11. 10. 2012.

eLibrika

Tiskane knjige zahtijevaju papir i tiskaru, a elektroničke knjige hardver i softver. U prethodnim napisima objasnio sam što je to "platforma" za distribuciju i čitanje elektroničkih knjiga. Ona zahtijeva određenu "logističku" podršku. Primjerice, da bi korisnici mogli imati pristup pregledavanju i kupovini knjiga, te da bi se ostale potrebne radnje provodile kako valja, potrebna je određena hardverska snaga (serveri). Također, sama platforma je u biti niz programskih rješenja koji omogućavaju da sistem radi upravo ono za što je namijenjen.

Kad smo se kao nakladnička kuća (Dvostruka duga) raspitivali o mogućnostima primjene postojećih platformi i prijelaz na elektronička izdanja, naišli smo na niz prepreka. Jedna od najvećih je cijena takve paltforme. Ona je takva da se kao samostalni projekt ne isplati čak ni najvećim nakladničkim kućama u Hrvatskoj. To znači da, kad razmišljamo praktično, s jedne strane smo maknuli troškove tiskanja, ali smo istodobno dobili iznimno visoke troškove održavanja sustava distribucije elektroničkih knjiga.

Zbog toga u svijetu postoje dva smjera razvoja tržišta elektroničkih knjiga. Jedan je razvoj mega-trgovina poput Amazona. Sa stajališta korisnika prednost takvog mjesta je mogućnost dostupnosti velikih količina knjiga i što se cijeli proces odvija izrazito jednostavno. Kod nas su u tom smjeru krenuli Planet 9 (T-com) i TookBook (VIP). Njihove knjižare predstavljaju zasebno distribucijsko mjesto neovisno od nakladnika. Međutim, samim nakladnicima je takav način prodaje knjiga gotovo neisplativ. Dugoročno gledano on predstavlja i nestanak nakladnika, jer kontrolu nad tržištem zapravo ima distributer koji vrlo lako i bez prevelikih problema može preuzeti ulogu nakladnika i tako ga istisnuti ili prisiliti na poslovanje prema njegovim pravilima.

Drugi smjer je razvoj neovisnih paltformi za distribuciju elektroničkih knjiga u kojima nakladnici ne sudjeluju pasivno, dajući svoje knjige distributeru, već su aktivni dio procesa, te zadržavaju potpunu kontrolu nad svojim izdanjima, njihovom promocijom i naplatom. Ako takvu platformu koristi dovoljan broj nakladnika, ona postaje interesantna i praktična korisnicima koji ju prepoznaju kao jednostavan način nabavke elektroničkih knjiga.

Do sada takve platforme, pa čak ni pokušaja u tom smjeru, nije bilo u Hrvatskoj. eLibrika se pojavljuje kao proizvod u potpunosti osmišljen i izrađen na osnovi domaće pameti, ali uz zadovoljavanje svih kriterija suvremene distribucije elektroničkih knjiga. Rezultat je to ideja i sredstava dvije domaće tvrtke – nakladničke kuće "Dvostruka duga" i softverske tvrtke "Tria", obje iz Čakovca. Tijekom proteklih godinu dana aktivno smo radili na osmišljavanju eLibrike (beta verzija - na istoj adresi uskoro početak rada) kao cjelovitog rješenja kako za nakladnike tako i za korisnike.

eLibirka će biti u potpunosti predstavljena tijekom sajma knjiga Interliber u Zagrebu u jedanaestom mjesecu, a do tada bi svi njeni dijelovi morali biti aktivni i funkcionalni.

Da bi eLibrika zaživjela, važno je da se dogode dvije stvari:

1. da nakladnici prepoznaju vrijednost korištenja zajedničke platforme pomoću koje imaju potpunu kontrolu nad svojim vlastitim elektroničkim izdanjima, te

2. da korisnici, dakle čitatelji, prepoznaju vrijednost korištenja elektroničkih knjiga

Oba preduvjeta su važna i zahtijevaju znatan pomak u razmišljanju i od strane davatelja usluga (nakldanika) i od strane korisnika (čitatelja). Znači, pred nama je jedan zanimljiv proces stvaranja novog načina razmišljanja u pogledu kulture čitanja knjiga!

Međutim, vjerujem da će sve to skupa trajati mnogo kraće nego skeptici misle. Što se tiče korisnika, dakle vas čitatelja, mislim da je većina spremna za taj iskorak. Aplikacije koje su vam potrebne bit će besplatne i dostupne u okviru eLibrike za većinu operativnih sustava koji se koriste u Hrvatskoj (Windows, Mac, iPone, Android itd.). Znači, već sada možete početi koristiti eLibriku za nabavku dostupnih knjiga. Siguran sam da će strastveni čitatelji vrlo brzo krenuti u nabavku specijaliziranog e-ink čitača. Nekolicina njih je već sada dostupna na tržištu, a s vremenom će se pojaviti novi i jeftiniji uređaji.

Ostatak priče je stvar nakladnika. Problemi se mogu pojaviti na razini povjerenja u elektronička izdanja (postoji određena vrst skepticizma u hrvatsko tržište i njegovu sposobnost prelaska na elektronička izdanja, ali ja taj skepticizam ne dijelim), ali i na razini tehničke pripreme (knjige treba pripremiti za elektroničku uporabu) i dogovora s vlasnicima autorskih prava. Koliko će brzo nakladnici reagirati na potrebe vremena, ovisit će i o nama korisnicima – koliko ćemo mi pokazati zanimanja i kakva će biti potražnja za korištenjem nove tehnologije.

Osobno sam vrlo uzbuđen i sretan što sudjelujem u projektu kojeg doživljavam prije svega kao sretan spoj nove tehnologije i kulture čitanja koja mi je vrlo draga. U svemu tome mora postojati i poslovni dio jer sav taj ogroman posao koji se obavlja i koji će se još morati obavljati zahtijeva vrijeme, energiju i znanje mnogih ljudi.

Ali, prije svega u svemu tome vidim jedan plemenit i vrijedan pothvat u kojem možemo svi sudjelovati. Elektroničke knjige mogu pokrenuti ljude, posebice mlade ljude, na ponovno okretanje pažnje prema knjizi i pisanoj riječi. Strastvenim i već oblikovanim čitateljima mogu omogućiti nova iskustva čitanja koja su im prethodno bila nedostupona. Povrh svega, nešto što je izgledalo kao dio prošlosti – knjiga – dobiva novu mogućnost preživljavanja i razvoja usred suvremenog svijeta i uz pomoć suvremene tehnologije.

Zbog svega toga sam se prihvatio posla predstavljanja projekta eLibrika (pratite nas i na Facebooku - www.facebook.com/elibrika)! Nadam se da sam vam prenio zamisao na razumljiv i jednostavan način i da ćemo se još mnogo puta družiti uz knjigu i eLibriku!

1 komentar:

  1. Još jednom, svaka čast na trudu i investiciji koja će se, nadam se, na kraju isplatiti!

    Moram pohvaliti ovaj ciklus postova/zapisa o e-knjizi. Bilo je nadasve zabavno i edukativno!
    Treba se i pohvaliti i ne biti skroman u tome kad ste Vi u tome prvi na ovom (čak i širem) području!
    Nadam se da će i ostali vidjeti veliki potencijal koji se skriva u ovom projektu.

    Ipak, s ovim ciklusom zapisa o e-knjizi se ne treba stati. Trebat će još puno toga napisati i podsjetiti ljude ako ništa drugo.

    Sretno i dalje!

    OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.