22. 07. 2010.

Joga sutra TV; video treći: Peglanje mentalnih obrazaca

Evo novog videa iz Joga sutra TV serije! Uživajte u kozmičkoj peglaonici zloglasnih vasana - mentalnih obrazaca koji nas toliko puta odvode istim (neželjenim) stazama.

Ovaj video isječak (na hrvatskom, s engleskim titlovima) dio je predavanja nastalog kao komentar 8. sutre, četvrte knjige Patanđalijevih Joga sutri: "tada stad vipaka anugunaname vabhi vjaktir vasananam", koja govori o vasanama - mentalnim obrascim. Predavanja o kojima je riječ dio su Studija joga sutri pri Duhovnoj akademiji kojeg vodim. Više informacija na http://www.dagroup.org/.

Broj komentara: 12:

  1. ...ponekad treba koristiti tu neželjenu stazu i dobro ju iskoristiti...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma slazem se sa Ecom, jos je najbrze i najlakse ako iskoristavamo tudje "nezeljene staze" i to u svoju korist...:-( nije li danasnje drustvo bazirano na takvom modelu eksploatacije???

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam siguran kako ste od uklanjanja vasana (mentalnih obrazaca) došli do "neželjenih staza" ili "iskorištavanja". Staze su staze, bez obzira na našu prosudbu o tome kakve su. "Peglanje" mentalnih obrazaca znači uklanjanje staza - bilo kakvih.

    OdgovoriIzbriši
  4. zato jer je ljudski bojati se ili bojati se je neželjeni osjećaj, a može se koristiti na pozitivan način

    OdgovoriIzbriši
  5. Strah, pozitivno, negativno, korištenje - i to su mentalni obrasci. Njihovo uklanjenje je rezultat iskustva stanja joge.

    OdgovoriIzbriši
  6. "nezeljene staze"- mozda se nisam jasno izrazila, ali govorimo o mentalnim obrascima koji su kao duboke brazde i u koje "s lakocom upadamo" ili po navici ili zbog nedostatka svijesti o njihovom postojanju ili iz ciste slabosti i nemogucnosti da im se odupremo jer mozda ni ne poznajemo nove nacine razmisljanja, a ono sto je poznato cini se manje "opasno"...

    Moj komentar je trebao imati komicno-sarkasticnu notu koja se izgubila u pisanom obliku, a cijela poanta je u tome da se danasnje drustvo bazira na obliku eksploatacije ljudskih slabosti - jedna od velikih i najprepoznatljivih slabosti je upravo nevjesto upravljanje nasim misaonim procesima.

    Tako manje vjeshti koji "robuju" svojim duboko ukorijenjenim mentalnim obrascima bivaju eksploatirani od onih vjestijih koji ne samo bolje upravljaju svojim misaonim procesima nego su tu vjestinu savladali sa samo jednom motivacijom - eksploatacija...
    uzmimo primjer medija, marketinga, politickih kampanja...moderno drustvo se bazira na takvoj eksploataciji!!!

    Nego da mi sve njih "ispeglamo" :-))) i pocnemo ispocetka, eto to je moj prijedlog ;-)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja osobno vjerujem da strah nije mentalni obrazac nego je u zacetku kemijska reakcija koja pomaze stvaranju mentalnih obrazaca, a mozemo tu kemijsku reakciju neutralizirati ako pocnemo osvjescivati mentalne obrasce.

    Proces neutralizacije se odigrava obrnuto od samog procesa nastanka.

    Po drevnim ucenjima strah mijenja "srce"covjeka. Ovo "srce" o kojem govorim je ustvari covjekova sushtina... duga prica...

    OdgovoriIzbriši
  8. Svaki mentalni obrazac povezan je s odgovarajućom biokemijskom osnovom. Postoji i biokemija duh/tijelo sustava koji je "ispeglao vasane". Ta biokemija se naziva ZDRAVLJE.

    Sve drugo, svaka druga "neutralizacija" bilo kakvih obrazaca zahtijeva odgovor na pitanje TKO to neutralizira i ZAŠTO to čini. Ukoliko postoje odgovori na takva pitanja, opet smo u obrascima - nismo ništa "ispeglali", već smo jedan obrazac (recimo naš suvremni način razmišljanja), zamijenili za drugi obrazac (sustavi i načini razmišljanja, recimo, tradicionalnih kultura).

    OdgovoriIzbriši
  9. Adrian:"Sve drugo, svaka druga "neutralizacija" bilo kakvih obrazaca zahtijeva odgovor na pitanje TKO to neutralizira i ZAŠTO to čini."

    Anonimna:Potreba za neutralizacijom "straha" koji izaziva promjenu covjekove sushtine i vodi u stanje suprotno od zdravlja se pojavljuje kad pocnemo osvjestavati mentalne obrasce "bolesti" i stanja "nelagode" i obrasce "zdravlja"...tek tad ce se pojaviti potreba za "peglanjem".

    Adrian: "Ukoliko postoje odgovori na takva pitanja, opet smo u obrascima - nismo ništa "ispeglali"...

    Anonimna: I slazem se da ako se trudimo i fokusiramo na same obrasce, nista se u biti nece promijeniti nego stare zamjenjujemo novima.

    Zato se i pojavljuje potreba za neutralizacijom "kemijskih reakcija" koje pogoduju stvaranju tih obrazaca (neutralizacija straha)- kao kad prospemo jaku kiselinu - kiselina ce ostetiti povrsinu koju dotakne i nastavice ostecivati tu povrsinu sve dok tu kiselinu ne neutraliziramo i zaustavimo samu kemijsku reakciju, tek tada mozemo poceti razmisljati o "sanaciji".

