07. 02. 2014.

Trening za dušu

Dobra kondicija, sport, rekreacija, tjelesno vježbanje... kako god to zvali - iznimno je važno za naš "duhovni život". Unutarnja iskustva nisu ni približno tako snažna, ako tijelo nije za njih spremno. Što vam je više stalo do razvoja svijesti, to bi vam više trebalo biti važno u kakvom vam je stanju tijelo. Kako ostvariti taj cilj?

Prva prepreka je što ljudi danas imaju jako malo vremena za vježbanje. Druga je što većina programa vježbanja ne uvažava načela ravnoteže duha i tijela, nego inzistira na napornim i zapravo stresnim vježbama koje imaju obrnut učinak od željenog. Nažalost, većina je današnjih sportskih treninga upravo takva. Treća je prepreka natjecateljski element koji se nekako podrazumijeva u današnjem pristupu vježbanju, a zapravo nije potreban.

S obzirom na sve to, prava je dragocjenost naići na dobro izbalansiran program vježbanja i tehnike koje dolaze "s unutarnje strane".

Pomalo mi je žao što nemam dovoljno vremena raditi na tome, posebice zato jer u svom privatnom životu koristim te tehnike. O njima ponekad pišem za svoje prijatelje iz područja jedrenja na dasci. Budući da se radi o međunarodnoj ekipi "soulwindsurfera" tekstovi su na engleskom, a možete ih pratiti na Soulwindsurf web stranicama. (Materijal na tim stranicama za zaljubljenike je u jedrenje na dasci, ali u posljednje vrijeme ima i dosta članaka koji govore o načinima treninga i pripreme, a koji su korisni za sve.)

Nedavno smo snimili dva zgodna kratka video filmića u kojima se objašnjava jedna posebna tehnika disanja (tzv. "Darth Vader uđaji disanje") i poznatija vježba "pozdrava suncu" (koja se u ovom slučaju koristi kao vježba zagrijavanja i hlađenja).

Par primjedbi uz filmove (hm, nadam se da je engleski, na kojem bih morao još poraditi, razumljiv :-) ):

1. "Darth Vader" disanje može se izvoditi s više ili manje "buke". Na videu sam pomalo prenaglasio vibraciju, da bi bila čujnija. U praksi, važno je da takvo disanje bude ugodno, bez napora, bez obzira na čujnost.

2. Ritam disanja također je prilagodljiv. Na videu ćete čuti dva primjera uz sugestiju o pripadajućem srčanom ritmu (to je još jedno važno područje ispravnog vježbanja o kojem bi se moglo mnogo pričati i pisati). Vi slijedite svoj ritam, a kriterij je ponovo - ugoda.

3. Za prilagodbu tijela novom načinu rada i disanja treba vremena! Ako ste do sada vježbali dišući na usta, za prijelaz na disanje kroz nos uz primjenu "Darth Vader" disanja trebat će četiri do šest mjeseci! Tijekom tog vam se vremena može učiniti da rezultati padaju (zato jer morate stati i pričekati kad vas napor natjera na disanje kroz usta). Ali, ako niste sportaš koji živi od tih rezultata, isplati se pričekati. (Isplati se pričekati i natjecateljima, ali oni obično imaju neke rokove, žuri im se i nemaju strpljenja za dugoročno bolju i zdraviju situaciju.)

4. Jednom kad utvrdite siguran i stabilan ritam disanja kod vježbanja, s te točke možete nastaviti u dva smjera. Prvi je da nastavite vježbati pojačanim intenzitetom održavajući isti srčani ritam uz isti ritam disanja i tako povežete svoje sposobnosti (brzinu, izdržljivost, ili bilo koji parametar kojim "mjerite" svoje rezultate). Drugi je da postupno smanjujete srčani ritam održavajući isti intenzitet vježbanja. Na taj način postupno dolazite do vrlo niskih vrijednosti "potrošnje" (manji broj otkucaja, sporiji ritam disanja), a rezultati ostaju isti (broj pređenih kilometara, vrijeme vježbanja, brzina ili bilo koji drugi parametar). U ovom drugom slučaju, približavate se legendarnom iskustvu "zone" - stanju u kojem ste u potpunom miru, a tijelo radi samo, bez napora i opterećenja.

5. Što se tiče "pozdrava suncu", to je nezamjenjiva vježba u zagrijavanju i hlađenju. Isteže i priprema sve mišićne skupine, bez da previše mislite o tome što morate napraviti. Pet minuta "pozdrava suncu" prije vježbanja, po mojem je iskustvu jednako vrijedno kao i dvadeset minuta klasičnog zagrijavanja. Osim što štedite vrijeme, ponekad je bitno i to da vam ne treba mnogo prostora za potpuno zagrijavanje. Dva kvadratna metra i to je to. (Windsurferima je to dosta važno, jer najčešće na ulazu u more nema mnogo prostora za zagrijavanje.)

Uživajte u video materijalu! Zabavljali smo se dok smo ga snimali (zahvaljujem Emini na demonstraciji "pozdrava suncu"), pa se nadam da će vam biti od neke koristi.






3 komentara:

  1. John Douillarde(2004). Tijelo, duh i sport. Čakovec Dvostruka duga

    OdgovoriIzbriši
  2. Looking good old man!

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.