24. 09. 2014.

Snovi netalentiranog glazbenika

Nije lažna skromnost - poznajem svoja ograničenja. Ali, to me nije spriječilo da od rane mladosti padam u ekstazu slušajući ili stvarajući glazbu. Na fotki desno imam 16 godina. Još se sjećam teškog rada cijeloga ljeta (ručni pretovar cementa i vapna iz željezničkih vagona na kamione) da bih kupio svoju prvu električnu gitaru. I evo je! Ne može se promašiti sreća na mojem licu, zar ne? Stara slovenska Melodija. Kasnije su došle bolje gitare, uključujući i fenomenalnog Gipson Les Paul Customa iz 1978, koji je sve bolji što je stariji, i na kojem i danas sviram.

Tokom srednje škole i fakulteta svirao sam u wannabe jazz-rock grupi "Jan Amos". Imam neke analogne snimke iz tog razdoblja - ako uspijem nabaviti kazetofon i ako trake nisu propale, možda bi se to i moglo digitalizirati. Bili smo mladi i zaneseni, a svirali smo glazbu koju gotovo nitko nije razumio, a često ni mi sami.

Još i danas ponekad poželim da je život otišao u drugačijem smjeru i da mi je gitara češće bila u rukama. Međutim, točno je - ima drugih stvari za koje sam mnogo talentiraniji nego za glazbu, pa je i za mene i za druge bolje da se držim njih. Ipak, cijelo sam vrijeme uronjen u čaroliju zvukova. Stalno nešto radim u tom smjeru, održavajući snove koji su... samo snovi.

U međuvremenu sam se prebacio i na klavijature, a načio sam svirati i diđiridoo. Pjevanje... eh, to mi nikad neće dobro ići. Ali, nije važno. Važan je proces, stvaranje, osjećaj sklada, trnci u cijelom tijelu kad se zvukovi slože točno onako kako treba. Zbog toga ću, usprkos očitim manjkavostima mojeg "glazbenog" izražaja, uvijek trzati neku žicu, udarati neku tipku ili puhati u neku cijev.

Pronalazak fotografija iz mladosti je pokrenuo sjećanje na dosadašnje glazbene izlete. Prije nekoliko godina, nadahnut izvrsnim stihovima Jasne Bolanče, napravio sam CD "Zvjezdanooka". Jedan profesionalni glazbenik je, čuvši snimke, rekao samo: "Hrabro, vrlo hrabro." Taj je komentar bio usmjeren na činjenicu da je produkcija bila... hm, nedovoljno dobra, a pjesme prepune pogrešaka. Ipak, neizmjerno sam uživao snimajući Zvjezdanooku, pa to - valjda - opravdava moju "hrabrost".

Pjesme su vrlo lagane, a ako imate volje, možete poslušati neke isječke, tek toliko da dobijete dojam o atmosferi CD-a. (Zvjezdanooka, Zagrli me sad, Kad ode ljubav, Sjeme)

Nakon toga sam se prihvatio ozbiljnijeg posla i glazbe koja više odgovara mojim unutrašnjim zbivanjima i snimio CD "Distant past". Radi se o glazbi za neodance, odnosno o plesnoj glazbi za "neodance rituale". Zbog raznih tehnika disanja koje se koriste u neodance-u, a koje su ukomponirane u gazbu Distant past-a, projekt je napravljen pod imenom "The Breath". Link će vas odvesti do stranice na kojoj možete poslušati isječke. U usporedbi sa Zvjezdanookom, produkcija je bolja (naučio sam neke trikove), a atmosfera glazbe, naravno, sasvim, sasvim drugačija.

U posljednje vrijeme sam se okrenuo malo žeščim ritmovima i glazbi. Moj sin Borna je izvrstan bubnjar. Mnogo je talentiraniji od mene u svakom glazbenom pogledu. Nadam se da će uspjeti ostvariti svoje glazbene snove. Mladost je žestoka, a ako želite vidjeti koliko, pogledajte jednu snimku koncerta Borne i njegovog banda. Snimljena je mobitelom, ne očekujte studijsku kvalitetu, ali bit će dovoljno za utisak. Dečko ima ritma, bez svake sumnje!

