16. 09. 2010.

Feminicid

Da li je doista istina da je višeljublje proizvod muške glave (bilo koje)? Neke žene misle tako, uvjerene da su jednoljublje i vjernost jednom partneru (osjećajna i seksualna) više značajka žena, dok su muškarci nalik leptirićima koji lete sa cvijeta na cvijet.

Uz statističke podatke o ravnomjernoj učestalosti višeljublja među ženama i muškracima, te podršku u iskustvima višeljubnih žena, stalno se trudim pokazati kako višeljublje ne ovisi o spolu niti rodu, o seksualnoj orijentaciji ili ljubavnim navikama, već je opća značajka čovječanstva, raznolikog kakvo već jest.

No, ovaj put ću, kao prilog raspravi o podrijetlu višejublja iznijeti neke zamisli koje bi to pitanje mogle okrenuti sasvim naglavačke od uobičajnog stava da se radi o "muškim poslima".

Ponajprije, povijesno gledano, našoj civilizaciji su prethodile neolitske kulture koje su bile uglavnom matrifokalne. Ne matrijarhalne, jer tako nečeg nikad nije bilo (matrijarh, kao vladavina žena je izmišljotima naših patrijahalnih znanstvenika koji su situaciju ne-vladivine muškaraca, odmah preobrazili u vladavinu žena). Matrifokalno znači orijentirano oko žena, prije svega zbog toga što su žene bile rađateljice. Iz njihovog tijela nastajao je novi život. Posljedica toga bio je poseban položaj u društvu, nasljeđivanje po ženskoj liniji i tome slično. Vlast kao takva ionako nije bila dio neolitskih kultura, pa su naše predstave o "kraljici majci", "ženama vlastodrškama" i slično, samo iskrivljeni odraz našeg jadnog društva. Nipošto ne znači da je tako i bilo (postoje mnogobrojni pokazatelji, primjerice iz arheoloških radova Marije Gimbutas, da doista nikada niti nije).

Ali, što se tiče ljubavi, tu smo sigurni, koliko god možemo biti po pitanju drevne povijesti, da su žene igrale aktivnu ulogu. Ljubavne i seksualne slobode bile su mnogo veće nego u kasnijim razdobljima. Žene su bile seksualno aktivne i slobodne, što doslovce znači višeljubne. Ljubav i seksualnost bile su najčešći način slavljenja priorode i božanskog, pa se hramsko, to jest sveto, upražnjavanje ljubavi u najvećoj mjeri približava našoj današnjoj predstavi o bogoslužju.

Netko će reći da su žene tada morale biti višeljubne da bi osigurale dovoljan i raznolik izvor zdravog genetskog materijala za potomstvo. To je značilo da muškraci nisu znali tko je biološki otac nekog djeteta (uh, kakvog li užasa, zar ne?). I u društvenom smislu doista je osiguravalo poseban položaj upravo ženi.

E, naravno, kad su se pojavila ratnička plemena sa sjevera, te su se stvari morale promijeniti. Osim muških božanstava, nasilja i ropstva, osnivači naše civilizacije sa sobom su donijeli i jednu novost: jednoljublje!

To jest, jednoljublje samo za žene majke. Sebi su uzeli pravo da čine što god žele.

Stvarajući okvir za današnje jednoljublje, muškarci su osigurali nekoliko stvari: promijenili njima neprihvatljivu situaciju ravnopravnosti i na vlast postavili sebe; osigurali da točno znaju tko im je biološki nasljednik; te osigurali dovoljno "izopćenih" žena na kojima su mogli zadovoljavati svoje seksualne potrebe, istovremeno ih proglašavajući nemoralnim i bezbožnim.

Nekadašnji sveti hramovi ljubavi koje su vodile žene pretvorili su se u bordele. "Pristojne" i porobljene žene, držane su u kavezima, služeći za rasplod. Muški ego i potreba za vlašću, uz istodobno društveno prešutno odobravanje prostitucije kao sredstva za zadovoljavanje potreba, bili su savršeno zadovoljni.

Višeljublje, otvoreno, iskreno, radosno i sveto, nikako nije odgovaralo muškim glavama. Društveno kontrolirano jednoljublje – e, to je već točno tako kako nezrelom muškarcu odgovara!

Ali, netko će se pobuniti (ili možda neke), kako je onda moguće da žene ipak više danas podržavaju jednoljublje? Zašto nisu sklonije višeljublju?

Hm, možda bi i bile, kad bi bilo pravih žena naokolo! Muškarci su jednostavno ostali isti. Posložili su svijet kako njima paše (jednoljublje na papiru, skakanje preko ograde u praksi, prostitucija za potrebe) i istrijebili većinu genetskog materijala koji bi omogućio da žene konačno dođu k sebi (ili k pameti, ako hoćete).

Doslovce, muškraci su, služeći se društvenim mehanizmima izvršili pravi pravcati feminicid i promijenili sliku čovječanstva!

Žene majke su bile zarobljene i pod vlašću muškaraca, i upravo su one prenosile svoj genetski materijal na potomstvo. Slobodne žene, svećenice ljubavi, proganjane su i ubijane u samu zoru nastanka naše civilizacije. Nije se tražio slobodan um, nego um žene roba. Nije se tražila snažna žena, nego slabašno stvorenje koje se može tjelesno kazniti i istući po potrebi. I taj genetski materijal se prenosio dalje.

Ako mislite da pretjerujem, pogledajte preostale crteže iz neolitskog vremena. Za Kretskog "princa među ljiljanima", iznimnu fresku nađena u Knososu, trebalo je pola stoljeća da netko pomisli kako je to možda ipak "princeza među ljiljanima"! Proljetne proslave u kojima se preskakalo preko bikova, dok je netko (djevojka ili mladić) držao razjarenog bika za rogove, bile su otvorene svima: i muškom i ženskom rodu. To znači da su tjelesne sposobnosti žena i muškaraca bile podjednake.


(Napomena: Ne ističem ovaj izgled žena i muškaraca kao ideal, već samo kao primjer što i kako način života, društvo i genetika mogu učiniti tom izgledu.)

Ali, ne više u Grčkoj! Odjednom, sport i tjelesna snaga postaju vlasništvo muškaraca, a žene postaju manje i slabije. Zašto? Uzgoj, drage i dragi moji! Današnja tjelesna konstitucija žena, koja je slabija od muške, barem što se tiče tjelesne snage, rezultat je tisućugodišnjeg uzgoja određenih željenih genetskih karakteristika.

Majke u našoj civilizaciji (prenosnice genetskog materijala) su bile submisivne i slabe. Žene, one seksualno aktivne, snažne i slobodoumne, nitko nije htio za supruge, pa je takav genetski materijal postupno nestajao. To vrijedi kako za tjelesne, tako i za psihološke značajke.

Da bi osigurali kontinuitet društveno poželjne genetike, s vremena na vrijeme, razne institucije našega društva poduzimale su daljnje korake. Katolička crkva, primjerice, jedan od najvećih zastupnika i korisnika civilizacijskog hijerahijskog sustava, u srednjem je vijeku sustavno provodila daljni feminicid. Ono što je preostalo od seksualno aktivnih i slobodoumnih žena, doslovno je pobijeno u progonima vještica.

Žensko višeljublje proglašavano je griješnim, ženska seksualnost gušena, a jednoljublje, koje je u prvom redu i izmišljeno od muškaraca, izvrsno je poslužilo u tu svrhu.

Da li je moguće, drage moje žene (a tek onda muškarci, vi koji i dan danas imate mnogobrojne koristi od prevladavajućeg sustava jednoljublja), da su vaše zastupanje jednoljublja kao i najdublji osjećaji koje imate, samo rezultat genetske manipulacije? Cilj je postignut: ropkinje same, svojevoljno, održavaju svoje ropstvo. Savršeno!

Danas ste na pragu preobrazbe. Još ste uvijek zbunjene. Feminicid je napravljen, ali priroda se ipak ne može pobijediti. S jedne strane pokazujete iznimnu toleranciju i duhovnu profinjenost o kojoj muškarci mogu samo sanjati. S druge strane, ženska ljubomora – tako kažu – mnogo je gora od muške. Kako i ne bi, kad je tisućama godina ljubav vašeg muškarca prema drugoj ženi značilo doslovno vašu propast! Muškarac vas je izdržavao (to jest vaše bake i prabake, vaše pretkinje). Ako bi vas ostavio, bili ste izopćeni i prijetila vam je smrt. Kao i vašoj djeci. Zar onda čudi panika koja vas hvata kad čujete za višejublje? Ne možete si pomoći, kao što si ni jadni uzgojeni pit bull ne može pomoći kad vidi drugog psa: mora gristi.

A opet, gotovo da vas i ne dira ako vaš muškarac ima neku bimbicu sa strane. To je nevažno. Tolerira se. Muško je. Neka švrlja. Ali, ne smije voljeti! Ne, ne i ne! Ako će voljeti, možda će otići. Možda će mene, poput antičkog Grka, oca naše civilizacije, izbaciti na ulicu bez ikakvih prava (žena je samo malo bolja od domaće životinje, reče čuveni filozof, grčki znastvenik o kojem sva naša djeca uče u školi).

Pamet u glavu, žene! I snagu u vaše srce, pa ako treba i vlast u međunožje. Ne dajte se. Viešljublje jest vaša situacija. Muškarci su ti koji moraju drhtati na tu pomisao. Njihov položaj je ugrožen istinskim višeljubljem. Oni mogu izgubiti svijet koji su gradili barem pet tisuća godina. Nije da je neki svijet, ali ipak je njihov.

S druge strane, danas više nema – barem ne formalnih – razloga, da se istinska žena ne vrati. Slobodna, divlja, sretna – i puna ljubavi. Mnogo toga ovisi od vas. Zapravo, ako želite promijeniti ovaj svijet, bit će dovoljno da se vratite pravoj ženstvenosti, da otvorite svoje srce i dopustite da ljubav teče bez ograničenja.

Ne dajte im da dovrše taj grozni proces započet prije pet tisuća godina – proces u kojem današnje lažno jednoljublje i društvene norme igraju veliku ulogu. Jednom drugom prigodom, reći ću par riječi o tome i muškracima, oni će se morati mnogo više prilagođavati višeljublju. Ali, vi, žene, ste predvodnice promjene. Tako mora biti jer muškarci su uglavnom zabrljali.

