14. 03. 2010.

Smisao joge






Cilj joge nije u gledanju na život kao na privid, već u sagledavanju privida, da bismo mogli stvarno živjeti.

Pitanje: "Kako raspoznaješ razliku 'stvarnoga' života i 'privida', a da si siguran da je istinski?"

Dobro pitanje. Bez iskustva joge nema odgovora na njega. A s iskustvom, gotovo da nema ni pitanja.

Kako prepoznati privid od stvarnosti? Nema riječi koje bi to opisale, ako ne postoji osnova u razvijenoj sposobnosti uočavanja. Kad bismo bili slijepi za boje i pitali 'kako razlikovati zelenu od crvene?', teško da bi nam to itko mogao smisleno objasniti.

Srećom, sposobnost razlučivanja stvarnosti od privida se može razviti. I to je također smisao iskustva joge.


Broj komentara: 7:

  1. Oduvijek se pitam kakvu sam tehniku intuitivno njegovala cijeli život, ali izgleda otprilike ovako: održavam se tako da agresivnost liječim sportom, a pretjeranu strast umjetnošću.Naučila sam pripitomiti sve vrste energija, te ih transformiram u osobnu snagu. Konačno znam da me više ništa ne može zaustaviti, strpljiva sam i ne idem više na "prvu loptu", a disanje mi je ključ uspjeha.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dragi Adrian, prvo ti želim na novom prostoru puno dobrih komentara, a nama koji čitamo puno dobrih postova (u što ne sumnjam da će ih biti).

    Što se tiče teme: privid je stvaran dok ne spoznamo istinu, a kad je spoznamo nestaje privid. Dok god ne spoznaš istinu, privid je jedina istina koju znamo jer ne znamo da je privid. :-)
    Usporedba s bojama je baš dobra.
    LA-LA

    P.S. Poslala sam prvu poruku na Ime/URL ali mi nije prihvaćena pa sada probam na Anonimno

    OdgovoriIzbriši
  3. @LA-LA: Hvala na dobrim željama. P.S. Mora ići i na Ime/URL. Vjerojatno je u pitanju bio neki trenutni hir mreže ili servera... Inače sve radi dobro - mnogo bolje nego na bivšem mjestu...

    OdgovoriIzbriši
  4. Adriane, druženje s vama na studiju joga sutri bilo je divno, uživala sam u svakom trenutku. Hvala vam puno na svemu što ste nam dali, a dali ste puno. Jedva čekam novo druženje s vama. :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. @učenica: Studij joga sutri je i za mene bio iznenađujuće uspješan. Naravno, znao sam što nas čeka i vjerovao da ćemo uspjeti obuhvatiti bit tog savršenog znanja. Ali, dogodilo se mnogo više od mojih očekivanja i, ako smijem tako reći nakon svih tih godina podučavanja, ovo je bilo najbolje do sada! :-)

    OdgovoriIzbriši
  6. Osjeća se na daleko i na široko dobra vibracija DA Akademije. Juuuupiiiii....

    OdgovoriIzbriši
  7. Postoje mnogi putevi,ali cilj je uvijek isti....

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.