28. 07. 2010.

Jedan komentar o prvenstvenoj važnosti stanja joge

Zapravo, postoji stanje u kojem je VLASNIK parkiran u sebi, nema ničeg s čim bi se poistovjećivao, jer je savršeno "ispeglan". Sve što takav vlasnik kasnije čini, s bilo čime što mu po prirodi stvari pripada, u najvećoj je mjeri funkcionalno i djelotvorno.

Inače, 4:8 sutra je, naravno, Patanđalijeva, a jedino tumačenje može biti tvoje ili moje. :-) O "primjerenim" vasanama definitivno nema nikakvog govora u toj sutri - samo o obrascima svjesnosti koji nastraju iz određenih pobuda, sjemena. Istina je, život se uvijek odigrava u obrascima, trako da ima nečeg u rečenicama o "igranju".

Međutim, odabiranje primjerenih a "peglanje neprimjerenih" vasana prije nego je stanje joge čvrsto utvrđeno, ulazak je u prosudbu te otvara put odmicanju od spontanog izražavanja života i mnogobrojnim manipulacijama zbog kojih je joga došla na sasvim nerazumljiv glas.

Ako je Patanđali od samog početka istaknuo stanje joge kao stanje u kojem nema pobuđenja (dakle svakako onda ne ni obrazaca - vasana - po kojima se um kreće) onda je moj izbor imati povjerenja u njega i odmah na samom početku ukazati na ono što jest - na stanje joge, kao jedini praktični odgovor na pitanja života. A razlog za takav Patanđalijev postupak, pa tako onda i moj, je u upravo u tome što se ljudi poistovjećuju sa svojim misaonim procesima, žele "odabrati" bolje naspram lošijih i zbog toga ne odlaze tamo gdje bi morali - onkraj misli, već jednu vrstu obrazaca zamjenjuju drugima, koliko god ti drugi uzvišeno zvučali.

4 komentara:

  1. Da, bas sam se pitala kad cu napokon cuti ovo - ko "odlucuje" koje su vasane neprimjerene i koje treba peglati, a koje ne?
    Nije li to stanje prosudbe? Nije li sama odluka da pocnemo "proucavati" proces ipak stanje "prosudbe" i ne odvlaci li nas to jos dalje u nas um umjesto u spontano izrazavanje zivota?

    Nije li stanje bez vasana upravo stanje Yoge i da li je moguce postici trajno stanje bez vasana ako smo u fizickoj manifestaciji i dio ove igre zvane zivot ako se sam zivot uvijek odigrava u "obrascima"?

    Mozda je nas rijecnik ipak prilicno siromasan da bi izrazili precizno sve nijanse i finese tako slozenih procesa i ja se zato odlucujem za spontano izrazavanje zivota... :-)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Moguće je postići trajno stanje joge sada i ovdje, na ovome mjestu i u ovome tijelu. Zapravo, sada i ovdje je to JEDINO moguće.

    Bez materijalnog tijela to ne bi bilo u našem dosegu. Zato, kažu indijske priče, i bogovi i demoni zavide ljudima (utjelovljenim stvorenjima) na njihovom blagoslovljenom stanju.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala na ovim odgovorima i lijep pozdrav Adrijane :-)))

    OdgovoriIzbriši
  4. uuuuuu, kako je ovo dobro!

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.