Ne vjerujte stoga njihovoj izmišljotini, kako god lijepo zvučila i kako se god vaši tisućugodišnji geni slagali s njom. U vama teče krv drevne Inane i još drevnije Ise. Proganjana je i uništavana, ali nije uništena. Vjerujete u sebe i vjerujte u ljubav. Pustite joj da promijeni svijet.

I znajte, svijetu je potrebno VIŠE ljubavi. Više, i još više. To je VAŠE nasljedstvo – nasljedstvo pravih žena.

Broj komentara: 58:

  1. Oh, koji tekst! I još od muškarca. Ovo jedan nezreli muškarac nikako ne bi mogao napisati.
    Dragi Adriane, nije čudo što si miljenik žena! :-)

    A, sada šalu na stranu, jer tekst je ozbiljan.
    Promjena je moguća samo ako dovoljan broj žena bude razmišljao u tom pravcu.

    Ti kažeš:
    ''A opet, gotovo da vas i ne dira ako vaš muškarac ima neku bimbicu sa strane. To je nevažno. Tolerira se. Muško je. Neka švrlja.''

    ''Ali, ne smije voljeti! Ne, ne i ne! Ako će voljeti, možda će otići. Možda će mene, poput antičkog Grka, oca naše civilizacije, izbaciti na ulicu bez ikakvih prava (žena je samo malo bolja od domaće životinje, reče čuveni filozof, grčki znastvenik o kojem sva naša djeca uče u školi).''

    Da, ovo je tipično bilo nekada, ali i danas je ako žena nije samostalna, ako se ne može brinuti za svoj opstanak u ovakvom muškom društvu. Tu nastaje problem. Pozivam žene najprije da se osamostale: materijalno, psihički - da ne ovise o nikome i da budu sigurne u sebe. To je prvo, a onda kako im odgovara, u jednoljublju ili višeljublju, samo da je iskreno.

    Sve je to divno, više ljubavi -ali koga ću voljeti, ako imamo toliko ''tiranina'' kraj sebe? Gdje ću pronaći takve zrele i odgovorne muškarce? Što mi vrijedi davati ljubav ako muškarac ljubav ne cijeni, ako cijeni ''švrljanje'' a ženu doživljava kao objekt? Mogu li žene promijeniti muškarce? Jedino da im ne daju ono što žele - a onda bi si muškarac uzeo sam ono što misli da je njegovo. I opet nismo nigdje.

    Žene su itekako danas snažnije nego su ikad bile - za to su se izborile tijekom vremena...
    A muškarci? Mlitonje, sve im treba biti servirano (svaka čast iznimkama).
    Krive smo i mi žene što ih odgajamo tako - tu je jedan veliki problem. Već od samog odgoja. Zašto ne bi dječak svojoj majci pomogao da opere suđe, očisti kupaonicu, opere pod, objesi rublje? Je li to sramotno?
    Pa, naravno da je sramotno kad joj muž nikada nije u tome pomogao - onda neće ni sin, nema uzora. I to se tako vrti u krug.
    Ovo je samo jedan banalan primjer, jer dijete uči kroz imitiranje odraslih.

    A što se tiče ovog tipa ljubavi, normalno je da sin ako i osjeti ljubav prema nekoj ženi neće priznati, jer to je opasna situacija... tu treba biti oprezan jer muškarac mora biti ''čvrst'' i treba ženi pokazati tko je ''gazda'' -mušakarac sam sebe napravi invalidom u duhovnom smislu. No, budući da su žene ipak svjesne da žive u muškom svijetu, prilagodile su se pa znaju i one manipulirati muškarcima, na svoju veliku štetu. I to je opet začarani krug.

    Adriane, svaka ti čast, ali bit će teško.

    Eh, puno pričam...

    OdgovoriIzbriši
  2. Po meni muškarci bi se trebali bojati višeljublja kako to Vi nazivate. Ja bih to nazvala sloboda ljubavi. Žena je ta koja svojom energijom održava "svog muškarca" i cijelu obitelj. Muškarci bi se trebali bojati slobode u ljubavi. Ljubav je danas obezvrijeđena i seks kao izraz ljubavi između partnera je iskorišten u potrošačkom društvu i obezvrijeđen.Ljubav i seks kao izraz ljubavi bi trebali biti sveti. Problem stvarno leži u prošlosti. Brak je morao nastati upravo zbog nezrelosti muškaraca da prihvate odgovornost skrbi i odgoja djece. Brak je služio ženama tisućama godina kao zaštita za odgoj djece... dok su bile slabe. Sada kad žene postaju jače, kad su sposobne zaraditi novac za svoj život i za život svoje djece brak počinje gubiti na značaju.

    Slažem se sa višeljubljem jer je ljubav za mene sveta i kad god se pojavi treba joj dati prostora.

    OdgovoriIzbriši
  3. @LA-LA: Puno, ali dobro! Zapravo izvrsno!

    Sve na mjestu: o ono o samostalnosti žena (formalno i pravno, to jest tako, u praksi kaska, ali tu je negdje, bit će); ono o odgajanju (znate li da SVI ljudi nesvjesno hvataju mušku bebu jačim stiskom nego žensku? Nije samo stvar u pranju suđa - što je definitivno važno - već u dubokoj ideologiji toliko prihvaćenoj da ju uopće ni ne možemo primijetiti, jer, što um ne zna, oči ne vide, ne?).

    Ali ovo je posebno važno: "Sve je to divno, više ljubavi -ali koga ću voljeti, ako imamo toliko ''tiranina'' kraj sebe? Gdje ću pronaći takve zrele i odgovorne muškarce? Što mi vrijedi davati ljubav ako muškarac ljubav ne cijeni, ako cijeni ''švrljanje'' a ženu doživljava kao objekt? Mogu li žene promijeniti muškarce? Jedino da im ne daju ono što žele - a onda bi si muškarac uzeo sam ono što misli da je njegovo. I opet nismo nigdje."

    Možda bi to tako bilo nekad, ali danas se stvari mogu izmijeniti. I žene bi mogle tome pridonijeti, čak i ako muškraci neće.

    Ako niste zanli, reći ću vam nešto o muškracima: oni su kao mala djeca. Kad im nešto ne odgovara bune se, ritaju i urlaju. Ali, na kraju, kad shvate da to ne ide, pokušaju drugačije - da bi dobili što žele.

    Iskoristite to! Ne dajte im to što žele, dok vas ne počnu poštovati! Zašto trpite tiranine ili pak mlakonje oko sebe? Pa bar danas ne bi smio biti problem da im se nasmijete u lice i kažete "Hit the road, babe!".

    OdgovoriIzbriši
  4. Okej: To je heteroseksualna priča.Ništa se ne razmišlja o ostalim oblicima. Ne znam zašto.

    OdgovoriIzbriši
  5. Kresimir dakulovic16. 09. 2010. 12:20

    Tekst je simpatičan. Tocno je da civilizacija, osobito katolicka crkva npr., vrsi veliki pritisak na seksualnost poradi kontrole pojedinca pa time i citavog drustva.

    Ali sa znanstvenog aspekta, osobito onog djela koji govori o genetici i unjetnoj selekciji, tekst je potpuno pogresan.
    Evolucijski pritisak na ponasanje homo sapiensa u njegovom trenutnom fenotipskom obliku ( u morfoloskom smislu. fiziologija ipak ostaje skrivena jer kosti je ne otkrivaju) traje 250 000 godina.
    10tak tisuca civilizacije je nedovoljno za uzgajanje neceg tako kompleksnog poput ponasanja.

    Veca promiskutetnost muskaraca rezultat je ujedno i toga sto jedan muskarac
    moze oploditi tisuce zena. Dok zena moze roditi samo nekoliko desetaka djece.

    Dakle muskima se to vise isplati, u smislu propagacije takvih(vlastitih) gena.

    Svidja mi se razmisljanje autora ovog teksta.
    Ali mislim da bi mu dobro doslo poznavanje evolucije odnosno evolucijske psihologije. Tada nebi bio uvucen u pogresno zakljucivanje.

    Dali je moguca poliamorija kod zena? Naravno!
    Slicnosti izmedju spolova su neusporedivo vece od razlika.
    Ali razlike ipak postoje. Glupo ih je negirati. Iako je to trenutno trendy...

    OdgovoriIzbriši
  6. "Viešljublje jest vaša situacija"
    Zahvaljujem na cijelom ovom tekstu, to je prvo javno i pisano razmišljanje ove vrste na koje sam naišla otkad sam, prije nešto godina, u sebi otkrila "pravu istinu", priznala si višeslojnu prirodu ljubavi i dozvolila si da svoju istinu i živim.
    Velika podrška meni i mojim razmišljanjima/iskustvima, hvala još jednom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anja,volela bih da sa Vama razmenim mišljenja:)

      Izbriši
  7. @Krešimir: Hvala na konstruktivnim primjedbama.

    "10tak tisuca civilizacije je nedovoljno za uzgajanje neceg tako kompleksnog poput ponasanja."

    Mislim da se neću složiti s ovim. Koliko znam, mnogo, mnogo manje je dovoljno za uvjetovanje ponašanja. Ali, pokušat ću provjeriti i to argumentirati. U međuvremenu, Krešimire, ako imaš bilo kakve znanstvene podatke o tome koliko je "dovoljno za uzgajanje ponašanja", recimo na životinjama (jer na ljudima ne znam tko bi takve znanstvene podatke i imao), bit ću zahvalan ako na njih ukažeš, u kom god smjeru da govorili.

    OdgovoriIzbriši
  8. @Anonimno: Po mojem mišljenju nikakve razlike nema u višeljublju u odnosu na seksualnu orijentaciju (to sam i napisao u uvodnom dijelu članka).

    Naravno, u tom slučaju premalo znamo da bismo govorili o nekakvom uvjetovanju u ponašanju. Na posljetku homoseksualci su kroz našu povijest uglavnom bili proganjani. Osim ako izuzmemo staru Grčku u kojoj se homoseksualna ljubav između muškaraca smatrala uzvišenom (žene prema njima, to sam također spomenuo, ionako nisu bile sposobne za pravu ljubav i razumijevanje, budući da su bile intelektualno i duhovno inferiorne, na razini malo boljoj od domaćih životinja - toliko o korijenima naše civilizacije).

