27. 07. 2010.

Jedan komentar o "ne-prianjanju"

"Disfunkcionalnost" prividnih jogina nema temelja u izvornom tekstu Patanjalijevih joga sutri. Tako da govorimo o (na žalost široko prihvaćenom) pogrešnom tumačenju.

"Neprianjanje" je pomoćni psihološki postupak, nikako ne dio stanja joge u koje ionako nema nikoga tko bi prianjao za bilo što. Zbog toga se ne može koristiti kao opisna definicija samog stanja joge. Ono je tek POSLJEDICA utvrđenog stanja joge - i na taj način o njemu govori i Patanjali.

Joga je najjednostavnije, najčišće stanje svijesti - nepobuđeno i neuznemireno. (Zapazi da se radi o stanju SVIJESTI (scita) u kojem nema (nirodha) pobuđenja (vrti).

Sve postaje vrlo jasno kad se krene ispravnim putem: najprije iskustvo joge, a zatim pravilno tumačenje Joga sutri.

Nema komentara:

Objavi komentar

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.