Borna i ja onako usput radimo jedan mali zajednički projekt. On pjeva i bubnja, ja pišem tekstove i sviram ostatak instrumenata koje čujete. Za sada su dostupna tri glazbena video uratka - projekt "We are not". Pretpostavljam da ovakva glazba nije prvi izbor među čitateljima mog bloga, ali nije važno. Ovo su samo glazbeni snovi, zar ne?

Ovdje imam 18 ili 19 godina, a sviram na Gipson-u.
Fotografija je napravljena u klubu V3 Gimnazije u Varaždinu gdje su se održavali koncerti mladih bandova.



Broj komentara: 6:

  1. Kakav roker :)

    Les Paul Custom 1978... sad će ti se javiti neki da ga žele kupiti sigurno :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa da spriječimo gubitak vremena, cijena bi bila u kategoriji neprocjenjivo. To znači - NIJE ZA PRODAJU! :-)

      Izbriši
  2. Ej, mladosti.. ;-)

    Što da prvo komentiram: slike, tvoju glazbu, stihove, Bornin talent, vaš zajednički projekt...puno je ovdje ponuđeno...
    Od svega su mi nekako najbolji tvoji stihovi u vašem projektu... (i slike su ok! :-) ) Istina, na engleskom kojeg ne poznajem najbolje (ali mislim da sam razumjela uz Googleov prevoditelj)

    Hm... glazba... riječi.. što reći??? :-))

    Glazba je sama sebi dovoljna da se izrazi. To je umjetnost kojoj ne treba prevoditelj.
    Riječi su već nešto drugo - tu se može spekulirati, mozgati i izgubiti u besmislu ili pak "šundu", "trashu" i sl.
    ili se "izgubiti" u ljepoti izraženog smisla
    Glazba+riječi = osim što ih treba znati napisat tj. osjetiti, osmisliti, čuti, doživjeti, proživjeti i sl. - treba ih znati i spojiti jedno s drugim a to je pravi izazov i za one koje zovemo umjetnicima, a u konačnici treba ih znati dobro i prenijeti drugima

    Cijenim: 1. tvoj talent za pisanje, Bornin talent za bubnjanje+zanimljiva boja glasa (način pjevanja ne)
    2. vaš trud i radost pri tom (mada mene ovakava glazba nikako ne veseli, totalno me odbija, postanem
    histerična, blago rečeno)

    Sviđa mi se: stihovi u vašem projektu
    mladalački žar :-)

    Ne sviđa mi se: - glazba (premračno, prebučno, nedefinirano)
    - dobri stihovi se gube u buci (sorry!)

    Dakle, ovo je moj osobni doživljaj. Možda je netko doživio nešto drugo. ;-)

    O tvom pjevanju ne bih, mislim da sam jednom komentirala nešto i to je dovoljno. Bolje se izražavš u tišini, tj. kad pišeš. :-)




    OdgovoriIzbriši
  3. ako nisi nabavio kazetofon, imam.

    OdgovoriIzbriši
  4. Cool.i ja bi rado znala pjevati il svirati instrument,al ne znam,ne poznam note.dobra vam je muzika,podsjeca na leibach ili ramstein,reklo bi se industrial metal.nekad mi je to bio omiljeni zanr,al sada malo preagresivno ipak.

    OdgovoriIzbriši
  5. ne znam zašto, nisam u zadnje vrijeme pratio blog, i sad naletim na ovo...i mogu ti reći da je Existence exists odlična stvar u svakom pogledu (što sam ti rekao prije jedno dvije godine) i sad me podsjetila na nešto, tj. podjsetila me tko sam (i što sam), jer sam, čini mi se u zadnje vrijeme to smetnuo s uma...hvala :) rock n roll ! :)

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.