    OdgovoriIzbriši
  9. @Krešimir: Evo, već malo traženja po internetu pod "inherited behavioral patterns" ili "behavioral genetic", otkriva da se naučeno ponašanje može prenijeti na slijedeću generaciju. Posebice ako su okolnosti (društvene ili prirodne) iste one koje su u prvom redu izazvale takvo ponašanje. Zapravo nema govora o tisućama godina - kombinacija mnogo kraćeg uvjetovanja i genetike dat će vjerojatno dati sličan rezultat.

    Naravno, posvuda ima različitih mišljenja, a dilema "nature or nurture" (priroda ili odgoj), vjerojatno neće tako skoro biti razriješena izvan svake sumnje.

    OdgovoriIzbriši
  10. Dolazi vrijeme kada će se početi rušiti ustaljeni i naučeni obrasci ponašanja, naša "prošlost" je zapisana i zapamćena u našoj podsvijesti, ponovno se "Ona" budi u nama u našim srcima. Polako ćemo se vraćati našem Izvoru, ljubavi, ponovno ćemo u nama i našim srcima otkriti našu istinsku snagu i moć.Zarobljene smo u nametnutim obrascima ponašanja, ja se sama ponekad osjećam da funkcioniram kao robot, slijedim ciljeve koji nisu moji, drugi me uvjeravaju u svoje istine, i nazovimo "istine" društva, ali srce zna i osjeća. Drage moje dame, tražite istinu u svojemu srcu, ono zna, ono pamti, ponovno ćete probuditi onu iznimnu snagu i moć u sebi.Poštovani Adriane "Majčinska ljubav" se ponovno budi u nama,vraćamo se sebi i onome tko uistinu jesmo, od srca hvala na Vašoj ljubavi i potpori :-)

    OdgovoriIzbriši
  11. Lijep pozdrav!
    Zanimljiv tekst i slažem se u potpunosti sa svime (isto sam muškarac, tako da nas ima par) osim oko jedne stvari.
    Naime, napisali ste "dolaskom ratnika sa sjevera" u kontekstu prestanka žena kao fokusa obitelji. Koji su to ratnici? Jer po mojem nekom znanju, plemena sa sjevera (germani i ostali "barbari") su bili izuzetno orjentirani ženama. Promjena je nastala zbog crkvenog učenja, ako se ne varam. Crkva je bila ta koja je omalovažila vrijednost žene.

    Evo, toliko.
    Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  12. Dragi Adrian,

    hvala Vam na riječima podrške, vjerujem da su u ovim vremenima itekako potrebne, ne samo jakim ženama već i muškarcima koji su uz njih :)
    Te su žene usamljene i vječno frustrirane jer su, već od djetinjstva, svjesne svoje snage i hrabrosti, ali i društva u kojem se muška snaga cijeni, a ženska je 'greška'. Također, žene ih odbacuju, muškarci ih se boje, a one same, u raskolu između sebe i svijeta, potiskuju tu snagu ili je prilagođavaju muškoj 'frekvenciji'. Snagu i odvažnost pretvaraju u ratobornost i nadmetanje, a nježnost i ženstvenost tretiraju kao slabost. Čak i ako uspiju ostati dosljedne same sebi, vječno su progonjene osjećajem 'čudaštva' i neprilagođenosti. Zato im je svako ohrabrenje potrebno kako bi (za)izdržale sebe. Vjerujem da im je namjenjena posebna uloga u vremenima koja dolaze...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Normalno. Još jedna 'snažna' žena se žali kako su joj 'muškarci' nešto opet skrivili. Ako ne želiš biti ratoborna i nadmetati se, a snažna si, ONDA NEMOJ!

      Muškarci se ne 'boje' snažnih žena, nego ih jednostavno ODBIJAJU ŽENE KOJE SE PONAŠAJU KAO MUŠKARCI, a žene to nikako da skuže, nego se konstantno koriste tim starim, istrošenim, politički korektnim spikama kako su im 'muškarci' nešto krivi i kako ih se boje. I naravno, svaki autor će pokupiti bodove kad napiše BILO ŠTO, koliko god bedasto i neosnovano, o tome kako muškarci potiskuju žene, kako ih porobljavaju, i kako su krivi za sve što se događa loše na svijetu. 'Jednoljublje' koristi muškarcima? Koja glupost. Svi muškarci žele biti sa puno žena, (dok žene žele isto ali glume da žele biti samo sa jednim.)

      U stvari, muškarci nisu uništili današnje žene, već je to učinio FEMINIZAM, koliko god to bilo nepopularno danas reći!

      Izbriši
  13. @Anonimno (muško): Ratnike o kojima je riječ nazivaju skupnim imenom Kurgani. Dolazili su iz sjevernih dijelova Europe u valovima prije 4-5 tisuća godina. Njihov dolazak označio je kraj neolita i početak suvremne civilizacije. Germani i Slaveni su došli mnogo, mnogo kasnije. Prije njih su još dolazili Kelti i Iliri i silan niz drugih plemena. Svi su bili ratnici i istrijebili su domicilnu, miroljublivu neolitsku kulturu (Danilo-Hvar kultura na području Hrvatske - čak je i Vučedolska kultura kasnije u odnosu na to).

    Crkva (katolička odnosno kršćanske) je nastala nekoliko stoljeća nakon Isusove smrti, iz neuništivog pepela Rimskog carstva, i kao takva predstavlja samo nastavak, nemilosrdni i ubojiti, procesa koji je započet nekoliko tisuća godina prije, točno s početkom naše civilizacije.

    OdgovoriIzbriši
  14. Torento
    Ne slažem se sa većinom ovdje napisanog. Spolovi su se razvili kod evolucijskog razvoja crva plošnjaka u moru. Većina su bili hemafroditi, ali je došlo do "borbe" među njima. Naime svaki je od njih htio oploditi drugog, a da ne bude i sam oplođen (proizvodnja sperme traži puno manje hranjive tvari od proizvodnje jajašaca, a onaj koji oplođuje ima više potomaka od oplođenog). S vremenom su se razvili specijalizirani crvi (jaki mužjaci kojima su ženski organi zakržljali jer se nisu koristili kao i slabije ženke koje nisu bile dovoljno jake da druge oplode pa su im muški organi zakržljali). Tada je evolucija eksplodirala s raznolikošću, jer su se mužjaci specijalizirali za osvajanje novog teritorija i zaštitu postojećeg, a ženke za brigu o potomstvu. Kada bi ženke bile borbene kao mužjaci, bile bi toliko pod stresom i ugrozom da bi potomstva bilo malo ili nikakvo. Isto tako je i danas. Jake i slobodoumne žene odlučuju se za malo potomstva što je evolucijski slijepa ulica (zato Europsko kršćansko stanovništvo izumire, a zamjenjuju ga muslimani). Žene su takvim ponašanjem ugroženije spolnim bolestima i stresom - opet manje potomstva. Takve žene same istrebljuju svoje gene. Ovaj Vaš pokušaj uvlačenja ženama samo ojačava njihove emancipacijske pokrete, ali to još više reducira europsku populaciju.

    OdgovoriIzbriši
  15. Adrijan:
    "Pristojne" i porobljene žene, držane su u kavezima, služeći za rasplod. Muški ego i potreba za vlašću, uz istodobno društveno prešutno odobravanje prostitucije kao sredstva za zadovoljavanje potreba, bili su savršeno zadovoljni."

    Adrijane, navodite ovo kao jednu od znacajki proslosti...kakva je razlika sa danasnjicom???
    Ja je uopce ne vidim - mozda sam slijepa ili mozda vidim "previse" ?

    Moji raniji postovi su se odnosili na "viseljublje" u danasnje vrijeme koje promoviraju i namecu "danasnji" muskarci kako ih vi nazivate "nezreli", "egoisticni" ne zato sto smatram da su losi kao ljudska bica nego sto su krajnji oblik te duge dominacije izokrenutog muskog ega...tu verziju "viseljublja" osobno dozivljavam kao jos jedan oblik "dominacije", vjesti trik da se na ledja zena svali jos malo dodatnog tereta...jer opet i to viseljublje se odvija po "pravilima" onako kako to deckima odgovara...

    Vrlo su rijetki muskarci koji zaista shvataju ili koji uopce zele zivjeti "autenticno" jer bi to znacilo i gubitak nekih privilegija na koje su ne samo navikli nego ni ne znaju drugacije, bas onako kako LA-LA to adresira, a sto je jos gore, izjednacavanjem po pravima i privilegijama sa zenama izgubili bi tlo pod nogama i identitet koji je ionako vjestacki stvoren jer su kroz stoljeca "odgajani" ne da jacaju svoj karakter nego da se osjecaju "muskarcinama" uz submisivne zene.

    Snazne zene dozivljavaju kao "konkurenciju" i tu nema seksualne privlacnosti nego na scenu stupa takmicarstvo - polaritet - suprotnost nestaje pa i privlacnost nestaje.

    Anonimna:
    "Žena je ta koja svojom energijom održava "svog muškarca" i cijelu obitelj. Muškarci bi se trebali bojati slobode u ljubavi."

    Cijenjena Anonimna, potpuno se slazem s tvojom izjavom ali bih zeljela ukazati i na "posledice" takvih uvjerenja da "zena svojom energijom odrzavaju svog muskarca i cijelu obitelj".

    Naime, niko nikoga ne bi trebao "odrzavati" svojom energijom, to je cisti V A M P I R I Z A M.
    Ne da je to samo vampirizam nego je i odraz neupucenosti u energetsku funkciju ljudskih bica, a isto tako odraz "programiranosti" koju su tako zdusno proveli nad zenskim umom i ubijedili zene da je to "sveta zrtva".

    Kao posledica takvog nacina vjerovanja i funkcioniranja upravo se pojavljuje ova neravnoteza o kojoj Adrijan govori - zene koje su "oslabljene" fizicki, mentalno, emocionalno i seksualno, devitalizirane jer su pretvorene u pokretacke "turbine" ne samo za "svog muskarca" nego i copor djece i sve ostalo sto uz to dolazi...to su one "zarobljene" koje su namjenjene za rasplod ;-))).

    Da li vas cudi onda sto muzevi "skacu preko ograde u vrtove zabranjenog voca" ? I zenski rezervoar se istrosi ako nema "dopunjavanja" , a onda vise nismo atraktivne, postajemo grintave vjestice sa sporadicnom bradom i pokojojm kvrgom na nosu ;-))).

    Niko nikoga ne bi trebao "odrzavati" svojom energijom nego bi ta energija trebala slobodno cirkulirati, "slobodna razmjena"- "free trade" tako da bi i muskarci i zene mogli iskusiti regeneraciju.

