14. 08. 2012.

Suze i dragulji

Jutros sam, u vrijeme kojeg su nekada zvali "brahma muhurta" – vrijeme kad sve ptice počinju pjevati i sva živa stvorenja negdje duboko u sebi znaju da dolazi novi dan, čak i ako njihovo tijelo spava – promatrao prekrasan prizor zagrljaja između Mjeseca i Venere. Susreli su se u sideralnim Blizancima, točnije u zviježđu kojeg su stari Indijci zvali Ardra.

U to isto vrijeme, događao se još jedan planetarni zagrljaj – udaljen nekih stotinjak stupnjeva, i meni nevidljiv – između Marsa i Saturna, na samom početku sideralne Vage, u zviježđu starog naziva Ćitra.

Oh, valjda znate, nisam zagovornik astrologije utjecaja! Moja astrologija je astrologija jedinstva, potpune međupovezanosti ili, ako tako želite, astrologija simbola. Kako je iznad nas, tako je i u nama. Odavno već mi je strana i potpuno nemoguća zamisao o odvojenosti. Doživljavam je kao davni san, iako vidim da mnogi još uvijek plutaju u njemu. U budnosti jedinstva, svi događaji su međupovezani. U takvoj stvarnosti, planeti i zvijezde jednako su "moje", kao i misli i osjećaji koje dolaze i prolaze ovim umom.

Kad pokušavam objasniti što vidim u zvijezdama, treba dosta truda za izbjegavanje široko rasprostranjene zamke uobičajene predstave o astrologiji. Recimo to ovako – vidim obrasce; nacrte kretanja, puteve koji povezuju našu predstavu o prošlosti i budućnosti. Vidim i vozila koja se kreću tim putevima. Mnoga od njih su na automatskom upravljanju s čvrsto usnulim putnicima koji u snu vjeruju da odlučuju o svojoj sudbini. U nekima su putnici lucidni pa sad znatiželjno promatraju kako će se sve to završiti. A ponegdje su se toliko odvažili da su uspjeli skrenuti vozilo na odmorište i sad duboko razmišljaju što dalje. Sve to, naravno, ni najmanje ne mijenja mrežu obrazaca koja se nalazi pred njima.

Kad ovako pišem ne mogu točno znati kojoj skupini pripada netko tko će to pročitati. Ali, to i nije toliko važno – i pisanje i čitanje je dio obrasca.

Dakle, Mjesec i Venera su se danas zagrlili u suzama, a Mars i Saturn među draguljima. Suze i dragulji su simboli koji pripadaju mjestima njihovog susreta. Mogli biste reći i ovako: osjećajnima i ljubavnicima ovih dana pripadaju suze, a ratnicima i isposnicima dragulji. Ili biste mogli povezati te simbole na neke druge načina, ali onda biste morali jasnije vidjeti i pozadinske obrasce.

Uglavnom, sljedećih par dana nisu samo obični dani, običnog kolovoza, neke obične godine. Slijedeći dani su znakoviti dani jedne posebne godine.

Kad me pitaju što će se zapravo dogoditi, nemam drugog odgovora nego – ne znam. Niti ne bih želio znati. Samo gledam obrasce. Toliko ljudi putuje njima da bi bilo suludo predviđati. Međutim, ponekad se neke stvari jasno ističu. Kao sada suze i dragulji.

Jutros sam promatrao susret Mjeseca i Venere i bio sam ispunjen optimizmom. Izgledali su prekrasno. Ponekad su suze potrebne radi pročišćenja, pomislio sam.

Nisam vidio što rade Mars i Saturn. Pripremaju li neku invaziju? Neki ratni sukob, katastrofu ili pošast?

Ne znam, ali kao što sam napisao, u mojoj astrologiji planeti su jednako stvarni kao i misli ili osjećaji. I točno jednako vrijede.

Gledano s mjesta na kojem sam, svaki ishod je jednako dobar. To međutim ne vrijedi za usnule putnike u programiranim automobilima. Umijesto da suze prepuste ratnicima i isposnicima, a ljubavima podare dragulje, u ovom trenutku vrijednosti su se pomiješale. A u situaciji pomutnje često se donose odluke zbog kojih na posljetku požalimo. U snu, naravno, ali ako se tamo za sada nalazimo, onda se to odnosi i na nas.

Dakle, pripazite sljedećih nekoliko dana. Upozorio sam na njih u jyotish analizi kao na kritične dane 2012. U takvim je trenucima mir uvijek dobar. Okretanje prema unutra. Strpljivost. I, naravno - ljubav.

4 komentara:

 1. Dragi Adrian,
  iako je ovo vrijeme o kojem pišeš iz nas, moram priznati da sam ga proživjela u predivnom okruženju i s prekrasnim ljudima.
  Uopće nisam osjetila nikakvu krizu, štoviše, osjetila sam prijateljstvo i povezanost s ljudima koje niti ne poznajem dobro, ali ih opet na jedan drugi način poznajem... :-)

  Imam pitanje za astrologa: Kako uspiješ odrediti što je najvažnije, kojim planetima dati veći a koji manji značaj u pojedinom razdoblju? Meni se čini da je sve bitno... možda prema učestalosti pojedinih obrazaca?... što rjeđi-to značajniji?

  Hvala na odgovoru.

  OdgovoriIzbriši
 2. @LA-LA: U jyotishu postoje detaljne metode pomoću kojih određujemo snagu i kvalitetu razdoblja. Treba naučiti dosta toga i puno vježbati. Međutim, bitno je i ono što se naziva "jyothi mathi pragja" - "svijest koja poznaje svjetlo" ili "svijest koja jest svjetlo". Drugim riječima, kvaliteta svijesti onog koji tumači daje onu posljednju, možda i najvažniju, notu tumačenju.

  Inače, rijeđi-značajniji vrijedi više za globalna kretanja; za individualna je značajnije ponavljanje obrazaca.

  OdgovoriIzbriši
 3. Hvala ti na odgovoru.

  @Adrian:
  "Drugim riječima, kvaliteta svijesti onog koji tumači daje onu posljednju, možda i najvažniju, notu tumačenju."

  To znači, da osoba koja nije sa sobom razriješila neke nedoumice, tj. koja se još uvijek bavi pitanjima, odnosno, koja još ne poznaje svjetlo, ne može biti dobar jyotishi jer čistoća njegove spoznaje još nije takva da bi mogao doseći prave odgovore na postavljena mu pitanja. Stoga se njegovi vlastiti obrasci upleću u analitzu nečije natalne karte i više to nije to.  No, da li je moguće izaći iz svog vlastitog obrasca? Jer, dok god smo tu, mi smo u jednom obrascu... Kako to uopće postići? I da li naš obrazac može naškoditi čovjeku koji nam dolazi po savjet? Npr. da sam ja jyotishi)

  Čini mi se da se razum ovdje zapetljava i da se na njega ne treba previše oslanjati... ali, bez muke nema nauke...razum je taj koji nam pomaže pri sakupljanju i analiziranju podataka... ali, bez onoga koji to sve objedinjuje... ništa.


  OdgovoriIzbriši
 4. To su dobra zapažnja, LA-LA. I dobra upozorenja onima koji se igraju astrologa ne znajući zapravo ono najvažnije.

  OdgovoriIzbriši

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u mojem postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujem da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.