13. 09. 2011.

Vjetroviti otok

Bliži se kraj ljeta (ne još, ne još!), pa je red da vas malo zabavim s odjecima moje strasti za jedrenjem! Ples s vjetrom i ekstaza kojoj gotovo da nema ravne, važan je dio mojeg života. Elementi prirode i njihova neobuzdana sila koju ne možete ukrotiti, ali joj se možete prepustiti, moji su veliki učitelji.

Ono što naučim na vodi, s daskom i jedrom, tako jednostavno i jasno oslikava cijeli naš život. Prepusti se, imaj povjerenja, budi prirodan, koristi prepreke kao izazov, iskoristi silu koja je naizgled protiv tebe i "surfaj" na njenoj moći! Kad tu vještinu jednom osjetite u žilama, u kostima i mesu, teško da ćete ju zaboraviti. A ako se borite silom, pokušavate ukrotiti neuktrotivo, zavladati tamo gdje nema mjesta vladanju nego samo predanosti, bez  brige - vjetar i more će vas naučiti pameti brže nego što se nadate! Na svakom koraku učenja jedrenja na dasci ista priča. Čak i kad ste jako "napredni" i po svim vanjskim kriterijima ste "majstor", vjetar će naći načina da vas podsjeti što ste i tko ste. Vjetar je jedan od najvećih učitelja koje sam ikada imao.

I kao takav vuče me neodoljivo; i silom u jedru koju mogu samo poštivati, i unutarnjim zovom kojem ne mogu odoljeti. Tako sam i ovog ljeta (ah, prekratko!) otišao na mjesto gdje nema ničega, baš ničega, osim vjetra i jedrenja. Karpathos, Grčka.

Dijelim s vama tri video zapisa koja sam napravio tijekom boravka tamo. Možda vam prenese "ono nešto" zbog čega je sve to skupa tako slatko.

Usput, ove se godine stvarno moram zahvaliti iskusnijim i boljim windsurferima od mene, dobrim prijateljima i ljudima čije srce kuca za vjetar. Naš Vladan Desnica, jedan od najboljih slalomaša u Hrvatskoj, a i njegova supruga Urška (najbrža žena na Karpathosu ovoga ljeta!); zatim ljudi poput Andersa Bjornquista, Markusa Emanuelssona i drugih speedsurfera iz Švedske (posebno mog prijatelja Henricka Schilla); Dirka Jan Knolta i Johana Huiteme iz Nizozemske; Tima Otta iz Njemačke; Markusa Taubera iz Austrije; Andreae Baldinia iz Italije i mnogih drugih dobrih ljudi. Bilo je zadovoljstvo i čast jedriti s vama. Hvala na korisnim i velikodušnim savjetima!

A sad video iskustvo. Ponajprije, kratki "Karpathos Classic", vjetar preko 30 kt, brzinsko jedrenje na vrhuncu!



Zatim nevjerojatni Vladan, "the Alpha man" sa svojim okretima od kojih pamet staje!



I na kraju, neka vrst sažetka cijelog iskustva (ah, uz posebno odabranu autorsku glazbu!), mnoštvo detalja, scena koje razgaljuju moje srce i čine me sretnim. Nadam se da ćete osjetiti barem dio toga!

2 komentara:

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.