    Posmatrajte malo oko sebe bracne parove - sasvim jasno se moze vidjeti koliko su zene u prosjeku vise oronule i brze stare u braku, ne pricam o plasticnoj kirurgiji, a ni ona nam ne bi bila potrebna da smo pametnije u distribuciji svoje vitalnosti. Govorim o onim zenama koje su prihvatile na sebe "svetu duznost" da svojom energijom odrzavaju svog muskarca!!!

    Tocne se moze vidjeti kad je zena zakinuta za zdravu razmjenu energije i kad svojom energijom "odrzava" svog muskarca jer on izgleda kao njen sin u velikom broju slucajeva ;-((.

    Zenski su um kroz stoljeca programirali da je dobrovoljna samo-zrtva plemenit akt!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svašta. Kako je višeljublje svaljivanje tereta na žene i oblik dominacije? Pa žene mogu same odluičivati ionako s kim će spavati a s kim neće, a statistički, kako bi svi muškarci varali (što se na njih svaljuje kao sramota), sve žene isto moraju varati! (Ili bar prosječno isto koliko i muškarci.)

      Žene svojom energijom NE održavajau muškarca i obitelj. To što se one stalno brinu i strahuju i vrte oko bitnih i nebitnih stvari u obitelji, NIJE problem muškarca, niti je on to ženi nametnuo. U stvari , tradiocionalno je muškarac bio taj koj je izbivao, radio, borio se sa elementima, kako bi donio ženi i djeci hranu! TO je pravo gubljenje energije i davanje iste za obitelj i ženu!

      KAKO je jednoljublje korisno muškarcima? NA KOJI način, ako to znači da on mora priznati svoje dijete, i uzdržavati djecu i ženu do kraja života? Jednoljublje, brak, i držane istog partnera do kraja života je uglavnom samo na KORIST ženi, koja kroz to vidi način za zadržati muškarca kako bi joj pružao sigurnost i potrebe do kraja života.

      "Zenski su um kroz stoljeca programirali da je dobrovoljna samo-zrtva plemenit akt!" Je li? Možeš li mi dati par primjera? Ja ti mogu dati primjere gdje je obrnuto istina - muškarci su programirani da je plemeniti akt DATI SVU SVOJU ENERGIJU da prehrani ženu i dijete, DATI SVOJ ŽIVOT da ih zaštiti, RADITI NAJGORE POSLOVE, i BITI UBIJEN U RATU radi pohlepe nekolicine debelih političara! To je uprogramirano kao 'plemeniti akt' u muškaraca, pa ti vidi dal je gore biti žena!

      Izbriši
  16. Sve vise-manje podrzavam, ali se ne slazem da je tjelesna konstitucija danasnjih zena rezultat genetskog uzgoja. Pogledamo li bliske nam zivotinjske rodjake, primjetna je razlika u konstituciji izmedju spolova. Jednostavno sastav i kolicina hormona nije jednaka da bi takvo sto bilo moguce. Sto se tice odgoja, takodjer mislim da rezultat monogamije kulturoloski, a ne genetski definiran. Prema vasem, to bi znacilo da zene prije par desetaka godina jednostavno genetski nisu bile sposobne same se brinuti za sebe, a ove danas jesu. Smijesno. To je cisti rezultat ogranicavanja sloboda zena, nista drugo. Nikakav genetski inzinjering i slicne gluposti, malo ste se zanijeli.
    Takodjer, danas se nikome u zapadnim zemljama ne tolerira poligamija na ustrb drugog partnera, tako da je tu opet doslo do izjednacavanja prava. Nazalost, ukidanje monogamije kao drustvene forme cekati cemo jos dugo...

    OdgovoriIzbriši
  17. Sve je to super i slažem se da se žene i muškarci trebju tretirati podjednako u svim segmentima zajedničkog života. No smatram također da je potrebna samokontrola kod pojave "višeljublja" zbog djece. Ako se je zajednički/ljubavni suživot toliko srozao da je došlo do pojave "višeljublja" tada je takav suživot završen. On se raspada, djeca dobivaju novog roditelja i po mom iskustvu uglavnom nemaju normalno odrastanje. Tako da ja toleriram "višeljublje" bez djece a kad si dovoljno zreo da možeš ovladati svojim hormonskim turbulencijama onda si i odgovorniji prema svom potomstvu.

    OdgovoriIzbriši
  18. "Ako niste zanli, reći ću vam nešto o muškracima: oni su kao mala djeca. Kad im nešto ne odgovara bune se, ritaju i urlaju."

    Jesu, da...najprije urlaju,a onda se umiljavaju.

    "Iskoristite to! Ne dajte im to što žele, dok vas ne počnu poštovati! Zašto trpite tiranine ili pak mlakonje oko sebe? Pa bar danas ne bi smio biti problem da im se nasmijete u lice i kažete "Hit the road, babe!". "

    Da, puno puta sam tako postupala... i jako dugo bila sama. Ali, samoća me osnažila. U samoći se štošta može naučiti. Naročito kad si dugo sam naučiš važnost dijeljenja. Rijetki znaju što je dijeljenje, uglavnom žele uzeti.

    Prošla sam situacije od bježanja do izravnog suprotstavljanja u debatama s muškarcima. Uglavnom sam se i kretala u muškim društvima ali im nisam nikada dozvoljavala da mi se previše približe (unatoč svakojakim prijedlozima ;-)) Prijateljstvo s njima - da, super, a dijeljenje ljubavi na fizičkoj razini s njima - ne (ni sa ženama ne, jer me to odbija). Toliko im vjerovala nisam. Rijetki su kojima sam se divila, no ni njima nisam dozoljavala previše prostora - zato jer ja tada nisam bila dovoljno sigurna u sebe. I tako je to bilo...

    No, da ne duljim, sada sam ipak sretno udana.

    P.S. Tko zna, možda sam u prošlom životu bila jedan od takvih muškaraca... ;-)

    S druge strane, sad znam da su i muškarci upleteni u tu mrežu koju su sami spleli, samo kad bi to priznali i počeli se mijenjati. Žene su se već promijenile utoliko previše tako da se sada moraju vratiti natrag sebi.

    OdgovoriIzbriši
  19. Ovdje ovo muško od prije. :) Krešimir
    Hvala na jako lijepom odgovoru Adrian! Skidam kapu i ponizno se klanjam znanju!
    Zanimljivo je to. Žene, po mom iskustvu, su one koje stvaraju i ujedinjuju, a muškarci su oni koji se šire i natječu. Muškarci su stvorili moderno društvo i valjda je očito kamo zbog toga idemo...

    OdgovoriIzbriši
  20. @Torento: Što je (smanjenje populacije) u globalu jako dobro. Ima nas daleko previše (u globalu). Natjecanje u biomasi je još jedna put u propast. Bolje bi bilo da svi skupa shvatimo da je ljudi već sada daleko previše za jedan planet. Ali, to je sasvim druga tema, zar ne? :-)

    Drago mi je ako ojačavam emancipacijske pokrete žena - to mi je namjera, otvoreno priznajem. Svijetu treba slobodna žena!

    OdgovoriIzbriši
  21. @Anonimno (hajde, ljudi, napipšite neki nick, neki broj, da vas razlikujemo tako anonimne!)

    Djeca su posebna tema unutar višeljublja. Vjerojatno će to biti mnogima još više šokantno od napisanog u članku, ali višeljubne obitelji (dakle nekoliko odraslih osoba u zajednici) imaju mnogobrojne prednosti kod odgajanja djece. Ne samo praktične, već i psihološke. Ali, to je sasvim zasebna tema. Iznimno važna jer predstavlja moguću budućnost, to jest rješenje nakupljenih obiteljskih problema.

    Anonimno kaže: "Ako se je zajednički/ljubavni suživot toliko srozao da je došlo do pojave "višeljublja"..." Hm, višeljublje je u navodnicima, pa onda neka bude. Međutim, slutim da se ponovo ne razumijemo. Višeljublje nije rezultat srozavanja jednog odnosa. Višeljublje je višestruki odnos - onaj prvi ne smao da ostaje, već često i raste zbog nove ljubavi. Barem je takvo iskustvo većine višeljubnih.

    OdgovoriIzbriši
  22. @Anonimno (ono prvo, ajme): Namjerno sam se zanio, priznajem! :-) Radi se o tome da je to intrigantna misao. Nitko ju ne može dokazati, ali nitko ne može dokazati ni da nije tako! Jer, odabira po konstitucije je bilo. Koliko je on utjecao na izgled današnjih žena, to je upitno.

    Sigurniji smo kad govorimo o kulturološkoj uvjetovanosti. Na posljetku, nju možemo nekako i promijeniti, ako budemo imali sreće...

    OdgovoriIzbriši
  23. Anonimno:
    "Sve vise-manje podrzavam, ali se ne slazem da je tjelesna konstitucija danasnjih zena rezultat genetskog uzgoja."

    Cijenjena-o Anonimno-a, ne smijemo ignorirati ulogu konstitucije kad je "prirodni" odabir u pitanju. Danas postoje cijele grane psihologije koje se bave analizama na temu kako vanjski izgled i odredjene fizicke znacajke utjecu na odabir seksualnog partnera i kako atraktivniji primjerci ljudske vrste imaju vise sanse za pro-kreaciju sto nas dovodi do zakljucka da ce se odredjeni geni siriti, dok ce oni manje atraktivni imati manje sanse...niko nikoga direktno ne "uzgaja" :-)))),
    ali to me sad dovodi do pitanja kako se viseljublje uklapa u sliku evolucije i prirodne selekcije?

    Hoce li i na tom polju doci do neravnoteze gdje ce oni atraktivniji imati veliku mogucnost izbora, a oni manje atraktivni "gladovati" kao Afrika ;-)) ???

    Anonimno:
    " Pogledamo li bliske nam zivotinjske rodjake, primjetna je razlika u konstituciji izmedju spolova. Jednostavno sastav i kolicina hormona nije jednaka da bi takvo sto bilo moguce."

    Cinjenica da su razlike uslovljene drugacijom kombinacijom hormona i kad pricamo o "genetskom uzgoju" vjerujem da je Adrijan isto mislio na "prirodni odabir" medju jedinkama gdje oni atraktivniji imaju vecu sansu za reprodukciju pa ce se i odredjene fizicke znacajke genetski siriti. Poznato je da ce muskarci nesvjesno osjecati privlacnost prema ljepsim primjercima...
    a sto sve spada u to "nesvjesno" : instinkti (genetika), kulturoloski utjecaji...

