04. 11. 2010.

A sad malo o seksu!

Nisam imao previše vremena za dovršavanje čitanja knjige "Seks u zoru", ali se nadam da ću biti marljiviji čitatelj tijekom nekoliko slijedećih dana. No, zato imamo novi članak na Ljubavi.org (Seks u zoru, Nova kultura i korjeni višeljublja) koji govori o osnovnim postavkama te knjige. Iznimno zanimljivo i, što da kažem, nekako imam osjećaj da je sasvim blizu istini. Pročitajte, preporučujem.

Kao pobuda na čitanje, evo što, između ostalog, on-line izdanje "Newsweeka"kaže o tome: "Zaboravite sve što ste mislili da znate o porijeklu vrsta. "Seks u Zoru" sprema se dokazati da su naši pretpovijesni preci bili sretni i zdravi velikim dijelom zahvaljujući čestom, ravnopravnom, višeljubnom i glasnom grupnom seksu!"

Eto. Pa sad pročitajte, razmislite i... kako vam već volja! :-)

4 komentara:

  1. i ne zaboraviti na evoluciju duše

    OdgovoriIzbriši
  2. A mislili smo da sve znamo o sexu.....

    OdgovoriIzbriši
  3. turbotapir/URL11. 11. 2010. 18:04

    Pa evo, nisam pročitala knjigu, zanima me kako neko može dokazati na koji način su se seksali naši davni preci prije ohoho godina. Ako neko nešto napiše i objavi u knjizi, to nije nikakav dokaz, to je njegovo mišljenje. A recimo da su u određenim razdobljima imali različit seksualni život, kako možemo znati u kojem su razdoblju bili sretni i ispunjeni, a u kojem nisu.
    A mogao je lijepo napisati, ja uživam u grupnom seksu.

    OdgovoriIzbriši
  4. @turbotapir: Zanimljivo i opravdano pitanje.

    Sudeći po knjizi, to mišljenje je potkrijepljeno velikim nizom istraživanja i mišljenja znanstvenika iz raznih područja. Autori su s stvarno potrudili u tom smislu. Sigurno je, primjerice, da je porodica kakvu poznajemo nastala tek unatrag nekoliko tisuća godina, svakako ne više od deset. Prije toga, postojala je samo zajednica, skupina, pleme. Na str. 12 knjige: "Veliki dio istraživanja iz područja primatologije, anatomije i psihologije ukazuje na isti osnovni zaključak: ljudska bića i naši ljudima nalik preci proveli su većinu od posljednjih nekoliko miliona godina živeći u malim, intimnim skupinama u kojima je većina odraslih imala nekoliko seksualnih odnosa u isto vrijeme."

    Naravno, tumačenja i mišljenja se uvijek mogu razlikovati, ali teško je uopće zamisliti kako bi drugačije moglo biti. Pleme skupljača i lovaca moralo je dijeliti sve, od hrane do topline. Ideja da se netko povlačio i odvajao u parove, skrivajući se od drugih je mnogo neprirodnija od ideje da se i seks dijelio, kao i sve ostalo.

    Uzgred, nemojte pomiješati razmišljanje o korijenima seksualnosti s napucima za današnju praksu ili opravdanjima za osobni ukus!!! Nama se to danas ne mora sviđati, a možda i može, te svakako ne mora predstavljati naš osobni izbor kojeg donosimo u svom životu.

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.