01. 12. 2012.

Kako tumačiti nevjerojatne slučajnosti?

Jyotish (kao i u svaka dobra astrologija) zasniva se na povezanosti između ljudskog ponašanja i prirodnih ritmova. Ako netko misli da te veze nema, onda ništa, ne mora se obazirati na bilo što iz tog područja.

Nadalje, proučavanje te povezanosti se ne poduzima zbog predviđanja događaja. Posebice ne negativnih. Uspješna predikcija negativnih događaja je oksimoron. To je neuspjeh za svakog tko se time bavi.

Stvar je u vjerojatnostima i pažnji.

Kad metereolog daje vremensku prognozu on/a govori o vjerojatnostima. I ne predviđa hoće li netko sutra pokisnuti ili neće. To je stvar ljudskog ponašanja. Uporaba kišobrana ili ostanak kod kuće uspješno sprečava loše posljedice za zdravlje zbog izlaganja kiši.

Naravno, metereolog može pogriješiti. Ili može ispasti da je onih 10% vjerojatnosti da kiše neće biti ipak odnjelo prevagu. Možda u tom pogledu vremenom doista upravlja kaos, ali to ne znači da se u potpunosti mora odustati od "predviđanja" vremena.

Kad Adrian piše jyotish analizu on govori o vjerojatnostima. Ne predviđa hoće li se dogoditi ovo ili ono. S određenom dozom vjerojatnosti dobra jyotish analiza ukazuje na kritična razdoblja, dobra razdoblja, važna razdoblja.

Naravno, Adrian može i pogriješiti.  Ili može ispasti da su vjerojatnosti prevagnule na suprotnu stranu od njegovog zaključka. Možda su se umiješali neki drugi činitelji; možda je u pitanju ona nepredvidljiva varijabla kaosa. Ali sve to ne znači da se u potpunosti mora odustati od analize "tendencija" unutar pojedinih razdoblja.

Lako je biti skeptik i kritiztirati sve što se napiše, Mnogo teže je razumjeti bit stvari.

A bit stvari je pažnja.

Pažnja mijenja stvarnost.

Kad smo u jesen prije deset godina, na osnovi slične takve jyotish analize, dočekali 11.09.* i događaje tog dana, Adrian nije likovao jer je "bio u pravu" što se tiče tajminga krize. Mnogo mu je draže kad krizno razdoblje prođe nezapaženo i bez događaja.

Sada, kad se jedna naizgled beznačajna vijest (dan bez kriminala u New Yorku) poklopila s datumom najavljene moguće prekretnice u procesu razdvajanja svjetova, i dalje nemam razloga likovati. Ljudi su ljudi. Napravit će što će napraviti.

A da li će to biti sada ili za pet godina, to nitko ne zna. Ono što se može znati iz jyotisha je vremenski okvir kad događaji imaju sklonost pojavljivanju. I, da, može se tu i pogriješiti.

Onima koji imaju sklonosti čuti i malo volje za slušanjem koristit će najava tendencija unutar dolazeće 2013. Tko će, međutim, otići jedriti kad je vjerojatnoist bonace velika, a tko će ostati doma kad se očekuju zapusi snjega od tri metra, to je sasvim druga priča.

*fusnota
Iz jyotish analize 2001. godine, objavljene u prosincu 2000.: “Ako postoji nešto izrazito negativno u sljedećoj godini (2001.) onda je to upravo činjenica de će se Mars prilično dugo vremena (gotovo tijekom cijele godine) "oprezno približavati" Ketuu. Takva situacija potiče na agresiju. Posebice stoga što će se njihov konačni susret dogoditi u Muul nakshatri. Mangal u njoj donosi ljutnju, a Ketu strah. Nasurot njima bit će Jupiter što ukazuje na izravan sukob mudrosti i sile. Sredina devetog mjeseca najkritičnije je razdoblje za svijet. Ako nekakvih iskrica bude, one će se tada vjerojatno rasplamsati ili čak eksplodirati. Najveći dio preventivnih mjera koje zajedno moramo poduzeti odnosi se upravo na deveti mjesec sljedeće godine."

Nema komentara:

Objavi komentar

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.