    Kulturoloski je uslovljen standard ljepote, tj. atraktivnosti koji se kroz vrijeme mijenja i ako uzmemo u obzir da se na standard ljepote i prihvatljivog kad je izgled u pitanju moze utjecati, onda mozemo pricati mozda o nekom "genetskom uzgoju" ali je to "far- fetched" sto bi rekli.

    Anonimno:
    "Sto se tice odgoja, takodjer mislim da rezultat monogamije kulturoloski, a ne genetski definiran."

    Sve sto je vjestacki uredjeno zakonom i sto iskljucuje alternativne opcije je "kulturoloski nametnut rezultat" - ovo je pravi oxy-moron jer niti je "kulturoloski" niti je "rezultat" nego je zakonski odredjeno i drustveno prihvatljivo jer tako odgovara vecini, ostali se samo prilagodjavaju da bi prezivjeli!

    Ja se ne bih ogradjivala nekim ostrim ogradama ni kad je monogamija ni viseljublje u pitanju, da li je genetski ili kulturoloski uslovljeno, neproduktivno je.

    Iz svog iskustva znam da se u razlicitim fazama zivota osjecam drugacije, nekad osjecam potrebu za monogamijom, a nekad mi je viseljublje puno prirodnije.

    Mislim da je taj osjecaj uvjetovan i hormonima i sinkronicitetom.

    Ponekad je tesko naci jednog partnera za kojeg cemo osjetiti nesto vise, a onda se nadjemo u situaciji gdje se pojave 2 ili 3 osobe prema kojima cemo osjetiti privlacnost...zivot je nepredvidiv i neka tako i ostane...

    OdgovoriIzbriši
  24. Interesantna teza, ali po mom mišljenju ne pije vode. To jest, optuživanje muškaraca za evolucijsku selekciju žena je isto kao i optuživanje lavova za evolucijsku selekciju lavica.

    OdgovoriIzbriši
  25. Kako nestručno, nestručno, nestručno... Još bi se nekako i moglo prihvatiti da je ženska psiha oslabljena sustavnim, kako je napisao Kezele, feminicidom, ali okriviti isto za fizičku inferiornost žena je svakako neozbiljno. Kezele(!), samo pogledajte oko sebe, pogledajte životinjski svijet (mi nismo daleko odmakli od njih) i primjetit' ćete da je među sisavcima to pravilo. Ako bi to i imalo znanstvenih dokaza, ma kako možete crkvu (religiju) prvenstveno kriviti za isto??? Norme koje dodatno potlačuju slabije su izum moćnih (bogatih) koji su kroz razvoj čovječanstva izmislili hramove ljubavi (bordele) i svaki pokušaj ispravljanja nepravde (civiliziranja) izvrgnuli ruglu. Malo se zapitajte kamo nas vodi "oslobađanje" - tvrdim da se vraćamo u paleolitik...

    OdgovoriIzbriši
  26. Teško se snaći među tolikim anonimcima! :-) Pa ću samo onako, zaokruženo...

    Izgleda da je pitanje kulturološkog utjecaja na genetiku pogodilo mnoge. Užasava ih ta zamisao. Hm. Kao što sam rekao, to niti nije bit priče. Ali da selekcija postoji - postoji. I to složenija i s više utjecaja nego kod životinja, u tolikoj mjeri koliko je naš život kao ljudi složeniji. Zar netko doista misli da način na koji ljudi žive i ponašaju se nema veze s našom biološkom evolucijom? Koliko prirodnih osobina smo prihvatili, a koliko odbacili zato jer smo živjeli na odrešeni način? Zatvarati oči pred tim - i uzvikivati moje prezime u ogorčenju - neće pomoći! :-)

    Jedina ozbiljna primjedba na to je iznesena u smislu vremena - koliko vremana je potrebno da način života oblikuje izgled tijela. Također je pitanje nasljeđivanja stečenih psiholoških značajki. Koliko vremena je potrebno da neki oblik ponašanja postane nasljedan? Ali, sve to skupa nije toliko bitno. Bojim se da pomalo promašujemo poantu. A ona je bila vezana za načine na koji volimo - jednoljublje i višeljublje. Kao što je SDJ napisala, zapravo je neproduktivno raščlanjivati koliko je to kulturološki, koliko genetski, koliko zbog međusobnog utjecaja.

    Nadalje, velike jednobožačke religije i njihove crkve ću uvijek kriviti za podržavanje hijerarhijskog sustava, sudjelovanje u društvenim manipulacijama na strani moćnih te održavanje i opravdavanje nepravde. One su dio - jako važan dio - te priče.

    Specifično, među njima, katoličku crkvu ću uvijek kriviti za progone ženstvenosti i katastrofalno iskrivljenje jednog od najvažnijih oblika ljudskosti - naše seksualnosti. Također ću ju kriviti posebno za feminicid izvršen tijekom "progona vještica", za razne kulturocide tijekom tisuća godina osvajanja i obraćivanja drugih tradicionalnih naroda (u sprezi s ekonomskim interesima) u kojima je pobijeno na milijune ljudi i izgubljeno još više dobrih ljudksih ideja.

    Ispravljanje i uklanjanje tih nepravdi počinje s njihovim priznanjem. A poricanje da su organizirane religije imale bilo kakve veze s tim je poseban oblik sljepoće.

    Oslobađanje vodi do slobode, uvijek. Bilo bi jako dobro za sve nas da se oslobodimo tiranije s koje god strane da dolazila i manipulacije, tko god da ju provodi. Vratiti se natrag ne možemo (iako je po svemu sudeći, ljudima prije naše civilizacije i onima koji uspijevaju ostati izvan nje, mnogo bolje od onih koji su unutra). Možemo samo naprijed.

    Pitanje naših ljubavnih odnosa i organizacije ljubavnog života - a ponovo ističem, to je osnovna tema o kojoj pričamo, jako je važan činitelj u svemu tome.

    OdgovoriIzbriši
  27. Sve je to lepo i ne baš dosledno,nema veze, znanost ionako ne objašnava mnogo ali več dugo imam osečaj da je Adrianova kritika svakojakih institucija(kritika je potrebna da ne bude zablude) postala Institucija sama. Fali mi više dimenzija. Sad je crno belo. A u to ne verujem zato se dosad ništa i nije promenilo. Fali mi multiplicitet pogleda kod tebe Adrian.

    OdgovoriIzbriši
  28. @Anonimno: Potrudit ću se, kad fali... :-)

    @SDJ: Svi postovi su stigli, koliko vidim...

    SDJ kaže: "Iz svog iskustva znam da se u razlicitim fazama zivota osjecam drugacije, nekad osjecam potrebu za monogamijom, a nekad mi je viseljublje puno prirodnije."

    Ah, do toga još nismo ni stigli u tim silnim raspravama o višeljublju! Neka mi ovo posluži da istaknem kako zapravo ne dijelim ljude na jednoljubne i višeljubne. Ponekad - a mislim da su ovo takva vremena - dobro je stvoriti malo valova na moru provokativnim riječima i rubnim zamislima. Međutim, u osnovi vjerujem da je upravo to stvarna situacija: život donosi svoje, sam od sebe.

    Naše je da slijedimo. I jedini problem koji se tu javlja je što često ne možemo, a trebali bismo. I to je glavni razlog cijele ove priče - otvoriti nam mogućnost da slijedimo život i ljubav.

    OdgovoriIzbriši
  29. zanimljiva teza, priznajem. iako se ne slažem :)
    e sad da nebi ovde pisala romane sa primjerima zbog kojih mislim da teza nije točna pokušaću iznjet samo jedno razmišljanje. žene su oduvijek višeljubne, samo njihovi muškarci toga nisu svjesni. sposobnost čuvanja tajne ženama je oduvijek omogućavala da muževima rađaju tuđu djecu (vjerujem da je ovo puno češći slučaj nego šta se misli) i naučile su lagati o svojim sklonostima pametno koristeći licemjerje društva kao zaštitu. za racionalne i umješne žene koje mogu koliko toliko kontrolirati svoje emocije ovo je win win situacija, društvo ih je pokušalo uškopiti, a one su to koristile za svoju zaštitu.
    emancipacija žena (intelektualna, emotivna, seksualna, materijalna...) će donjeti i emancipaciju muškaraca i oni će kad tad toga postati svjesni i prestati se boriti protiv toga. a do tad, drage žene odgajajte sinove da budu pravi muškarci, i kćeri da budu prave žene :)
    pozdrav
    ivana

    OdgovoriIzbriši
  30. @Ivana: Ha, ovo je jako zanimljivo! Znači, muškarci igraju svoju igru, a žene svoju. I to višeljubnu igru, ali dobro skrivenu iza zavjesa društveih normi!

    Jedino mi nije baš jasno, sa čime se zapravo ne slažeš? :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Erike

      Ja mislim Adriane da je Ivana htela reći da su se žene snalazile onako "ispod žita".što je tačno u nekim slučajevima,one veštije ,ali koliko je bilo onih nesretnih potlačenih maltretiranih i poniženih žena koje nisu mogle da se suprostave.I zašto bi sakrivale ko je otac deteta,kao i svoje sklonosti ,kao da se radi o najgorem poroku?
      JA SE APSOLUTNO SLAŽEM SA ADRIANOM,I MISLIM DA JE TEKST IZVANREDAN!
      Doduše ima još puno muškaraca,pa i žena,koji skaču ljudima u oči kad im se pomene matrijarhat odnosno matrifokalnost-zahvaljujem za objašnjenje ovog izraza,jer sam skoro naletela na njega u tekstu vezanom za stare vinčanske spise koji govore o tome,baš kao i Adrian.

