08. 07. 2010.

Joga sutra TV; video prvi: "Misli o mislima"

Studij joga sutri kojeg sam po prvi put na sustavan način predstavio početkom ove godine jedan je od najvažnijih i najobuhvatnijih projekata Duhovne akademije. Osim obuhvatnog tiskanog materijala, sada postoje i video zapisi predavanja i komentara koji će se koristiti tijekom sljedećih studija (prvi počinje u veljači 2011.) Slijedećih šest četvrtaka, počevši od danas, predstavit ću vam jedan izabrani video zapis, za vaše uživanje i razmišljanje.

Dakle, od sada četvrtkom: Joga sutra TV!

Misli o mislima

Ovaj video isječak (na hrvatskom, s engleskim titlovima) dio je predavanja nastalog kao komentar 25. sutre, četvrte knjige Patanđalijevih Joga sutri: "vishesha darshina atmabhava bhavanani vrti", koja govori o uočavanju razlike između osobnog i kozmičkog.




Broj komentara: 12:

  1. Ooo, počeo sam hvatati kozmičke programe. Sviđa mi se to

    OdgovoriIzbriši
  2. Što se tiče teme, baš si me pronašao. :-) (na Duhovnim obzorima pokrenula sam temu o mislima prije par mjeseci pa sada vjerujem da ću dobiti neke odgovore na svoja pitanja):-)

    Nisam bila na predavanju o joga sutrama, ali tema je super i veselim se novim nastavcima.

    OdgovoriIzbriši
  3. @zvonimir: I meni, i meni... :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Uvjerio si me da ne postoji samo jedan izvor misli ako gledamo na misli kao impulse stvaranja ili kao valove tih impulsa.
    No, ono o čemu ja govorim je ''ideja misli'' koja je morala doći od onoga koji je sve stvorio. Dakle, od onog Jednog. Ako je taj Jedan htio da misli mogu dolaziti s više različiih nivoa (poput karmičkog ili onog drugog koji si naveo - područja slobodne volje ), onda je bolje reći da postoji jedan UZROK misli koji izvire s različitih stvorenih nivoa.

    Ta razlika između osobnog i kozmičkog mi se čini ponekad tako suptilna. Mi, zapadnjaci uglavnom sve shvaćamo osobno, ne kozmički. Istočnjaci obrnuto –oni su taj odnos spoznali i objasnili do sitnih detalja. (mislim na područje vedske kulture i tla Indije) Mi zapadnjaci smo u tome prilično siromašni i rekla bih ''zapušteni'' iako kao kulturno naslijeđe imamo masu mislioca koji su na neki način razvijali svoju slobodnu misao...tražeći istinu. Indijci imaju duhovno naslijeđe očuvano kao činjenično znanje razrađeno do u detalje - koje je provjereno i dokazano jer su se mnogi osvjedočili u to.
    S druge strane, kršćansko učenje govori o suštini samog života, o srži koja je najvažnija, bez velikih detalja i poniranja u suptilne razlike – jer postoji Bog koji je sve stvorio, postoji čovjek i postoji priroda. A za nas grube zapadnjake, najprije je trebala lekcija o redu u tom nizu. Treba naučiti najprije tko je uzrok, a tko je slika (ogledalo tog uzroka), dakle, posljedica. A bez uzroka posljedice ne bi ni bilo.

    P.S. Oprosti ako sam malo odužila...

    OdgovoriIzbriši
  5. Mislim da "me Ganeš nešto planira", sve ovo sam sanjala, a danas pročitala.

    OdgovoriIzbriši
  6. LA-LA kaze: "Ta razlika između osobnog i kozmičkog mi se čini ponekad tako suptilna."
    -I jeste veoma suptilna i samo spoznaja da ta razlika postoji ce nam pomoci da je pocnemo uocavati.

    LA-LA kaze: Mi, zapadnjaci uglavnom sve shvaćamo osobno, ne kozmički. Istočnjaci obrnuto –oni su taj odnos spoznali i objasnili do sitnih detalja. (mislim na područje vedske kulture i tla Indije)

    -Slozila bih se sa LA-LA, u svojoj narcisoidnosti i samo-vaznosti smo uvjereni da se sve vrti samo oko nas...primjeri su svuda oko nas i iako nam se to nimalo ne svidja, nista ne cinimo da taj trend mijenjamo.

    Kao roditelji koji odgajaju buduce drustvo u kojem cemo svi zivjeti, i dalje ocigledno brkamo samopostovanje sa narcisoidnoscu kad odgajamo svoju djecu.
    Pojam samopostovanja ukljucuje i potrebe drugih jedinki oko nas dok narcisoidnost iskljucuje ostale jedinke i etiketira ih kao nesto sto je suprotno od nas... odvojeno od nas.

    Mi "Zapadnjaci" i oni "Indijci" - rascjep je ocigledan ali samo u poimanju. Slicniji smo vise nego sto mozemo i zamisliti, ustvari, nama iz nase perspektive "Oni - Indijci" su odraz naseg skrivenog, podsvjesnog, mudrosti koju vec posjedujemo samo je trebamo osvijestiti, mudrosti koja je vec dio nas...
    Od kud ta mudrost dolazi? Od kud je "Indijci" dobijaju i crpe? Da li je u pitanju pristupacnost izvora ili je u pitanju zedj za spoznajom i prijemcivost?

