01. 11. 2011.

Za one koji se ne boje svjetla

Prošli vikend, uoči dana kad zapadni svijet većinom okreće pozornost prema precima i umrlima, održao sam radionicu Život-smrt-život. Znanje o smrti i procesu umiranja mnogima se čini mračnim. A upravo je suprotno! Ako postoji nešto što donosi svjetlo u život to je onda znanje o smrti – jedinom događaju koji nas sve očekuje, a o kojem gotovo da ne znamo ništa. Bojimo ga se, a ne bi trebali. Tužni smo zbog njega, a ne bi trebali. Jednom kad razumijemo (a možda i unaprijed iskusimo, što je jedan od ciljeva radionice) kako izgleda proces umiranja i što on zapravo znači, strah nestaje zauvijek, a život se mijenja iz temelja.

Nadam se da će to znanje doći do što većeg broja ljudi; onih koji se smrti boje, onih koji su s njom suočleni svaki dan, kao i onih koji ju potiskivanjem pokušavaju izbjeći, iako u tome neće uspjeti. A prije svega do iskrenih duhovnih tražitelja koji znaju da je život više od onog što vide naše oči i dodiruju naša tijela. Život ne završava smrću, već ju obuhvaća, kao što putovanje obuhvaća odmorišta pored puta.

Kao podsjetnik, mali dijelić iz "Čitanja za umiruće" i knjige "Život-smrt-život".

Ti odlaziš u palače Boga smrti gdje te čekaju važne odluke.

Ako nisi budna, možda ćeš kroz palače Smrti proći spavajući, nošena njenim glasnicima, anđelima i demonima koji će te odnijeti u svijet koji zaslužuješ.

Ali, zar želiš prespavati svoje suđenje? Zar uopće želiš dozvoliti da ti netko sudi, kad to možeš učiniti sama?

Probudi se!

Ako nisi  budna, probudi se sada! Dolazi konačni trenutak odluke o Tvojoj sudbini.

Probudi se tako da možeš izabrati; da možeš sudjelovati. Čak i malo budnosti omogućit će ti priliku odabira.

Ako se probudiš, Gospodar smrti će te saslušati. To mu je dužnost, a on svoju dužnost bez iznimke izvršava.

Ti sada odlaziš zauvijek. Ali zato te podsjećam posljednji put. Sjeti se sebe. Budi budna.

Znaj gdje si i ne poistovjećuj se s prividom. Traži sebe. Traži oslonac u znanju. I pred tobom će se otvoriti beskrajni svjetovi života.

Kad se nakon privida barda nađeš u kući smrti, i s uspjehom održiš svijest o sebi i svbome stanju, sam Gospodar smrti bit će privučen tvojom budnošću.

Većina duša koje dolaze u njegovu kuću u dubokom su snu nesvjesne onog što se događa. Budna duša je poput svjetla u mraku.

1 komentar:

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.