      Izbriši
  31. Dragi Adriane,
    čitam Vaše knjige i tekstove već neko vrijeme i moram reći da me Vaši stavovi i ideje oduševljavaju i šokiraju iznova jer mi pokazuju koliko mi je mozak ispran, koliko sam uvjetovana društvenim stavovima koji zapravo nisu moji, a nesvjesno sam ih preuzela. Slažem se s tezom da od roditelja ne preuzimamo samo genetski materijal, već i stavove i poglede na život. Sada je na nama samima da radom na sebi osvijestimo i razlučimo što od tog naslijeđa želimo, a što nas sputava. Priznajem da sam se pojmom višeljublja susrela prvi put, no donio mi je "otvaranje očiju" i priznavanje osjećaja koji istovremeno postoje u meni prema više muškaraca, a koje sam do sada negirala. Na tome, hvala vam! Ne kažem da su za mene višeljubni odnosi opcija, (za sada mi je dovoljno komplicirano i u jednoljublju), ali prihvaćam nove poglede. Ljubav je ljubav, i nesmijemo je ograničavati, no istovremeno moramo biti i odgovorni u svome ponašanju. Još jednom, Adriane, hvala!
    Iva

    OdgovoriIzbriši
  32. @ adrian

    sorry zbog zbunjoze, u kraćenju posta sam izbrisala i s čime se ne slažem. ne slažem se sa tezom o sprezi kulture i genetike. po meni prirodna selekcija vlada i vladaće, ali nisam sigurna da bi to uspjela dovoljno jasno elaborirati, pa neću ni pokušavati.

    bye
    ivana

    OdgovoriIzbriši
  33. "Izgleda da je pitanje kulturološkog utjecaja na genetiku pogodilo mnoge. Užasava ih ta zamisao. Hm. Kao što sam rekao, to niti nije bit priče. ...
    ... Ali, sve to skupa nije toliko bitno. Bojim se da pomalo promašujemo poantu."
    Zbilja puno zanimljivih razmatranja (i zanimljivo koliko anonimusa), ali i opet hvala Adrianu na nastojanju da se rasprava vrati temi i njezinoj biti...
    Za mnene su ključne riječi u ovom tekstu: "Višeljublje, OTVORENO, ISKRENO, RADOSNO i SVETO..." i slažem se u potpunosti da "Višeljublje nije rezultat srozavanja jednog odnosa. Višeljublje je višestruki odnos - onaj prvi ne smao da ostaje, već često i raste zbog nove ljubavi". To bi trebala biti poanta. Isto tako, život u višeljubnim zajednicama (obiteljima), iako zvuči bajkovito, vjerujem da je moguć ovako kako to Adrian ističe i da funkcionira među slobodnim i visokosvjesnim pojedincima... Nitko, ni muškarci ni žene, ne bi trebali osjećati strah i ugroženost zbog činjenice da partner/ica osjeća i daruje ljubav (naglašavam - LJUBAV) još nekome...
    Ne bih se složila s kontekstom jednog od posljednjih anonimnih komentara "žene su oduvijek višeljubne, samo njihovi muškarci toga nisu svjesni...". Mislim da "rađanje tuđe djece", "laganje o svojim sklonostima", "čuvanje tajni", "pametno korištenje licemjerja društva" i sl. nije bit Višeljublja o kojem ovdje pričamo..
    I ponavljam, život u Višeljublju moguć je (ili će biti moguć) tek kad jesmo (budemo) potpuno slobodni, a ja ovaj tekst doživljavam upravo kao podršku OSLOBAĐANJU naše svijesti i mijenjanju naših stečenih (kakogod) obrazaca ponašanja i uvjerenja... Zato i opet, hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Erike

      Ljudi su još uvek izgleda pod uticajem Darvinove teorije...A danas,već odavno postoje dokazi o uticaju okoline na gene,recimo Bruce Lipton,koji je napisao Biologiju vjerovanja i Spontanu evoluciju.
      Drago mi je da nas ima više ovakvih :)

      Izbriši
  34. Ne mogu se suzdrzati, a ne upitati Anonimno-u

    sto podrazumijeva pod "kulturom",

    a sto pod "genetikom" i da li joj je "genetika" "isklesana u kamenu"?

    Mozda kad razjasnimo kako ko poima "kulturu", sto pod tim podrazumijeva i kako ljudi vide "genetiku" i sto pod tim podrazumijevaju, mozda nadjemo zajednicki jezik...???

    OdgovoriIzbriši
  35. popovic@ac.me17. 09. 2010. 19:25

    Priroda žene i muškarca je oprečna. Retrospekcija toga od neolita ne čini mi se istinosna, pored još prvobitnijih pojava... Primjerice, zašto u periodu parenja kučka ne tjera psa, već je snubljenje uopćeno zadaća svih mužjaka.
    Prirodno, Muška seksualnost ima eksvoluciju u minutama, a ženska involuciju u mjesecima. Zato poglavito, gdje se god zagovara ravnopravnost u višeljublju - tražite gospodina

    OdgovoriIzbriši
  36. Bas si me odusevio ovim textom!
    Ja mislim da je vecina ljudi viseljubna ali se to boje priznati sebi i drugima. Puni su blokada i predrasuda, nadam se da ce se to promijeniti, zapravo mislim da se polako pocelo mijenjati. Divno je prepustiti se ljubavi! Pa to je najlijepse sto mozemo zivjeti , biti slobodni i voljeti!

    OdgovoriIzbriši
  37. Pomalo šarlatanski tekst s plemenitom namjerom, no dobro.
    Cijeli dio u vezi genetike, fizioloških razlika između spolova, teorija o fizičkoj i psihičkoj promjeni žena kroz genetski odabir itd je potpuno pogrešan i promašen, imate stručnu literaturu iz medicine i biologije ako vas zanima odakle proizlaze razlike između spolova i što je za što zaduženo.
    Što se tiče monogamije i višeljublja, monogamija je čisti proizvod veće organizacije kulture, ničega drugog. Za sve fizičke uzroke tih promjena period moderne kulture (odnosno, od kada postoji monogamija i uređeni parovi) je jednostavno prekratak da bi bio uopće spomena vrijedan uzrok.
    Posljedice seksualne aktivnosti su drugačije kod spolova, iz tog razloga žena (ne samo kod čovjeka nego i ženke u svim bliskim nam životinjama) biraju partnera za potomstvo, a mužjaci "šaraju" i natječu se. Jednostavno muškarac je kadra oploditi tisuće žena, dok žena ipak rezultat svoje seksualne aktivnosti nosi 9 mjeseci. Nije joj svejedno vrijedi li sav taj trud i muka nedostojnih gena muškarca.
    Sve to je rezultat ovoga što imamo danas, nisu muškarci isključivi krivci za monogamiju.
    Jedina greška tog modernog doba je gaženje prava žena, u korijenu može se reći da to rezultat činjenice da su žene fizički slabije od muškaraca (i ne, za to nije kriv genetski odabir i slične gluposti, biologija za srednje škole će vam biti dovoljno štivo). Danas smo u društvu gdje fizička sposobnost čovjeka više nije bitna za opstanak niti kvaliteta koja je neophodna, pa se žene nipošto ne mogu smatrati inferiornim bićima, jer po svim ostalim osobinama su potpuno usporedive sa muškarcima, u nekima i bolje. To je promjena koja se dogodila pojavom industrijalizacije, i za rezultat ima jačanje prava žena i još se uvijek oba spola traže u tome svemu. Štoviše, mislim da će za rezultat imati potpuni nestanak braka i sličnih organiziranih zajednica, spajanje muškaraca i žena će biti čisto iz ljubavi i želje za fizičkim kontaktom, a reprodukcija će se obavljati nekim načinima umjetne oplodnje, kako bi kontrolirao proces, smanjili potencijalni problemi te naposlijetku uskratili "ekskluzivnost" reprodukcije samo heteroseksualnim parovima. I to ćemo dočekati u ovom stoljeću, vjerujem. Tada će i biti posve normalno višeljublje i sve ostalo navedeno. Jedini problem mogu stvoriti religije i ljudska glupost, koja, kao što znamo, nema granica.

    OdgovoriIzbriši
  38. @Ivan (i ostali): Vratit ću se na pitanje nasljednih značajki, kako fizioloških, tako i psiholoških. Nije dovoljno spominjati knjige iz biologije da se opovrgne teza da je tjelesna konstitucija današnjih žena pod utjecajem društvenog položaja žena posljednjih nekoliko tisuća godina.

    Obrnuto sigurno nije (znači da je podređeni položaj bio rezultat tjelesne konstitucije), jer inače nikad ne bismo imali matrifokalna društva, a imalo smi ih, prije naše civilizacije.

    Međutim, za sad ću se suzdržati od te rasprave (usprkos gotovo uvredljivim tonovima nekih komentara koji samo oslikavaju njihove autore, a ništa ne pridonose razumijevanju problematike). Kad prikupim dovoljno podataka da obrazložim ono što je meni sasvim očigledno (a i svakom otvorena uma tko može prihvatiti da, kao što genetskim odabirom u nekoliko generacija možemo u bilo koje životinje istaknuti neku nasljednu značajku, ili ju smanjiti - tako isto to možemo napraviti i u ljudi), vratit ću se na tu temu, vrlo detaljno.

    U međuvremenu, zahvaljujem svima na konstruktivnim komentarima, bili oni "za" ili "protiv". Nema potrebe podizati tonove, ionako komentari koji vrijeđaju ili koriste nepotrebne grube riječi, neće proći do očiju čitatelja.

    Sva svoja neslaganja - koja su dobrodošla - možete izreći prijateljski i argumentirano. Takva su pravila ovdje, i svima će na biti bolje i ljepše ako se ih držimo. Zahvaljujem!

    OdgovoriIzbriši
  39. Ivana:
    "sorry zbog zbunjoze, u kraćenju posta sam izbrisala i s čime se ne slažem. ne slažem se sa tezom o sprezi kulture i genetike. po meni prirodna selekcija vlada i vladaće, ali nisam sigurna da bi to uspjela dovoljno jasno elaborirati, pa neću ni pokušavati."

    Da se samo izjasnim da ovim isjeccima iz komentara ne "prozivam" navedene osobe nego samo koristim receno kao orijentacionu tocku da bih se sto jasnije izrazila.

    Diskusija se razvila u smjeru ZA i PROTIV medjusobne povezanosti kulture i genetike,
    moguceg "planiranog" usmjeravanja razvoja ljudskih bica i utjecaj na genetske promjene i promjene ponasanja i njihova uslovljenost raznim faktorima.

    Za sve one kojima je ta pretpostavka strana, neprihvatljiva, strasna...samo malo istrazivanja na polju ijedne od grana medicine ce potvrditi sve ovo gore navedeno kao npr. veza izmedju nacina prehrane i genetske promjene (ne one nevidljive nego itekako vidljive) kad je u pitanju razvoj celjusti kako kod zivotinja tako i kod covjeka.

