29. 07. 2010.

Joga sutra TV; video četvrti: "Prvi zaborav"

Kako se dogodilo da zaboravimo našu istinsku narav? Gdje su korijeni nastanka duše i osobnosti? Novi video iz serije Joga sutra TV - Prvi zaborav. Uživajte!

Ovaj video isječak (na hrvatskom, s engleskim titlovima) dio je predavanja nastalog kao komentar 14. sutre, četvrte knjige Patanđalijevih Joga sutri: "parinama ekatva dvastu tatvam", koja govori o jednosti i promijenjivosti. Predavanja o kojima je riječ dio su Studija joga sutri pri Duhovnoj akademiji kojeg vodim. Više informacija na www.dagroup.org.


Broj komentara: 9:

  1. Ovo je fantasticno objasnjenje procesa, ali evo mene opet sa pitanjima :-).

    Prvo pitanje: Zasto je tako veliki broj osoba koje su godinama "uronjene" u Yogu i jedino progresivno napreduju ka dis-funkcionalnosti, tj. demonstriraju sve znacajke zaglavljenosti na mentalnom nivou, potpuno su u nemogucnosti otpustiti rigidnost svog pretjerano dominantnog uma ili obicnim ezikom receno: "sve im smeta, sve prosudjuju, ljute se za svaku sitnicu, ostro osudjuju ono sto nije u skladu sa nekim naucenim pravilima...?

    Sto ti ljudi rade ili ne rade da samo amplificira njihovu dis-funkciju?
    Vjerujte mi na rijec kad kazem da izgledaju kao da su u "ugodnom mirnom stanju" dok rade asane ;-)))) jer ih rade godinama!

    Da li je za neke povratak cjelini izuzetno dug put koji ne moze biti ostvaren u jednom zivotnom vijeku jer su super-otudjeni ili je ta super-otudjenost toliko "otvrdnula" oklop Uma koji je postao entitet sam za sebe i nista vise ne moze dotaknuti sushtinu, tj. srce tih bica...?

    Ovo su samo moje observacije i pitanja na koja jos uvijek nisam nasla odgovore i ne odnose se samo na Yogu nego i na druge pravce i pristupe razvoja svijesti i "obecanog povratka cjelini" tj. autenticnosti.

    Dok za pojedince cuda cine, za druge cine upravo suprotno...u cemu je tajna?

    OdgovoriIzbriši
  2. Bez dobrih pitanja, svi odgovori su besmisleni! Stoga najsrdačnije zahvaljujem na ovome. Odgovrit ću u posebnom postu - ova tema to zaslužuje. Danas, ako stignem, a ako ne, najkasnije do kraja vikenda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo su odlične teme!!Šteta da mi znanje na tim područjima nije dosta jako da bi u potpunosti razumjela.

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga eca stvarno su to dobra pitanja. Um želi dominaciju, a srce povezanost. Um dijeli, srce spaja. Pa sad, tko što voli, želi, može...

    ''Da nema zaborava, ne bi bilo odvojenosti...'' Pa da, to je to.
    Stvaranje se ne može zaustaviti. Ali ga mi možemo stopirati. Dobro objašnjenje.

    OdgovoriIzbriši
  5. Meni nikako nije jasno zašto se Jedno raspada na mnogo dijelova??Koji je smisao toga?Zašto Jedno ne ostane Jedno-ako je u tom stanju savršeno i samodostatno...

    OdgovoriIzbriši
  6. Jedno uvijek ostaje jedno. I UVIJEK se umnožava da bi POVEĆALO količinu blaženstva.

    OdgovoriIzbriši
  7. "Jedno uvijek ostaje jedno. I UVIJEK se umnožava da bi POVEĆALO količinu blaženstva."....pa, čini mi se da se jedno drogira samim sobom! hahaha..:))
    odlične teme....odavno me progoni to pitanje: zašto bih se težila osloboditi karme i što dalje? i čemu taj prvi zaborav i cijela ta velika predstava koju zovemo život...

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.