijes, branje ljekovitog bilja i mnogo slobodniji odnos prema ljubavi u noći ljetnog suncostaja!

I dok su kršćani još i tolerirali paljenje krijesova i travarske običaje, ovo sa slobodnom ljubavi te noći nije prošlo. Odnosno jest, ali u tajnosti. No, vi sada znate kako stoje stvari!

Ne znam koliko će vas uspjeti proslaviti večeras, ali dolaze neki naši suvremeni praznici, produženi vikend i tako to. Pa, eto prigode! Istina je, mnogi će pjevati i plesati tih noći, mnogi će se i voljeti, a neki će i zapaliti vatru (ako to radite, znate kako je - vrućine, ljeto... budte oprezni!) Međutim, pokušajte dati tim aktivnostima neki smisao. Recimo, napravite neki mali "ritual". Zapalite svijeću, ako ne možete vatru. Pročitajte neku pjesmu posvećenu Suncu ili izgradite ili prođite kroz labirint moći odnosno Sunčev labirint. (Uzgred, ako negdje imate Sunčev labirint okrenut prema istočnom horizontu, izvrsno bi bilo dočekati u njegovom središtu prvu zoru nakon suncostaja - dakle sutrašnje jutro!)

Što se tiče ljubavi, odlučite sami. Pamet u glavu naravno, ali ako ste s ljudima koji razumiju ovo što sam napisao, i ako postoji neko vrijeme za otpuštanje kočnica, onda je to vrijeme ljetnog suncostaja!

Uživajte!

1 komentar:

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.