    Sto je najinteresantnije, kad je vremenski raspon u pitanju - govorim o dvije generacije - roditelji i djeca ako su u pitanju drasticne nutricionisticke promjene ili promjena podneblja i nacina zivota u najsirem kontekstu.
    Ovo je samo jedan primjer jer ni mjesto ni vrijeme ne dozvoljava da sada pisem doktorsku disertaciju na tu temu :-)))

    Naime jedan od vodecih pionira kad je u pitanju maksilo-facijalni razvoj ljudskog bica (sto znaci celjusna i kranialna struktura i struktura lica), dr. William Hang (www.facefocused.com) ce potvrditi koliko je razvoj gornje i donje celjusti uvjetovan nacinom prehrane.

    Naime, sto se vise okrecemo preradjenoj hrani sa svakojakim aditivima, manja je potreba za zvakanjem nego kod jedinki koje se hrane izvornom prirodnom hranom i celjust i gornja i donja se ne razvijaju adekvatno, tj. dolazi do "mutacije" genetskog koda i vec sledeca generacija ce imati znatno nerazvijenije vilice. Da sad ne ulazim u detalje kad je "mutacija gena" u pitanju, nije svaka mutacija ni losa - to je samo inteligentna prilagodba u svrhu prezivljavanja.

    E sad ako mislite da su manje vilice samo estetski problem, malo precaprkajte po studijama Dr. Randolph Stone i vidjecete ko-relaciju izmedju temporalno-mandibularnog zgloba, kraniuma i donje vilice sa pelvisom i kukovima, a ako vam i to ne otvori oci kad je u pitanju medjupovezanost svega od mikro - do makro-kosmosa, medjupovezanost i isprepletenost nauke i duhovnog, sprega izmedju kulture i genetike...onda vise zaista nemam sto reci.

    Kako je god prirodna selekcija prisutna, a prirodna selekcija je puno blazi oblik, zasto je tako tesko sagledati i prepoznati puno agresivnije oblike "selekcije" koji se sprovode direktno pred nasim ocima???

    Da li je velikim "naucnicima" ovdje na blogu palo na pamet da se promjenom kvalitete hrane, uvodjenjem kojekakvih EU standarda kad je preradjena hrana u pitanju, odobravanjem genetski modificirane hrane i slicnih trikova vrsi najzesca i najagresivnija genetska manipulacija nad ljudskim jedinkama.

    Viseljublje ili jednoljublje - ma budite sretni da vam za koju godinu pimpeki ne otpadnu i ne narastu shiljaste usi :-))),

    a ne vidite spregu izmedju "kulture" i "genetike"!!!

    Pojedine zemlje i nacije su veliki eksperimenti...ne bih u detalje jer je to sasvim druga tema...

    nego se volite dok jos mozete ;-)))

    OdgovoriIzbriši
  40. @SDJ: Doista, začudila me tako burna reakcija nekih na misao da tisućugodišnji način života ima utjecaja na tjelesnu konstituciju. Kad su mnogo manji utjecaji tako očigledni. Ali, ko što rekoh, vratit ću se na tu temu s pripremljenim podacima.

    OdgovoriIzbriši
  41. Zašto onda danas muškarci i žene u amazonskim plemenima ili kod aboridžina koji vec tisucama godina žive istim životom ne izgledaju jednako?(fizički)Koliko znamo i kod njih su muškarci fizički snažniji..i da ne spominjem ostala plemena diljem svijeta.Jesu li njihove žene fizički ravnopravne muškarcima ili su krvoločni dominantni mužjaci sa sjevera prodrli i do njih i potlačili ženu i pro
    mijenili joj izgled?
    Uostalom zar danas na zapadu muškarac dolazi sa toljagom i prisiljava ženu da bude u braku s njim?
    A što govore sve ove današnje pjesme koje naglašavaju "i like bad boys" u svojim stihovima...?..Jal to neka izmišljotina a žene vole samo dobre dečke?
    Da je tako onada ne bi bilo potlačivanja o kojima vi pričate Adriane.
    Možda su nekad muškarci dominirali ali u današnjem društvu žena bira partnera i ako izabere krivo onda bi bolje bilo da se pita zašto je to naporavila..Pogotovo ako je mogla birat izmedju dobrog i lošeg ali eto nekako ju je više privukao onaj koji koji ima nešto od "bad boya"
    Lako je napisat tekst u kojima će se žene identificirati sa svojim frustracijama ali mislim da su u današnjem svijetu(barem na zapadu) same odgovorne za svoje stanje i da su negdje na pola puta da to osvijeste...Nadam se da ce to biti što prije..

    OdgovoriIzbriši
  42. @Anonimno: (ovo zadnje). Kad bih razmišljao SAMO o utjecaju načina života (a ne razmišljam, to je samo jedan od činitelja), mogao bih predložiti slijedeći odgovor: u tim će se kulturama vjerojatno pronaći razloga za potrebu tjelesne snage u muškraca u načinu života. Istina je, taj način života je mogao biti uvjetovan (i jest bio) fiziološkim razlikama. Ali, to ne znači da kulture i društvo nemaju utjecaj na daljnji razvoj stvari!

    Možda bismo mogli i ovako reći: ako postoji, ili je postojala, BILO KOJA ljudska kultura u kojoj su žene tjelesno bile ravnopravne muškracima, onda se moramo zapitati o utjecajima načina života. Dakle, pitanje koje vas je tako uznemirilo jest opravdano

    U današnjem društvu muškarac ne dolazi s toljagom, naravno. Mnogo je suptilniji. Zapravo, cijelo društvo je vrlo suptilno u oblikovanju našega uma. Spomenuo sam činjenicu da odrasli ljudi kad uzimaju bebu u ruke, čine to s različitim pritiskom na žensku bebu, odnosno na mušku. Na taj način budućim muškarcima odmah daju do znanja da je svijet grub i da moraju ojačati. Ženama, laganijim pritiskom, daju do znanja da moraju biti nježne i osjetljive. I to radimo i ti i ja, svatko od nas, cijelo vrijeme! Ne treba toljaga, Anonimno, - svladali smo mnogo djelotvornije metode.

    Mogao bih sad o igračkama koje se kupuju dječacima ili djevojčicama. o izjavama: "pa nećeš valjda plakati, nisi ti curica, dečki ne plaču" ili "kako se to ponašaš, tako si divlja ko neki dečko" i tako dalje.

    Sjetio sam se nečeg iz mladosti, kad sam igrao košarku. Počeo sam relativno kasno, pa su mi rekli da je to šteta, jer da sam počeo ranije, vjerojatno bih izrastao koji centimetar više. Da li je to istina? Da li genetski materijal može biti potaknut ili suspregnut načinom ponašanja i života? Iako to mrzim reći, i iako sam se sad opet vratio na tu temu, a rekao sam da neću do daljnjeg :-), mislim da bi svatko tko misli da to nema veze, da način života ni na koji način ne utječe na naše gene, da bi takav ipak morao pročitati osnove bilogije i odnosa "nurture and nature", odgoja i prirode.

    Dajte ženama da rade muške poslove nekoliko generacija, ponašajte se prema njima kao danas prema muškracima i uvjeren sam da ćete za nekoliko desetljeća, a kamoli nekoliko stoljeća ili tisućljeća vidjeti sasvim drugačiju sliku čovječanstva.

    Uh, naivan ja, bio sam uvjeren da je to svakome jasno, a kad tamo, slika o sebi, o tome da smo, takvi kakvi jesmno proizvod SAMO majke priorode i neprikosnoveni i nedodirljivi od društva, toliko je jaka, da se mnogi užasavaju o tome i misliti, a kamoli to priznati.

    Što se tiče ostalih pitanja: ne znam zašto neke djevojke vole "loše momke". Imao bih nekoliko teorija, ali je to nebitno za temu. Poanta članka nije bila kakve ljude volite, već KOLIKO ih volite istodobno! Višeljublje, dakle. Koje se javlja kod žena i muškaraca.

    I na posljetku, nije mi bila namjera napisati tekst o ženskim frustracijama, već o ženskoj snazi! Krivica za frustracije velikim djelom leži u strukturi drušztva. A snaga je u ženama, u to nema sumnje. I ja se nadam da će se žene 8i muškraci) čim prije osvjestiti.

    OdgovoriIzbriši
  43. Mašala ! Uz kavu provela sam pol jutra za ovo sve pročitati i prožvakati, ali zadovoljna sam i pametnija ?!
    Najvažnije je da svi koji sudjeluju razmišljaju o svemu tome i da su im to očito bitne životne zanimacije koje vode u neko novo sutra. Povijesna i prapovijesna razmatranja su zanimljiva ali i stalni kamen spoticanja zbog toga što je sva povijest na kraju podložna promjeni ?! Tek ćemo saznati od kuda smo došli i kako smo nastali...Većina koja to još ne zna.
    U vezi teme i budućnosti : osviještavanje žena i općenito današnje kulture ide paralelno jer to je sve rad na energiji, tj. rezultat njenog djelovanja. Složila bih se da industrijsko tehnološka revolucija i svekolike promjene (kosmičke) dovode do ubrzanja svih procesa na zemlji, a najveći i najbrži dio promjena bi se trebao dogoditi u ljudskoj svijesti. Ili se već događa...Na žalost nećemo svi biti isto pripremljeni na to jer i u sadašnjem trenutku imamo na zemlji različite stupnjeve društvenog razvoja i premda izgleda da će mnogoljudnije nacije (nižeg stupnja emancipacije - Istok ) prevladati i istisnuti "zapadnjake" koji se ne reproduciraju istom brzinom - to ćemo još vidjeti !!
    Zbunjujući su svi ti anonoimci , kako kaže Adrian, pa je teško pratiti tko što reće i misli, kaj vam je problem smislit neko zgodno ime da se možemo pratiti ?
    Tema višeljublje ? I ja sam u životu imala različite faze i mučila se s osjećajem krivice što osjećam nešto što možda ne bih trebala, ali nije mi ostajanje u monogamnoj vezi predstavljalo problem jer što zbog djece, a što društveno uvjetovano, to je i bio najprihvatljiviji način opstanka.Da ne govorim da ni ljubavi nije nedostajalo. O tome se radi, ne? A nakon što djeca odrastu , moguće je opet zaživjeti svoj život i naći novi (ili stari )
    smisao, sam sa sobom prvo, a ostalo će se onda posložiti.
    Većina ljudi se povodi u tim izletima "višeljublja" za momentalnim porivima koji su vrlo fizičke, kratkotrajne i beznačajne prirode,te po meni mogu uzrokovati negativne emocije o sebi samima. Čovjek se ipak mora izdići iznad čisto tjelesne dimenzije koja se često mijenja s pojmom ljubavi.
    Ja ljubav osjećam svuda oko sebe i ne mislim da je uvijek bitno biti u nekoj vezi sa drugom
    osobom da bismo bili sretni i ispunjeni.

