22. 11. 2010.

Tajne labirinata

Ako se ne varam, prvi put sam hodao labirintom u Budimpešti, u rano ljeto 2002. Bio je to neobično, pa čak i smiješno iskustvo. Nacrtali smo klasični kretski labirint na hladnom kamenom podu neke renesansne dvorane. Zapravo, samo smo ga ocrtali upotrbeljavajući ljepljivu traku!

Tada nisam znao da će se to iskustvo, nejasno kakvo je već bilo, pretvoriti u jednu od najzanimljivijih pustolovina moga života: otkrivanje tajni labirinata!

Prvo je hodanje bilo smirujuće, ali zapravo nisam osjetio ništa posebno. Tek nakon nekoliko sati primijetio sam da cijelo vrijeme razmišljam o tome kako sam se osjećao u labirintu i nakon toga. Te sam noći sanjao kako hodam labirintom. Ali, labirint u mojem snu se razlikovao od onog kretskog! Na određeni je način bio sličan, ali s više staza is različitim okretima. Sjećam se da mi je prva misao nakon buđenja bila: "Ima li više različitih vrsti labirinata?"

Na to sam pitanje dobio brzi odgovor pretraživši mrežu svih mreža. Wow! Labirinti su bili posvuda! I stari su, jako stari. Mogli bismo reći da su s nama od početka vremena.

Ali, što su oni? Crteži? Neka vrst umjetnosti? Obrasci za plesanje? Mistični simboli? Ostaci neke drevne tehnologije? Ili možda sve to zajedno?

Bio je to prvi korak u mojoj potrazi za tajnom labirinata. Slijedećih nekoliko godina bio sam doslovce opsjednut njima. Crtao sam ih na papiru i računalu, izrađivao ih od kamenja i bilo kakvog dostupnog materijala i ocrtavao ih na pijesku svake plaže na kojoj sam se našao. Cijelo sam vrijeme razmišljao o njima.

Gutao sam i knjige o labirintima, ali one nisu zadovoljile moju žeđ za znanjem.

Da, bio sam svjestan da svi ti labirinti, bilo s Krete, Skandinavije, Sjeverne ili Južne Amerike, Indije i ostalih dijelova svijeta, stvaraju neko posebno iskustvo u ljudima koji njima hodaju, ili čak samo promatraju njihov vijugavi dizajn. Ali, što to zapravo labirinti čine? I kako?

Odgovore na ta pitanja nije lagano dobiti. Zapravo, ne tvrdim da ih znam čak ni danas, nakon godina proučavanja labirinata; nakon što sam posjetio drevna mjesta i arheološke iskopine Stare Europe; nakon što sam izgradio na desetine njih (čak i cijeli grad labirinata!); i nakon što sam napisao knjigu o njima i redovno, gotovo dnevno prođem kroz barem jedan od njih.

Međutim, danas ipak znam o njima mnogo više nego što sam ikada slutio da je moguće znati. Moje je istraživanje, koje je bilo subjektivno i zasnovano više na skupljanju iskusatava a manje na čitanju knjiga i skupljanju informacija, rezultiralo barem djelomičnim razumijevanjem kako labirinti djeluju i zašto je hodanje njima tako posebno iskustvo za mnoge ljude.

Za mene, labirinti su generatori energije i inteligencije. Svaki obrazac labirinta titra različito sa sviješću osobe koja njime hoda. Čak i svaka staza u svakom labirintu ima svoju simboliku i stvara poseban učinak.

Koliko zapravo ima različitih labirinata? Pa, teoretski, postoji bezbroj labirintalnih obrazaca s jednako tako bezbroj različitih učinaka na ljude koji njima hodaju. Labirinti su izvor beskrajne kreativnosti. Možete i sami otkrivati nove obrasce. U knjizi "Labirinti i njihove tajne", ponudio sam osnovnu strukturu od devet labirinata. Nazivam ih "nebeskim labirintima" jer je njihova simbolika povezana s planetarnim simbolizmom koji odgovara većini astroloških sustava širom svijeta.

Projekt nebeski labirinti je jedan od meni najdražih. Sretan sam što je toliko mnogo ljudi prepoznalo vrijednost labirinata nakon što je objavljena moja knjiga. Doslovce stotine njih je izgrađeno u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Španjolskoj, pa čak i Kaliforniji i Australiji. Vjerujem da će se labirinti i dalje nastaviti pojavljivati!

Pozivam vas da posjetite nove web stranice o labirintima, i naučite više o tome što su i kakvi su, kako se grade i gdje sve nastaju NEBESKI LABIRINTI.

Jedino mjesto na svijetu (za sada, ali na nekoliko mjesta su gradovi labirinata u izgradnji i gotovo dovršeni) na kojem postoji devet nebeskih labirinata u odgovarajućem odnosu i odgovarajuće orijentacije je naš Grad labirinata (Centar za neokulturu, Badličan, Hrvatska). Nadam se da to uskoro neće biti tako – vjerujem da će se ubrzo pojaviti više "gradova labirinata" posvuda oko nas. Učinak i utjecaj takvog doista čarobnog mjesta može biti od velike dobrobiti za cijelu okolinu, posebice za stvaranjem mirnijeg, kreativnijeg i sretnijeg svijeta za sve nas.

3 komentara:

  1. Mala ispravka: postoji još jedno mjesto sa svih devet nabeskih labirinata (doduše sa svojom specifičnom orjentacijom i izgledom :-), a nalaze se u Fužinama. Izgradila ih je velika graditeljica koja se ne zaustavlja, pa ih sad trenutno gradi u susjednom selu. Tko zna dokle će sve stići...

    OdgovoriIzbriši
  2. @zvonimir: O, da, eto, već se dogodilo! Bit će još toga, zasigurno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve me ovo podsjeća na efekt "misterij dvojnika",ja sam uspjela sačuvati marsov labirint i postaviti ga na novo sigurno mjesto, labirint ljubavi moram premjestiti jer sam ga, nažalost, okrenula naopako, ali sve planove gradnje sam morala pomaknuti do daljnjeg. U svakom slučaju ih volim.

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.