30. 06. 2014.

Bicikla, more i ono što se ne može opisati

Da ne biste zaboravite da i tijelo ima važnu ulogu u viđenju "unutarnuje strane života", jedna sličica (zapravo, cijeli niz sličica!) s mojeg redovitog jutarnjeg vježbanja. Kad nema vjetra i jedra odmaraju, bicikla je dostojna zamjena za stvaranje "in the flow" osjećaja! (Uzgred, kao "sjevernjaku" mi je bilo neobično naviknuti se na činjenicu da je jedan od najuspješnijih i najljepših čovjekovih izuma - vozilo na dva kotača i nožni pogon - na jugu zapravo ženskoga roda! Ali sad mi je ušlo u uho, i... ostalo tako.)

Neki dan sam konačno "isprobao" šetnicu napravljenu uz kanal Sv. Ante. Duga je nekih 5 kilometara, i prolazi uz gotovo bajkovitu obalu, pored stijena, malih uvalica i borovih šumaraka. Dok hodate (ili vozite biciklu, kojom se može doći sve do prvog vidikovca, a zatim ju morate parkirati, kako kaže znak pored staze, ili ju gurati uz sebe) možete uživati u prolazu brodica kroz kanal. Pogled na Šibenik i na drugu stranu, prema moru i otocima je... ma, najbolje da to doživite sami!

Inače, ova šetnica je dobar znak promjena koje se događaju u okružju, mentalitetu i, kako to volim reći, kolektivnoj svijesti ovog kraja. Pozitivnih promjena, naravno. Mada će netko sad sumnjičavo nabrati čelo, ali zanimljivo je kako su te promjene osjetljivom oku i srcu vidljive otprilike unatrag godinu dana, taman nekako od vremena od kad smo na ulaz u Šibenik postavili posebnu instalaciju labirinata koji uključuju receptivni oblik labirinta mudrosti i mali deseti labirint, takozvani "labirint kontakta".

Slučajnost ili ne, odlučite sami! :-)

U međuvremenu, možete uživati u promjenama koje se događaju. Bio sam toliko oduševljen stazom uz kanal da sam poželio prenijeti dio doživljaja. Nisam u tome uspio u potpunosti (nije bilo vremena za dotjerivanje detalja, posebne kadrove, a da o mirisima i onom "nečem" iznutra, da ne govorim), ali se nadam da će video dati barem djelomičan uvid u tu ljepotu!




2 komentara:

  1. .....super! Upravo se vratih s mora....pa još su "morski" mirisi svježi. Bitno je samo što ranije izjutra latiti se bicikla, dok još sunce ne pripeče, već ona svježina jutra čini morske mirise intenzivnima...

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivno!!!

    Ove godine ću si i ja ponijeti bicikl sa sobom na more...

    jupi...

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.