    Hvala, Adrian...

    OdgovoriIzbriši
  44. Tema je prava, ali izgleda da je još uvijek previše "opasna" ... stalno u prvi plan izlaze muško-ženske i ostale frustracije, ko je prvi počeo koga tlačiti, ko je kriv...
    Unatoč hvale vrijednim nastojanjima da se sagledaju razni povijesni, kulturološki, genetski, biološki, socijalni i ostali čimbenici, zar nije pravo pitanje imamo li u vlastitim životima, unutra u duši (koja ne poznaje i ne priznaje ni jedan sustav ni pravila ni društvene norme), iskustvo ljubavi prema više osoba istovremeno..i kako s tim iskustvom hendlamo, kako se s time nosimo u današnjem vanjskom svijetu.. Koliko smo spremni pokazati i koliko otvoreno živjeti ono što osjećamo?

    OdgovoriIzbriši
  45. Zanimljiva teorija nadasve, no u jednom se ne mogu složiti, a to je da se ljubav poistovječuje sa fizičkim potrebama i načinom reprodukcije... To nije ljubav da se razumijemo! Jebanje okolo nije širenje ljubavi! Ljubav jeste davanje, no nikako u tom smislu... Višeljublje u emotivnim i duhovnim razmjerima bi bio prikladniji način širenja tog pojma kao smisla širenja ljubavi općenito. S druge strane, ono što jestm je da muškarci imaju problema sa ovisnom ljubavi prema ženama koje ih automatski stavlja u poziciju da prisvajaju svoje žene kao njihovo vlasništvo. Način da im pokažemo da to nismo neće promjeniti njihovu svijest! Treba ih učiti neovisnom ljubavi! Problemima poput takvih je bolje pristupati puno pažljivije i projektiranije iz razloga što neka revolucionarna ideja koja se čini kao rješenje, može za sobom donijeti niz drugih problema i zadrtosti društva ukoliko nije jako dobro potkrijepljena činjenicama i razmotrena mogućnostima koje za sobom može povuć... Primjerice... ako žene budu toliko slobodne da šire svoju "ljubav" di god stignu... i kao takve imale potomke... bit će prisiljene same skrbiti za iste što po mom mišljenju, je daleko neprikladnije rješenje od čuvanja potomaka u okvirima obiteljske zajednice zajedničkim snagama obaju roditelja priskrbljujući im istovremeno i očinsku i majčinsku ljubav, a ne samo jednu. S obzirom na više načina gledišta, ova ideja bi donijela samo još veće nepotrebne i za društvo nezdrave okolnosti koje bi rezultirale samo još većim, što emotivnim, što vrijednosnim kaosom. Utopija ne postoji, a ako i postoji, zasigurno nema ovakvo idejno temelje! U žena se treba razvit svijest o slobodi, kao ravnopravne jedinke u društvu ne na način da se ubiju postojeće vrijednosti, nego na način da se još više oplemene.

    OdgovoriIzbriši
  46. @Anonimno (ovo zadnje, opet): Promiskuitet (tako ćemo nazvati tjelesne odnose s mnogo partnera) nije višeljublje. Budući da se to nigdje nije tvrdilo, nemaš se s čim ne složiti - to je sasvim na mjestu. :-)

    Međutim, velika većina ljubavi u sebi nosi i tjelesnu komponentu. Višejublje u sebe uključuje i to, dakle slobodu da sa svim svojim ljubavima imamo seksualne odnose. Zašto ne? Zašto ljubav ne bi bila i tjelesna? Naravno, to nema vezez s reprodukcijom - ima veze sa činjenicom da u ljudi seksualnost služi za mnogo toga drugog u području odnosa.

    Moj prijedlog nije bio da žene budu "toliko slobodne da šire svoju ljubav gdje god stignu", a potomstvo nisam ni dodirnuo (postoje načini i s muške i ženske strane, potpuno prirodni i neinvazivni, koji mogu s iznimno velikom vjerojatnošću jamčiti da do zaćeća neće doći ako ljudi to nežele), već da, kao i muškraci, iskreno i otvoreno slijede svoje osjećaje, pa makar oni bili i prema više ljudi.

    Pametni ljudi djecu na svijet donose u stabilnim zajednicama. Višeljubna zajednica treba najprije postati stabilna da bi se njeni članovi odlučili na potomstvo. Nema tu opasnosti za ženu. Štoviše, žena je mnogo zaštićenija nego u jednoljubnoj zajednici, budući da ima više odraslih osoba koje se brinu za obitelj (ne samo jedan muškarac, koji sasvim lako može otići).

    OdgovoriIzbriši
  47. Ako sam dobro shvatila, tu se zapravo govori o Poliamoriji kao obiteljskoj višeljubnoj zajednici? Pitanje: Kako ta zajednica može postati stabilna? Primjerice, par se odluči na potomstvo, a istovremeno ljubuju s još par osoba sa strane koji isto tako očekuju/žele zajedničko potomstvo s njima... Na koji način bi to opstalo s obzirom da se traži/očekuje onda i prihvaćanje tuđih potomaka kao i briga za njih, a ljudi često teško prehranjuju i vlastite samo!?! Ovo može funkcionirati u zajednici visoko osvještenih osoba, u zajednici dobrostojećih i financijski ravnospravnih osoba... Budimo realni... Koliko je to zapravo moguće danas s obzirom na razinu svijesti koja trenutno vlada i s obziron na tako varijabilna odstupanja u materijalnom smislu društva!?!

    OdgovoriIzbriši
  48. @Anonimno: Što se tiče društvenog pritiska i razine svijesti koja trenutno vlada - to je doista problem. Ali, to je JEDINI problem, koji se može riješiti vremenom. Barem se nadam. Zato i sve ovo pišem.

    A s materijalne strane - zajednica više ljudi je lakše ostvariva nego mala obitelj koaj sada prevladava. Kredit za stan sad uzima dvoje ljudi. Tada, možda njih šestero. I ne za stan, nego za kuću s okućnicom, na kojoj će zajedničkim radom uzgajati dio hrane, podijeliti poslove, kuhanje, pranje, odgajanje dijece. Više ljudi, manje posla, manji troškovi. Nema nikave sumnje da je potencijalna višeljubna obitelj ekonomičnija i materijalno isplativija od današnje.

    Vidim gdje je problem, Anonimno. Ti višeljublje shvaćah kao par koji ima ljubavi sa strane. Može, ali tada sigurno neće imati potomstvo s takvim ljudima. Stabilna višeljubna zajednica je ovo što sam opisao gore - zajednički život i dijeljenje troškova i poslova.

    Znači, materijalno je lakše i djelotvornije. Uzgred, upravo to je jedan od razloga zašto se društvene strukture tako snažno bore protiv takvih oblika udruživanja - izgubile bi današnje ekonomske robove koje lako drže pod kontrolom.

    No, ostaje pitanje razine svijesti, društvene klime i ostalog. To je ono što bi se trebalo promijeniti. Ali, korak po korak, pa će valjda biti.

    OdgovoriIzbriši
  49. Nakon određenog vremena provedenog u propitkivanju glede kritika da nije moguće tijekom kratke povijesti ljudske civilizacije izvršiti utjecaj na ljudski genom (u ovom slučaju ženski), imam za reći dvije stvari.

    Prva je da apsolutna sigurnost s kojom su neki otklonili takvu pomisao (čak se pozivajući na udžbenike iz biologije), ne samo da ne stoji, već je sasvim pogrešna. Dokaza o takvoj nemogućnosti uopće nema, a mogućnost je definitivno otvorena raspravi i novim istraživanjima. Napisat ću jedan zaseban post o pitanjima koja sam pokušao postaviti znanstvenicima i na koja nisam dobio izravne odgovore (što je samo po sebi pokazatelj da oni koji su pokušali diskreditirati ideju kao očito neznanstvenu, jednostavno nemaju pravo, jer bi odgovori bili jasni).

    I drugo, nedavno je objavljen članak o radu engleskih znanstvenika koji su dokazali da se ljudski genom promijenio uslijed života u gradovima posljednjih nekoliko tisuća godina.

    http://metro-portal.hr/vijesti/zivot/diktiraju-li-gradovi-tijek-evolucije-ljudi

    Znači, imamo dokaz da se i u to relativno kratko vrijeme mogu stvoriti nasljedne značajke.

    OdgovoriIzbriši
  50. Dragi...nauka je (samo) nauka. Život je višeslojan i divan. Udovica sam 25 godina, majka dvije kćeri i dva sina. Mene je otac naučio da smo, mi, žene davateljice života, jake, izdržljive fizički i psihički. Probijala sam se kroz život snagom i mudrošću, padala i dizala se. Ništa nije bilo žrtva, sve je bilo pokriveno nepoderivim plaštom ljubavi. Danas moja su djeca odrasla, imaju svoju djecu, nadam se da ih odgajaju kao ja njih: da poštuju različitosti, da poštuju tuđi izbor, da, ako ne mogu pomoći ne smetaju, a ako pomažu da pomažu onako kako traži dotična osoba a ne kako oni misle da treba (najčešće je pomoć kriva). Uvažavanje i dogovor, rekli naši stari, kuću gradi. Ne postoje muški i ženski poslovi, postoje lakši i teži poslovi. Poslovi koje jednostavno treba učiniti, muž ili žena - sve jedno. Žene ne zaboravite, pokraj svakog djeteta ste VI, MAJKA. Dakle vi ćete formirati novog čovjeka, VI ćete upisati prva slova djetetove "prazne ploče". Hoće li biti grubijan ili praznoglava pomodarka, na samom početku odlučujete VI. Nisu potrebna stoljeća za promjene, dovoljne su jedna do dvije generacije, majke započnite promjene, ne dozvolite da vam djecu odgaja TV, crtići i razne igrice. Bavite se djecom, naučite ih da vole životinje, tako će naučiti voljeti i sve drugo uključujući i Majku Zemlju. Pozdravljam vas sa pregrštom ljubavi - započnite promjene!

    OdgovoriIzbriši
  51. Vrlo zanimljiv članak, rado bih ga poslala kao link svojim prijateljima izvan Hrvatske.
    Da li možda ima negdje prijevod na engleski?
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.