    Tu ne moramo ici u Indiju po mudrost i tzv. "kosmicku perspektivu" tj. perspektivu po kojoj sva ljudska bica imaju ist potrebu da budu tretirana sa dignitetom, spoznaju o medjupovezanosti - dovoljno je samo osvrnuti se oko sebe i spoznaces da je ona izreka stvarnost: "bogat si samo onoliko koliko je bogat najsiromasniji clan zajednice ili drustva u kojem zivis".
    Sto su vece razlike izmedju "bogatih" i "siromasnih" ( " - se odnosi na svaki vid bogatstva), to je vise mrznje, nasilja, kriminala i da li onda bilo kakvo bogatstvo ima smisla ...??? Nije li to igra koju kreira Ego?

    LA-LA kaze:"Mi zapadnjaci smo u tome prilično siromašni i rekla bih ''zapušteni'' ...iako kao kulturno naslijeđe imamo masu mislioca koji su na neki način razvijali svoju slobodnu misao...tražeći istinu."

    - Ovo sto je LA-LA rekla je prototip danasnjeg covjeka koji jos uvijek nije shvatio da je vrijeme "infantilnosti" ljudske rase polako preslo u adolescenciju, tj. ovo novo doba je doba odrastanja gdje se vise ne poigravamo i ne ucimo "bukvar", ne ucimo slova i ne citamo samo "tudje price", "tudja iskustva" (mislilaca, velikih Ucitelja) nego je doslo vrijeme da pisemo "eseje" tj. svoje price.
    Krajnje je vrijeme da napokon pocnemo primjenjivati nauceno, da integriramo sve prikupljene informacije, da integriramo sve aspekte sebe u cjelinu i spoznamo punocu i savrsenstvo bica kakvo jesmo...
    Vrijeme je da spoznamo da smo mi ti "Mislioci", vrijeme je da spoznamo da dugujemo sebi ne samo razvoj svoje slobodne misli nego i primjenu!!!
    Nema smisla tu odgovornost prebacivati na tamo nekoga "ko se time bavi"...svima bi nam to trebalo biti jako vazno!!!

    Svo znaje, informacije, filozofija, ne vrijede nista ako se ne mogu primjeniti za poboljsanje, napredak i opstanak ljudskog drustva!

    Pocnite s primjenjivanjem!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Anonimka, drago mi je da si ove moje riječi iskomentirala.
    Naravno da su razlike samo vanjske između ''nas'' i ''njih''. Svi smo mi u suštini jedno. Upravo su te razlike one koje nas obogaćuju, podučavaju i raduju, ali samo ako mi to hoćemo i ako smo toga svjesni da tako može i treba biti.
    Meni ''osobno'' je zaista savršeno to da smo u vanjskom smislu beskrajno raznoliki (pojedinačno, kao narodi, kao rase, kao pripadnici različitih religija... kao vrste... itd.), a opet i da smo beskrajno bliski po našem unutarnjem ustrojstvu... Upravo zbog toga što smo tako bliski je to ''kozmičko'' u nama

    Naš život i jest sam po sebi jedan ''esej'', jedna posebna priča... jedna unikatna stvar. Ali tu počinju i razlike zbog kojih sve ovo i pišemo i zbog kojih se često ljudi ne razumiju ili ne žele razumjeti... Jer, netko je u svojem životnom ''eseju'' tek na razini ''slovkanja'', dok je drugi na razini nabrajanja i skupljanja, a treći je onaj koji slobodno misli, četvrti je onaj koji sve to integrira pa i piše svoje eseje, a peti onaj koji još i druge podučava kako da čitaju tuđe eseje, slobodno misle, i primjenjuju to svoje iskustvo za druge ''eseje''.
    Na kojoj god razini da jesmo, život nas najbolje uči iskustveno...

    Iskustvo čovječanstva i iskustvo jednog čovjeka, da li su isto?
    I da li smo mi toga svjesni?.

    Ti kažeš: ''Svo znanje, informacije, filozofija, ne vrijede nista ako se ne mogu primjeniti za poboljsanje, napredak i opstanak ljudskog drustva!''
    Tako je. Ako se ne mogu primjeniti, čemu onda?

    Dakle,živeći svoj život kako najbolje znamo s potpunim povjerenjem u ono Dobro, dajemo najviše što možemo dati u danom trenutku za čitavi svijet i sebe same.

    OdgovoriIzbriši
  8. Odličan tekst za razmišljati kako ne razmišljati.Shvatila sam da jedno 70 posto misli mogu kontrolirati(za sad).Sad mi samo slijedi vježbanje u tome...

    OdgovoriIzbriši
  9. Kontrola misli je zabluda - tako nastaje začarani krug koji stvara neravnotežu. To je kao kad bismo polušali kontrolirati valove na moru jednom kad nastanu. Težak i uzaludan posao.

    OdgovoriIzbriši
  10. Mislim,provela sam pola života u pokušaju kontrole misli...

    OdgovoriIzbriši
  11. HAHAHAHAHAHAHAAAAAaaaaaa...slazem se sa Adrijanom.

    Umjesto uzaludno trositi energiju pokusavajuci "kontrolirati" misli, zasto ne "preusmjeriti" ih u prakticnijem smjeru tako da nas iste ustvari podrzavaju...na nasem putu sazrijevanja i integracije (ova "integracija" nema veze sa EU ;-)))

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.