    Isto tako disharmonicne emocije funkcioniraju u ljudskom tijelu, pojacavaju "kiselost" i mijenjaju i sustinu svih ostalih procesa u tijelu, a tu spada i mozdano tkivo koje vjerujem igra veliku ulogu manifestaciji mentalnih obrazaca...

    Moja poanta je da se ovdje na zemlji prvo materijalizira nase fizicko tijelo i to tijelo je onda instrument, provodnik (ovisi kako funkcionalan ili nefunkcionalan)kroz koji se manifestira svijest, visa svijest, mentalni obrasci i svi drugi aspekti i funkcije i sve dok smo ovdje na zemlji u toj fizickoj manifestaciji (fizickom tijelu) ne mozemo postici stanje "ispeglanih vasana" dok smo "zapetljani" u svom Umu i dok god smo fragmentirani i ne spoznamo medjupovezanost emocija kao kemijskih reakcija u fizickom tijelu i misaonih obrazaca.

    Zasto promjena nacina razmisljanja tj. zamjena starih obrazaca novim, nekim ljudima donese iscjelenje od recimo karcinoma, a drugima ne donese iste rezultate? Ozdravljenje ovisi o dubini oziljaka tj. obrazaca ali i o procesu koji je doveo ili jos uvijek dovodi do nastanka istih, a koji onda ili podrzavaju to kancerogeno stanje ili ne podrzavaju i karcinom nestaje.
    Ovo je drasticniji primjer ali lijepo moze ilustrirati sasvim jasnu povezanost pojmova o kojima sam govorila i malo razjasniti fatalisticki pristup po kojem je "mind over metter" tj. po kojem je Um ili misao taj koji kontrolira materiju i to iskljucivo.

    Jednostavno bih tu zamjenu mentalnih obrazaca bez adresiranja emocija koje su prethodile "uklesavanju"tih mentalnih obrazaca u nasoj svijesti opisala ovako:

    Osoba cije je lice u groznim oziljcima odlucuje se to lice prikriti maskom koja je gruba i nevjesto izradjena, ali kako vrijeme prolazi, pojavljuju se i ljepse i strucnije izradjene maske i osoba se u odredjenom trenutku odlucuje zamijeniti staru, grubu masku novom i ljepsom koja i bolje pristaje i ne izaziva fizicku nelagodnost, ali je i dalje maska.
    Oziljci su jos uvijek tu i stvarni i u sustini se nista nije promijenilo osim mozda malo kvaliteta zivota...

    Mentalni nivo je po frekvenciji drugaciji od emocionalnog nivoa i fokusirajuci se samo na jedan nivo mozemo utjecati na drugi jer postoji medjupovezanost, ali eventualno cemo morati adresirati oba nivoa i sinhronizirati ih ako se zelimo vratiti u stanje "ispeglanih vasana".

    OdgovoriIzbriši
  10. @Anonimna: Sve što si napisala je istinito na određenoj razini. Ali, ta razina je mnogo složenija i kasnija od onog što govori Patanjali. Također ona podrazumijeva, kao što sam napisao, odgovor na pitanje TKO i ZAŠTO. Da pojasnim: svaka neugoda ili bolest može biti IZVRSNA za nas u tom trenutku - najbolje moguće što nam je potrebno. Ako to jest tako, očigledno je da je neki mali "ja" odlučio da mu to ne treba, pa sda mijenja jedan obrazac drugim. Tako odlučivši, postupio je iz vasane - svog obrasca koji ga potiče na taklav postupak. Nema nikakvog načina da s te razine izađemo iz vasana - da razmišljanjem i promjenom postupaka otkrijemo zašto postupamo na taj određeni način. Vasane su nevidljive vasani. Samo ono što je izvan vasane može prozrijeti vasanu.

    Ono što je potrebno, i o čemu Patanđali najprije govori, jest stanje yoge, NAJPRIJE, NAJBITNIJE, SADA, jer jedino ono predstavlja izlaz iz "zapetljanosti". Govoriti o potrebi da se najprije izađe iz zapetljanosti, da bi se došlo do stanja ne-zapatljanosti nakon toga, je besmislica. Bez stanja joge, sve je vrlo, vrlo zapetljano! :-)

    OdgovoriIzbriši
  11. Adrian:"Da pojasnim: svaka neugoda ili bolest može biti IZVRSNA za nas u tom trenutku - najbolje moguće što nam je potrebno. Ako to jest tako, očigledno je da je neki mali "ja" odlučio da mu to ne treba, pa sda mijenja jedan obrazac drugim."

    Anonimna: A ja sam bila uvjerena da je pojava bolesti odraz nesklada na nekom od nivoa bica koje prolazi kroz to iskustvo i (dis- nedostatak, odsustvo i ease- lakoca, spontanost)i da je upravo pokusaj komunikacije visih aspekata bica sa nizim (Um)

    da je promjena neophodna...

    to je krajnji pokusaj "budjenja" uspavane svijesti...a znamo sto slijedi ako se i na taj pokusaj oglusimo, svi to znaju!

    Samo-inicirano stanje nelagode (yoga asane, bilo kakvi izazovi koji testiraju fizicku izdrzljivost i sl.) se mogu koristiti u svrhu treniranja uma (tzv. monkey mind) ali nikako ne bi trebalo biti krajnji cilj inace govorimo o izopacenosti ili mazohizmu :-)))!

    OdgovoriIzbriši
  12. Recimo, bolest može biti i odraz naše karmičke strukture - potrebno iskustvo, milostivo iskušavanje posljedica prethodnih akcija i slično.

    Uzgred, joga asana je po Patanđalijevoj definiciji "nepomičan UGODAN položaj". Svatko onaj tko radi nešto neugodno ne radi jogu, pa tako ni joga asane, bez obzira kojim to - navodno jogijskim - imenom takvu aktivnost zvao.

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.