22. 05. 2011.

Vrijeme je za prosvjetljenje

Između ostalog, kladim se da je i to bila jedna od vaših plemenitih namjera kad ste, u međuprostoru između dva života, planirali što sve morate doživjeti u ovom! Znam da se toga baš dobro ne sjećate, ali uvjeravam vas, tako je moralo biti. Jer, sve ljubavi, poslovi, prijatelji, radosti, tuge, iznenađenja, dosade i drugi životni sadržaji, nikako nemaju smisla ako nema te jedne stvari – legendarnog prosvjetljenja!

Ali, pobogu što to uopće jest? I zašto se o tome tome tako često priča, a ništa se ne kaže?

Prije trideset šest godina sjetio sam se da sam i ja odlučio prosvijetliti se u ovom životu (opet!), iako mi je čak i tada bilo nešto sumnjivo u toj odluci. Trebat će proći još dvadeset godina dok ne shvatim u čemu je stvar. Ja baš to i nisam mogao odlučiti jer bi to značilo da sam odlučio protiv svog postojanja. Ali, ipak, netko jest odlučio, a ja se, usprkos svemu, oko toga pošteno trudilo provevši sljedeća dva desetljeća u potrazi za ostvarenjem te odluke. Nakon toga, posljednjih petnaestak godina, i dalje se trudi izbjegavati priču o prosvjetljenju, iako ništa drugo ni ne radi već govori samo o tome!

Znam, znam, zvuči zbunjujuće, a tako i jest. Evo još jedne zavrzlame: ako bih želio biti precizan, sve te godine i brojke ne znače ništa, budući da stanje o kojem (ni)je riječ, nema nikakve veze s vremenom, nikad nije ni otpočelo, a ni prestalo, i uvijek je točno takvo kakvo jest, sjećali se mi toga ili ne.

Uh.

Gledajte, to s prosvjetljenjem nikad vam neće biti do kraja jasno, sve dok vam ne postane sasvim jasno! U međuvremenu, možda ćete čuti i pročitati mnogo više o tome što prosvjetljenje nije, nego o tome što ono jest. A ipak, ne smijete odustati – doista, nema ni jedne jedine stvari, ni jednog jedinog razloga zbog kojeg biste za nešto drugo morali učiniti nešto više od onoga što činite za prosvjetljenje!

Negdje u vrijeme dok sam se ja kao trinaestogodišnjak prisjećao nečeg što sam privremeno zaboravio, jedan drugi zaboravko imenom Chuck Hillig se prisjetio i napisao početnicu za zaboravne koju igrom slučaja nisam vidio sve do nedavno. A bilo bi mi mnogo lakše da jesam! Iz želje da vama bude lakše, odlučili smo tu početnicu podijeliti s vama. Ako uspijete probiti se kroz nju, možda nekom od vas iznenada sine da bi bilo dobro prestati zaboravljati. Istina je, ubrzo nakon toga mogli biste ponovo odlučiti zaboraviti da ste zaboravili, međutim, to više neće biti naša briga. Ni Chuckova.

Sada, međutim, uvjeravam vas da ste zaboravili nešto jako, jako, jako važno i da bi bilo sasvim u redu toga se prisjetiti. Zato će mi biti zadovoljstvo predstaviti vam "Prosvjetljenje za početnike", najmudriju slikovnicu za odrasle na svijetu (ovo "za odrasle" nemojte shvatiti pogrešno – ona jest provokativna na mnogo načina, ali je s punim povjerenjem možete pokazati i maloljetnima; vjerojatno će ju shvatiti brže i bolje od takozvanih odraslih!).

Chuck kaže: "Knjiga govori o tome tko si doista TI te kako ( i zašto) si postao ono što se pretvaraš da jesi." A ja dodajem: naizgled jednostavna, poput slikovnice za (mudru) djecu, ova knjiga predstavlja jedno od najkraćih, najjednostavnijih ali istodobno i najzabavnijih objašnjenja pojma 'prosvjetljenje' za koje znam!

Vrijeme je za prosjetljenje!

PS: Planiram vas zabavljati pričom o tome u Zagrebu, 03.06.2011., u 18:30 u Pučkom otvorenom učilištu!

4 komentara:

  1. Sve knjige Dvostruke Duge su mi cool. Ali ova je cool cool! :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kao doprinos razmišljanjun o temi preporučam članak Prosvjetljenje je prirodno stanje čovjeka objavljen u časopisu Svjetlost svibanj 2011, a knjigu ću svakako pročitati ..

    OdgovoriIzbriši
  3. Užitak je čitati kad je autor ovako zaigran! Duhovitost ide uz duhovno,kad je već polovicu slova uzelo. Slijedeći korak - "vaša narudžba je zaprimljena".

    OdgovoriIzbriši
  4. Ajooj, opet...na vrijeme. Uplašila sam se da nema više. Kak ste Vi u DD sinkronizirani s mojim problemima, a Ganeš nikad ne kasni.

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.